Marins nya jobb får kritik – talman Halla-aho till IS: Ganska hög tröskel att bevilja avgång
Riksdagsledamoten Sanna Marin (SDP) vill lämna sin nuvarande arbetsuppgift. Riksdagens talman Jussi Halla-aho (Sannf) säger i en intervju med Ilta-Sanomat att ärendet är bordlagt för närvarande.
Tidigare statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade på torsdagen att hon ber om att få avbryta sitt jobb som riksdagsledamot till förmån för nya arbetsuppgifter.
Hennes nya arbete finns på Tony Blair Institute, där hon skulle agera strategisk rådgivare för andra politiska ledare.
Riksdagens talman Jussi Halla-aho (Sannf) säger till Ilta-Sanomat att Marins begäran om avgång än så länge bordlagts av talmanskonferensen.
– Vi beslöt att bordlägga ärendet – åtminstone tills vi hinner bekanta oss med rådande praxis samt vilken slags institut hon är på väg att arbeta för, säger Halla-aho i intervjun.
Han säger också att tröskeln för att bevilja en avgång är ”ganska hög” enligt grundlagen.
Marin tidigare i år: Jag förbinder mig till jobbet som ledamot
Grundlagens anda har enligt Halla-aho varit att man håller sig till sin uppgift som ledamot om det inte finns tillräckligt goda skäl att befrias från den – och exempel på goda skäl har varit att ta sig an en annan samhällelig arbetsuppgift.
– Det verkar som om begreppet ”betydande samhällelig uppgift” tolkas friare än tidigare. Under det senaste årtiondet har man godkänt en del avgångar på vad som kanske kunde anses vara svaga grunder.
Under valvakan i april sa Sanna Marin i en direktsändning för Ilta-Sanomat att hon förbinder sig till arbetsuppgiften som riksdagsledamot, även om SDP inte blir det största partiet i riksdagsvalet.
Redan då fanns spekulationer om att Marin kommer att ta sig an internationella uppdrag.
– Jag ställer upp som riksdagsvalskandidat och jag förbinder mig helt och hållet till arbetet som riksdagsledamot, svarade Marin på en fråga om det.
Ris och ros för Marins begäran
Statsminister Petteri Orpo (Saml) säger till Iltalehti att han stöder att Marins begäran om avgång godkänns. Han är också positivt inställd till hennes nya uppgift.
– Hon var statsminister under en hård och svår tid. Som hon själv sa är det dags att vända blad. Det här verkar som en motiverande arbetsuppgift, säger Orpo i intervjun.
Forskaren Johanna Vuorelma vid Helsingfors universitet anser att Marins begäran om att få avgå inte ser så värst bra ut ur demokratisk synvinkel, eftersom det skapar bilden av en politiker som ser till sin egen karriär.
– Att tjäna sina väljare fungerar bättre i riksdagen än i ett institut grundat av en före detta premiärminister som solkats av Irakkriget, skriver hon på X (tidigare Twitter).
Professorn i världspolitik vid Helsingfors universitet Teivo Teivainen skriver på X att han satt i ett danskt sällskap när han fick höra om nyheten. De ansåg att hon borde ha siktat på högre uppgifter.
De Grönas vice ordförande Oras Tynkkynen lyfter på X fram att Marin fick 35 628 röster i Birkaland i vårens riksdagsval. Samma månad avgick hon som partiordförande och nu vill hon avgå som riksdagsledamot.
Marins tilltänkta framtida arbetsgivare får också kritik. Riksdagsledamoten Timo Heinonen (Saml) kritiserar att Tony Blair Institute finansierats av Saudiarabien.