Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: En sockersöt seger som gör att Finland kan känna andetagen från en ny EM-sommar

Teemu Pukki i match mot Kazakstan.
Bildtext Teemu Pukki förblev mållös i Kazakstan.
Bild: All Over Press

Förfärlig fotboll, sockersöt seger. Begär ni mer? Då är det bara att lusläsa tabellen, matchprogrammet och känna andetagen från en ny EM-sommar.

Ska vi börja med ett Teemu Pukki-citat? Var så goda:

– Vår styrka är att vi tror på vårt spel. Vi litar på att vi kan vinna var som helst.

Det låter som inledningen av en primitiv grundkurs i amatörpsykologi. Är det faktiskt så enkelt då man badar i poäng?

Finlands fotbollslandslag har nyss grävt fram en ny seger, en ljuv triumf ur nästan ingenting från det kazakstanska urberget. Landslagets ekg-kurva är stabil, ett gäng spelare som är en trogen termostat.

Nu för tiden är det allt oftare så här.

Finland spelar fotboll. Finland sliter fotboll. Finland vinner i fotboll.

En gåva till hela Fotbollsfinland

Det här hade målats upp som en vandring i karga marker utan mamma och pappa. En MLS-trio landade trötta, slitna och svultna, det kändes som att landslaget hade konsulterat fysiologer och sömnexperter lika flitigt som Kazakstanspioner för att lägga upp taktiken inför EM-kvalet i Astana.

Grundfråga: Hur skulle det här gå vägen?

Sedan gick Finland ut och gjorde en av sina allra rörigaste halvlekar på år och dagar. Det var svårt att se skymten av Markku Kanervas starka struktur, passningarna flög överallt och spelarnas förmåga att lägga lägstanivån högt var försvunnen.

Samtidigt lyfte Kazakstan långt, bröstade upp sig – och blottade sig. Det fanns verkligen hav av ytor att utnyttja. Det behövdes bara tålamod och spelare som kan ta vara på den matchbilden.

Landslaget klev närmare normal nivå efter paus på plastmattan och undantagsspelaren Oliver Antman gav en gåva till hela Fotbollsfinland.

Här ger Oliver Antman Finland ledningen i EM-kvalet - Spela upp på Arenan

Antman är en oslipad diamant i den offensiva kronan. Det finns så mycket nutidsfotboll i den kroppen att det gör ont, det finns oändlig potential om han kan landa rätt i den vida fotbollsvärlden och skruva upp effekten till landslagssiffror.

Han avgjorde igen, han punkterade en förfärlig fotbollsmatch som inte landar i förbundets tränarkurser – men det var en sockersöt segerkaramell att suga på under den långa vägen hem.

Fuksbygge hade kunnat rasa

Ett mögligt fuskbygge hade kunnat rasa i kväll, men det här Markku Kanerva-laget blinkar inte i snålblåsten. Och om de sträcker på sig, tittar västerut och står på tå nu ser de silhuetten av fotbolls-EM.

Om ni begär mer än tre poäng från EM-kvalets mest svåråtkomliga plats kan ni nämligen läsa tabellen i grupp H och analysera matchprogrammet.

Spoiler: Det ser oerhört bra ut.

Markku Kanerva var, förstås, först framme med påpekandet att halva kvalet återstår, men hösten ser mer än ljus ut. Här återstår tre hemmamatcher – två av dem mot Kazakstan och Nordirland – och en avslutning i San Marino.

Landslaget har skämt bort oss med att inte darra i den typen av matcher, och den buketten av möjligheter gör att fotbolls-EM nästa sommar kryper allt närmare.

Den här gången är EM-slutspelet inte en dröm för landslaget. Det är en målsättning, och halvvägs in i kvalet är den mer än realistisk.

Segern i Astana lyfte dessutom bort den tyngsta pressen till jättematchen mot Danmark på Olympiastadion. Finland har spelat sig till läget att poäng mot de favorittippade danskarna till och med är en bonus.

Fotbollsfesten i Helsingfors är onekligen bokad. Vi kan åtminstone lita på att Finland gör sitt.

Så fortsätter EM-kvalet

  • 10 september: Finland–Danmark

  • 14 oktober: Slovenien–Finland

  • 17 oktober: Finland–Kazakstan

  • 17 november: Finland–Nordirland

  • 20 november: San Marino–Finland

Yle direktsänder Finlands matcher i EM-kvalet.

Diskussion om artikeln