Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tika ska filma barn i Nepal – berättar storyn bakom storyn på scen i Karis

Ung kvinna trummar på djembetrumma i barnprogrammet BUU-klubbens studiomiljö.
Bildtext Tika Sevón Liljegren började jobba som programledare för BUU-klubben i januari 2022.
Bild: Ann-Catrin Rosenberg / Yle

Tika Sevón Liljegren ska nästa år filma barn i Nepal för BUU-klubben. Men redan den här hösten går det att få en glimt bakom kulisserna då Tika talar om adoption, att älska sig själv och hur hon arbetar med tv-programmet i en ny föreställning.

Storyn bakom storyn är namnet på en turnéföreställning som har premiär på Tryckeriteatern i Karis den 19 september. På scenen berättar åtta redaktörer på Svenska Yle om sitt arbete.

En av dem är Tika Sevón Liljegren, som i dag är programledare för BUU-klubben.

– Min story har ännu inte riktigt hänt. Jag ska fara till Nepal och filma BUU-klubben i maj, avslöjar Tika.

Storyn bakom storyn på Tryckeriteaterns scen i Karis – Tika berättar om filmprojekt i Nepal

6:50

Hennes anförande går under rubriken ”Att hitta sig själv (och sin näsa) i Nepal”.

Tika Sevón Liljegren föddes i Nepal och adopterades av ett svensk-finskt par. Sina första år bodde hon i Sverige, och när Tika var fem år gammal flyttade familjen Sevón Liljegren till Ekenäs.

– Det ska bli väldigt roligt att få filma barnens vardag i Nepal och sedan visa upp det för finlandssvenska barn, säger Sevón Liljegren och tillägger att förstås kan finska barn se programmet och vuxna också.

Marcus Rosenlund, Ville Hupa, Barbro Björkfelt, Måns “DJ Bunuel” Strömberg, Nicke Aldén, Annvi Gardberg. Nedre rad fr. v: Tika Sevón Liljegren och  Anne Hietanen.
Bildtext De medverkande är Marcus Rosenlund, Ville Hupa, Barbro Björkfelt, Måns “DJ Bunuel” Strömberg, Nicke Aldén, Annvi Gardberg, Tika Sevón Liljegren och Anne Hietanen.
Bild: Barbro Ahlstedt

På scenen i Karis ska hon inte bara berätta om tv-prorammet hon jobbar med. Det ska också handla om adoption och hur man ska kunna älska sig själv.

Storyn bakom storyn är ett projekt som redaktörerna har fått jobba länge med. Journalisterna har fått hjälp av dramaturger och skådespelare. Det som framförs på scen blir som en teaterföreställning, men med sanna historier.

Tika Sevón Liljegren vill inte avslöja några detaljer om vad publiken kommer att se på scen.

– Det man kommer att se är mig och så har jag en liten vän med mig i form av en mus som kommer och hälsar på.

Storyn bakom storyn ges på Tryckeriteatern i Karis den 19.9, i Schaumansalen i Jakobstad den 21.9 och på Svenska Teatern i Helsingfors den 26.9, samtliga klockan 19. Föreställningen publiceras på Yle Arenan den 29.10 samt sänds i Yle Fem den 19.11 och 23.11 klockan 20.

Diskussion om artikeln