Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Närpesskola satsar på fortbildning i regnbågsfrågor – rektor: ”Vi måste börja med att se oss själv i spegeln”

Några kvinnliga lärare står framför en skolvägg med texten trygghet, jämlikhet, trivsel. De ler och tittar på varandra.
Bildtext Victoria Gran, Cecilia Österberg, Marina Åström och Jessica Wikman är några av lärarna som får lära sig mer om regnbågsfrågor.
Bild: Louise Bergman / Yle

Alla barn ska känna sig trygga i skolan. Men många regnbågsbarn går till skolan med en klump i magen varje dag. Personalen i Mosebacke skola i Närpes har själv valt att lära sig mer om vad de kan göra för att skapa en trygg skola för alla.

Mer än hälften av barn och unga som är homosexuella uppger att de blivit utsatta för diskriminering och trakasserier på grund av sin sexuella läggning. Det framkommer i enkäten hälsa i skolan.

Svenska Yles granskning av diskriminering och rasism i skolorna visar att skolan ofta blundar för diskriminering. Mosebacke skola vill inte vara en av dem.

I Mosebacke skola har det sedan 1990-talet gått barn med utländsk bakgrund och av skolans 195 elever har 57 procent ett annat modersmål än svenska eller finska. Mångfald är något skolan jobbat länge med, nu är det dags att bredda begreppet.

Vi vill hitta tryggheten i hur vi samtalar med eleverna. Kommer det frågor så ska vi inte bli helt ställda

Anna Södergran, speciallärare

”Vill hitta trygghet i hur vi samtalar med eleverna”

Specialläraren Anna Södergran ger exempel på frågor som de senaste åren börjat diskuteras bland personalen på skolan. Frågorna kommer inte upp ofta, men tillräckligt ofta för att tanken på fortbildning i hbtqia-frågor skulle gro.

– Det finns regnbågsfamiljer. Det finns elever som väljer ett annat pronomen. Är hon en hon eller han? Hur ska jag säga? Vad vågar jag fråga?

Södergran är med i arbetsgruppen som arrangerar fortbildningen som går hand i hand med läsårets tema, unika tillsammans. Så här förklarar hon varför man vill satsa på det här:

– Vi vill hitta tryggheten i hur vi samtalar med eleverna. Kommer det frågor så ska vi inte bli helt ställda. Utan vi ska känna oss trygga med vårt jobb där.

Kvinna i 50-års åldern med kort ljust hår går upp för en spiraltrappa. Hon har ljusrosa blus och svarta byxor och ler in i kameran.
Bildtext Anna Södergran har de senaste 12 åren varit speciallärare i Mosebacke skola.
Bild: Louise Bergman / Yle

En skyldighet att förebygga psykisk ohälsa

Inför skolstarten höll Isabell Flemming, verksamhetsledare vid föreningen Regnbågsallians, en föreläsning för skolans personal. Senare i höst ska hon besöka Mosebacke skola på nytt.

Att informera och utbilda ingår i hennes jobb som verksamhetsledare. Det blir drygt tio besök i skolor varje år.

– Jag börjar alltid med grunden, vad regnbågsfrågor handlar om, vilka ord och begrepp finns. Sedan funderar vi på hur man kan tänka när man till exempel kategoriserar elever i grupper. Vi tittar på skolmiljön, läromaterial och hur man undervisar helt enkelt.

Enligt Flemming handlar det om att normalisera olikheter. Att skolan ska vara en trygg plats också för regnbågsunga är väldigt viktigt.

– Barn och unga tillbringar majoriteten av sin tid i en skola. Vi har väldigt stor grad av ångest och depression bland regnbågsunga. Om vi kan göra någonting för att förebygga det här så tycker jag nästan att vi har en skyldighet att göra det.

Ung kvinna med smink och glitter i ansiktet, drar sitt hår bakom örat. Hon har en regnbågsflagga draperad över axlarna. Tittar beslutsamt på något utanför bild.
Bildtext Enligt Isabell Flemming handlar regnbågsfrågor om kunskap. Bilden från Åland Pride i somras.
Bild: ©tinca björke

Personalen först, barnen sedan

Staffan Holmberg har varit rektor i Mosebacke skola sedan 1995. Han konstaterar att det inte går att vila på lagrarna.

– Man ska inte invagga sig i tron att det till exempel inte förekommer någon mobbning i skolor. Det kommer nya barn och ny personal hela tiden och vi måste hela tiden utvecklas och bli bättre.

På Mosebacke har man beslutat att först utbilda personalen. Tanken med det förklarar Staffan Holmberg så här:

– Vi börjar med att se oss själva i spegeln, se på våra egna fördomar. För alla har vi fördomar och det gäller att bli medveten om dem. Då kan vi bearbeta dem så att vi inte slänger ur oss någonting som kan vara väldigt kränkande för någon annan. Om vi inte klarar av det här som personal så har vi väldigt svårt att lära barnen.

Medelålders man med blont, kort hår och glasögon tittar in i kameran. Han står i ett mötesrum och lutar sig mot ett databord. Han har en grå tröja på sig.
Bildtext Staffan Holmberg har varit rektor i Mosebacke skola sedan 1995.
Bild: Louise Bergman / Yle

Hur gick snacket i kollegiet efter föreläsningen?

– Många tyckte att det är väldigt nytt, medan andra är mer medvetna. Jag tror nog att alla är med på tåget. Vi fick en knuff i rätt riktning, säger Anna Södergran.

Efter drygt 20 år i branschen konstaterar hon att regnbågsfrågor inte var något som betonades särskilt mycket då hon studerade till lärare.

– Men vi är ett väldigt ungt kollegium här i skolan och jag känner att de yngre har en hel del mer kunskap än jag, så vi får helt enkelt hjälpas åt.

Kvinna i kort, ljust hår och rosa mönstrad blus, tittar in i kameran och ler. Hon sitter i en soffa, på väggen bakom finns flera tavlor.
Bildtext Anna Södergran upplever att alla i personalen är med på tåget att bli bättre att hantera regnbågsfrågor
Bild: Louise Bergman / Yle

Hur kommer eleverna att märka att personalen gått den här utbildningen?

– Alla planer är inte klara än. Jag hoppas att vår kunskap om regnbågsfrågor ska synas i undervisningen och i de olika teman vi har varje månad. Men kanske också att det ska kännas i vår skola, att det är tryggt för alla här.

Mer om ämnet på Yle Arenan