Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbopolitiker vill låta bygga en gästhamn – stort stöd i fullmäktige

Hamnen i Kalkstrand i Sibbo.
Bildtext I Kalkstrand kan man stanna med båten i högst nio timmar. Politikerna skulle gärna se en gästhamn i framtiden med full service.
Bild: Katarina Lind / Yle

Det finns ingen regelrätt gästhamn i Sibbo. Det här vill politikerna råda bot på och 35 fullmäktigeledamöter har skrivit under en motion om att kommunen borde börja planera för och bygga en gästhamn.

Det är Jokke Härmä från Samlingspartiet som lämnat in motionen som fått starkt stöd redan nu av kollegerna.

– Jag visste att det skulle finnas ett stöd, men jag blev positivt överraskad över hur många som ville skriva under, oberoende parti. Det ger ärendet ett starkt mandat, säger Härmä.

Trots att Härmä inte själv äger en båt så har avsaknaden av en gästhamn kommit fram då han pratat med båtfolk.

Han lyfter också fram skärgårdsenkäten som Sibbo skärgårdsdelegation gjorde i fjol. I den framkommer det att folk som rör sig i Sibbo skärgård saknar en gästhamn.

– Sibbo har en otroligt fin skärgård och massor med öar – men inte en enda gästhamn. Det förvånar mig stort, säger Härmä som flyttade till Sibbo för femton år sedan.

Flera segelbåtar förtöjda i Borgå å.
Bildtext De närmaste gästhamnarna finns i Helsingfors och Borgå. I Borgå planeras en ny gästhamn som bäst på västra åstranden i Borgå å.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Avsaknaden av en gästhamn har diskuterats också tidigare i Sibbo. Det har också talats om att kommunen borde ha en kommunal badstrand vid havet.

Ett problem är att kommunen inte äger lämpliga strandtomter. Jokke Härmä låter inte de tidigare diskussionerna störa, utan säger att vi ska låta kommunens tjänstemän utreda situationen som den är nu.

– I motionen skrev vi inte ner var den borde finnas, hur stort det ska vara eller vilka tjänster där borde bjudas. Jag tror att det nu kommer att grundas en arbetsgrupp som får fundera på dessa saker.

Utsikten från Gumbohuset en vacker septemberkväll, hav, båtar, FBK.s röda torn.
Bildtext Sibbo skärgård är vacker, som här i Gumbostrand. Härmä säger att man först kunde bygga en mindre gästhamn, som senare kunde förstoras enligt behov. Det här för att den så snabbt som möjligt kunde börja tjäna båtfolket.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Enligt motionen hoppas de ändå att gästhamnen i framtiden skulle ha bland annat internetförbindelse, bensinförsäljning och elladdning, möjlighet att tömma septiktanken samt toalett, dusch och tvättmaskin.

Det finns några Sibbohamnar i dagens läge som erbjuder kortvarig hamnplats men saknar en del av den service som nu efterlyses. De är bland annat Joensuun tila, Gumbostrand, Kalkstrand och Sibbostrand.

Härmä inser att det skulle handla om en stor investering i ett kärvt ekonomiskt läge, men anser att hamnen kommer att betala sig tillbaka i skattepengar.

– Det skulle gynna både handeln, turism- och restaurangbranschen.

Diskussion om artikeln