Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Många nya jobb vid Sisu i Karis då fabriken börjar tillverka bepansrade militärfordon på serie

Tungt militärfordon som tillverkas av Sisu Auto i Karis.
Bildtext Sisu Auto i Karis specialiserar sig på tunga militärfordon.
Bild: Olli Nurminen Puolustusvoimat

Det oroliga världsläget gör att efterfrågan på specialmilitärfordon växer. Det är i den här nischen som fordonstillverkaren Sisu Auto har sin framtid.

Företaget inleder serietillverkning av modellen SISU GTP, som utgör en produktfamilj av tunga specialmilitärfordon.

Serien har utvecklats tillsammans med försvarsmakten.

”Utgående från testserien, beställde Försvarsmakten i slutet av år 2022 den första serien av fyrhjulsdrivna SISU GTP-fordon som används för att transportera manskap. Den här produktionen har nu startat”, säger Jyri Ahonen som leder Sisu Auto Defence affärsverksamhet i meddelandet.

Fordonen ska levereras till kunderna redan innan årets slut.

Ökad produktionskapacitet syns i nyanställningar

För att kunna nå tillväxtmålet, kommer Sisu Auto att anställa ett tiotal personer både inom produktionen och inom administrationen. Det säger Petri Kananen som är ansvarig produktionsdirektör.

Tillverkningen av komponenter kommer främst att skötas av Sisus underleverantörer, medan fabriken i Karis fokuserar på montering av fordonen.

I år ser det ut som att Sisu Auto kommer att kunna producera två fullt utrustade bepansrade militärfordon på en vecka. Nästa år räknar företaget med att ha kapacitet att producera cirka hundra och året därpå dubbelt upp.

Det handlar enligt nuvarande framtidsutsikter om en markant produktionsökning, där Finlands inträde i Nato ses öppna nya möjligheter inom tillverkningen av försvarsmateriel.

Sisu Auto har också fått en ny delägare då investeringsbolaget Suomen Teollisuussijoitus Oy köpt 19,9 procent av aktiestocken.

Källa: Pressmeddelande av Sisu Auto 7.9.2023

Diskussion om artikeln