Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Brist på olika typer av ekonomer i Österbotten: ”De vill ha någon med erfarenhet och man har inte erfarenhet innan man får jobb”

Lucas Hahn, Anna-Lena Berglund och Salli Nyström vid Novia i Vasa.
Bildtext Tradenomstuderande Lucas Hahn och Salli Nyström tillsammans med Anna-Lena Berglund, lektor i företagsekonomi har märkt att det är brist på ekonomer.
Bild: Anna Ruda / Yle

Företagaren Kjell Ahläng berättar att det är svårt att rekrytera bland annat bokförare. Enligt tradenomstuderandena Salli Nyström och Lucas Hahn vill företagen anställa dem som redan har erfarenhet.

Convido Företagstjänst erbjuder bland annat bokföringstjänster och man har som mål att växa med två personer per år, men rekryteringen är en utmaning.

– Vi söker två bokförare till vår enhet i Malax. Vi rekryterade en tidigare i sommar och det är alltid lika utmanade att hitta någon, säger Kjell Ahläng.

Företagen hör av sig till skolan

Också Anna-Lena Berglund som är lektor i företagsekonomi vid yrkeshögskolan Novia i Vasa har märkt att det är brist på dem med ekonomisk utbildning. Berglund blir ofta kontaktad av företagare som frågar om hon kan hjälpa dem att hitta personal.

– De söker folk som kan jobba med ekonomifrågor. Ofta vill de ha personer som har arbetserfarenhet och när man kommer direkt från skolan kanske man inte har så mycket arbetserfarenhet, säger Berglund.

Berglund brukar förmedla vidare arbetsgivarnas önskemål till studerande och uppmanar företagen att ta emot de studerande på praktik.

– Praktiken är den första inkörsporten till arbetslivet och många får sin första arbetsplats via sin praktikplats, säger Berglund.

Praktikperioden kräver tid och resurser

På Kjell Ahlängs företag rekryterar man gärna dem som redan har en viss erfarenhet. Ahläng säger att de upplever de studerandes praktik som besvärlig eftersom det krävs tid och resurser för att praktikperioden ska bli meningsfull.

– Vi har haft väldigt få praktikplatser eftersom det kräver så mycket av oss, säger Ahläng.

Kjell Ahläng på Convido Företagstjänst.
Bildtext Kjell Ahläng skulle gärna anställa två bokförare.
Bild: Anna Ruda / Yle

Salli Nyström och Lucas Hahn studerar båda tredje året på tradenomlinjen med huvudämne ekonomiförvaltning vid Novia i Vasa. De har båda fått jobb redan under studietiden, men det har inte varit lätt.

– Problemet brukar vara att de vill ha någon med erfarenhet och man har inte erfarenhet innan man får jobb, säger Nyström.

– Då de vill ha någon med mer erfarenhet så hör de ofta inte ens av sig. Det har nog blivit många ansökningar och till sist har någon svarat och velat ha en, säger Hahn.

Enligt Kjell Ahläng beror svårigheten att rekrytera bokförare på att utbildningen inte lockar sökande.

– Det är något som har skett de senaste tre, fyra åren. Det kanske inte är ett så attraktivt ämne, men bokföring är helt annat än vad man kanske tror, säger Ahläng.

Konjunkturen påverkar inriktning

Anna-Lena Berglund kan inte se att just bokföring inte skulle locka studerande, däremot har hon genom åren märkt att studerande väljer olika inriktning beroende på konjunkturen.

– När vi går mot lågkonjunktur är det fler som väljer att studera ekonomiförvaltning och redovisning, man upplever kanske det som en ganska trygg bransch, även om det ibland kanske har en ”tråkstämpel”. När det är bättre tider väljer de andra inriktningar.

Enligt Berglund var det i år ganska jämt mellan inriktningarna internationell handel och ekonomiförvaltning.

När vi går mot lågkonjunktur är det fler som väljer att studera ekonomiförvaltning och redovisning, man upplever kanske det som en ganska trygg bransch, även om det ibland kanske har en ”tråkstämpel”

Anna-Lena Berglund

Vid Novia i Österbotten finns utbildningar för tradenomer i Vasa och Jakobstad och en högre MBA-utbildning. Till tradenomubildningen i Vasa tar man in drygt 40 sökande varje år och vid MBA-utbildningen finns ungefär 30 platser. Tradenomutbildningen tar tre och ett halvt år och av den är ett halvt år praktik.

– Min känsla är att de flesta har jobb när de blir färdiga och vissa väljer att studera vidare på magisternivå. Min uppfattning är att vi utbildar på en ganska bra nivå, men det är svårt att säga, säger Berglund.

Kommer tillbaka

Salli Nyström och Lucas Hahn blir klara med sina studier vid Novia om ett drygt år. Nyström berättar att hon gärna skulle jobba utomlands några år och Hahn vill studera vidare för en magisterexamen i Helsingfors.

– Sen tänkte jag förhoppningsvis komma tillbaka till Vasa, säger Nyström.

– Jag har rötterna i Österbotten, så förmodligen kommer jag tillbaka, säger Hahn.

Diskussion om artikeln