Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Viivi Lehikoinen oense med friidrottsförbundet: ”Det var inget kontraktsbrott”

Uppdaterad 08.09.2023 09:13.
Viivi Lehikoinen klipper en häck.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Häcklöparen Viivi Lehikoinen fortsätter att kritisera friidrottsförbundet som kallar Lehikoinens tävlande i Diamond League för ett kontraktsbrott. Lehikoinen har i ett mejl pånytt kritiserat friidrottsförbundet, trots att hon slipper ekonomiska påföljder.

Viivi Lehikoinen missade förra helgens friidrottslandskamp mellan Sverige och Finland eftersom hon bestämde sig för att resa till Kina för en Diamond League-tävling. Samtidigt inleddes en diskussion om Lehikoinen ska få sanktioner.

Lehikoinen är en av Finlands Idrottsförbunds (SUL) kontrakterade idrottare. Idrottare får enligt kontraktet ekonomiskt träningsstöd, men kontraktet innehåller också skyldigheter att delta i exempelvis vissa landslagsevenemang.

I idrottarnas kontrakt finns ett visst antal obligatoriska tävlingar, där idrottare ska delta om de inte har ett färskt läkarintyg om skada eller sjukdom. Enligt kontraktet är påföljden för kontraktsbrott antingen 50 procent av träningsstödet eller minst 5 000 euro.

Nu meddelar SUL att man inte kommer att sanktionera Viivi Lehikoinens frånvaro från matchen mot Sverige. Beslutet fattades av SUL:s styrelse på torsdagen.

Lehikoinen: Kan man lita på ordföranden?

Efter SUL:s pressmeddelande publicerade Viivi Lehikoinen sitt uttalande om SUL:s beslut via mejl genom sin manager Inka Kärkkäinen. Lehikoinen kritiserade starkt förbundets pressmeddelande.

– Frågan är överenskommen i förväg med förbundet och det har inte varit någon oklarhet i saken mellan tränarstaben och idrottaren. Parterna har ömsesidigt kommit överens om att det trots kontraktet inte är några problem med att delta i Diamond League, och att det inte kommer att bli några sanktioner, lyder Lehikoinens uttalande.

Enligt Lehikoinen är det inget avtalsbrott eftersom parterna enligt henne hade kommit överens om att åka till Diamond League innan tävlingsresan.

 Lehikoinen anser att det är mycket speciellt att förbundets ordförande Riikka Pakarinen på eget initiativ offentligt har börjat kommentera innehållet i en enskild idrottares kontrakt och dessutom utan att rådfråga idrottaren. Hon frågar sig om idrottaren kan lita på förbundets ordförande i framtiden.

Dessutom kritiserar Lehikoinen i sitt uttalande att ärendet har behandlats utan samråd med henne och mitt under säsongen, trots att Lehikoinen önskat att ärendet ska behandlas efter säsongen.

Friidrottsförbundets tolkning annnorlunda

Enligt friidrottsförbundets pressmeddelande fick förbundets styrelse beskedet om Lehikoinens frånvaro från landskampen tränarledning via mejl som ett ensidigt meddelande. Detta skulle enligt förbundet uppfylla kännetecknen för ett avtalsbrott.

Men eftersom det handlade om deltagande i Diamond League-tävling menar styrelsen att en ekonomisk sanktion inte skulle vara en rimlig och proportionerlig påföljd.

– Utgångspunkten ska givetvis alltid vara att avtalen följs, men med tanke på helheten i det här fallet skulle påföljden inte vara rimlig, konstaterade SUL:s ordförande Riikka Pakarinen.

- Avtal och policyer kommer att uppdateras vid denna tidpunkt för att undvika problem. För att säkerställa idrottarnas jämlikhet är det också viktigt att sådana fall granskas noggrant.

I pressmeddelandet står det att SUL:s general manager Jani Tanskanen hade ett samtal med Lehikoinens representant vid VM i Budapest efter att ha fått besked om att Lehikoinen kommer att delta i Diamond League-tävlingen i Xiamen.

– Efter övervägande fann jag Lehikoinens deltagande i Diamond League-tävlingen ur förbundets tränarvinkling rimligt, trots överlappningen. Det beror på att Diamond League som högsta tävlingsserie i internationell toppfriidrott är den nivå vi siktar på, säger Tanskanen.