Hoppa till huvudinnehåll

Politik

SFP ger grönt ljus för regeringen – trots att sannfinländare använde rasistiskt språk i riksdagsdebatten

Otto Andersson ger intervjuer i en korridor i riksdagen.
Bildtext Riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson fick under en pressträff upprepade frågor om hur gårdagens debatt påverkar SFP:s förtroende för Sannfinländarna.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Nio av tio i Svenska riksdagsgruppen röstar grönt för både regeringen och två sannfinländska ministrar. Gruppledaren Otto Anderssons förklaringar bjöd på en viss komik.

Efter Svenska riksdagsgruppens möte på torsdagen höll gruppens ordförande Otto Andersson (SFP) en åtta minuter lång pressträff där han gång på gång upprepade ett standardsvar för att undvika frågan om hur Sannfinländarnas retorik under onsdagens riksdagsdebatt påverkar regeringssamarbetet.

– Riksdagsgruppen hade nyss ett möte där nio av tio meddelade att de röstar grönt i samtliga omröstningar, sa Andersson.

Riksdagsledamoten Eva Biaudet (SFP) har enligt Andersson meddelat gruppen att hon ännu överväger hur hon ska rösta. Biaudet vill inte kommentera, men bekräftar i ett sms till Svenska Yle att hon fortfarande funderar.

Riksdagen röstar på fredag om förtroende för regeringen, men även för de sannfinländska ministrarna Riikka Purra och Wille Rydman.

Grovt språk i debatten påverkar inte SFP

Under onsdagens debatt om regeringens meddelande om åtgärder mot rasism använde Teemu Keskisarja (Sannf) n-ordet. Joakim Vigelius (Sannf) kallade invandrare för experter på gängvåld och terrorism.

– Utan att ta ställning till någon person eller något parti så tyckte jag själv att diskussionen kunde ha varit lite mer konstruktiv och lugn, sa Andersson.

Hur påverkar det ert förtroende för att Sannfinländarna ska avhålla sig från rasism?

– Nio av tio kommer att rösta grönt i samtliga tre omröstningar. Vi anser liksom statsminister Petteri Orpo att alla tre omröstningar handlar om regeringens fortsättning. Eva Biaudet ska nu fundera på hur hon röstar och jag ger henne arbetsro fram till voteringen.

Kan hon sitta kvar i riksdagsgruppen om hon röstar mot regeringen?

– Vi ska inte gå händelserna i förväg.

Kan ni ha förtroende för Sannfinländarna efter riksdagsdebatten igår där till exempel n-ordet användes?

– Vi är färdiga att rösta grönt eftersom vi anser att regeringsprogrammet till stora delar motsvarar SFP:s mål och vill förverkliga det. I diskussionen fann man inte heller mycket att klandra i själva meddelandet.

Vad anser du att man inom i ett regeringspartis riksdagsgrupp använder n-ordet?

– Jag anser att det är helt opassande.

Och hur påverkar det regeringssamarbetet och ert förtroende för Sannfinländarna?

– Riksdagsgruppen har enhälligt godkänt regeringens meddelande och nio av tio kommer att rösta grönt i alla omröstningar.

Borde ni reagera på det som sades igår?

– Nå riksdagsgruppen hade nyss ett möte där nio av tio meddelade att de kommer att rösta grönt i samtliga tre omröstningar. Vi är väldigt nöjda med det här meddelandet.