Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sanna Marin begär avsked från riksdagen: ”Kan tjäna mina väljare i nytt uppdrag”

Uppdaterad 07.09.2023 16:22.
Sanna Marin om beslutet att lämna riksdagen - Spela upp på Arenan

Tidigare statsminister Sanna Marin (SDP) har fått ett nytt jobb som rådgivare vid Tony Blair Institute. Hon begär därmed avsked från riksdagen.

Socialdemokraternas riksdagsledamot, och tidigare ordförande, Sanna Marin har utsetts till strategisk rådgivare vid brittiska Tony Blair Institute och begär därför om avsked från riksdagen.

– Väljarna har röstat på mig för en viss värdegrund och jag tror att jag kan tjäna de väljarna väl och kanske till och med bättre i det nya uppdraget, sa Marin på en presskonferens i riksdagen på torsdagen.

Sanna Marin var en av de största röstmagneterna i vårens riksdagsval, med över 35 000 röster i Birkalands valkrets. Det var bara Riikka Purra (Sannf) som fick fler röster, men det var i Nylands valkrets som är klart större.

– Jag är väldigt tacksam och ödmjuk för alla som har röstat på mig, också i tidigare val. Jag tror samtidigt att de förstår att det kommer en tid för att gå vidare i livet på ett personligt plan, sa Marin

Endast riksdagen kan bevilja avsked

Enligt grundlagen är det upp till riksdagens plenum att bestämma om en ledamot kan beviljas avsked.

Marin uppger att hon har gjort klart för sin nya arbetsgivare att det ligger i riksdagens händer om hon kan ta emot jobbet.

– Jag hoppas att det beviljas. Jag tror att uppdraget är värdefullt och att jag kan göra ett arbete som också gynnar Finland.

Det här är Tony Blair Institute

Tony Blair Institute är en icke-vinstdrivande organisation som har grundats av Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair.

Blair representerade det socialdemokratiska partiet Labour. Blair förde partiet från vänster till den politiska mitten. Han ihågkoms också för Storbritanniens roll i Irakkriget.

Institutet uppger sig arbeta för att göra länder mer öppna, inkluderande och framgångsrika.

Institutet har fått finansiering av såväl stater som privatpersoner. Finansiärerna inkluderar USA, Kanada, Saudiarabien och Bill & Melinda Gates foundation. Enligt Daily Mail har institutet också fått pengar av den ryska oligarken Moshe Kantor, men uppger sig inte längre få donationer av honom.

Tony Blair Institute är en icke-vinstdrivande organisation med högkvarter i London. I ett pressmeddelande nämner institutet bland annat en ambitiös klimatpolitik och Finlands Natomedlemskap som Marins meriter.

”Vårt uppdrag är att hjälpa politiska ledare runtom i världen att få till stånd förändring för sitt folk – och Sanna Marin vet exakt hur man gör det”, säger Tony Blair i ett pressmeddelande.

”Vill fortsätta arbeta för samma frågor”

Marin uppger att hon inte direkt kommer att flytta utomlands, men att arbetet innebär så mycket resande att det i praktiken är omöjligt att kombinera med uppdraget som riksdagsledamot.

Endast två dagar efter riksdagsvalet meddelade Marin att hon avgår som partiordförande.

Under torsdagen berättade Marin att hon har kontaktats av flera potentiella nya arbetsgivare under sommaren, både från privata och från tredje sektorn.

Valet föll på Tony Blair Institute som är en stiftelse.

– Jag vill fortsätta jobba för samma frågor som tidigare också i mitt nya uppdrag.

Utesluter inte politiken i framtiden

Marin fick också frågan om hur hon ser på att institutet får finansiering bland annat från Saudiarabien.

– Finansieringen kommer från kunderna, alltså de regeringar och aktörer som köper konsultering. I praktiken skulle mitt arbete fokusera på rådgivning för statschefer.

Marin uteslöt inte att hon någon gång återvänder till politiken.

– Jag är politiker, jag har min ideologi och jag är socialdemokrat. Ingenting förändras. Det är inte uteslutet att jag någon gång ställer upp i något val igen. Det är ingenting jag planerar, men det är inte heller en dörr jag tänker stänga.

Lotta Hamari är Socialdemokraternas suppleant i Birkalands valkrets och får Marins plats om avskedet beviljas.

Diskussion om artikeln