Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En halv meter vatten föll över kinesiska Shenzhen – megastaden har aldrig fått så mycket regn på en gång

Uppdaterad 08.09.2023 18:51.
Programmet är inte längre tillgängligt
Översvämningar i Kina och Hongkong den 8 september. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Under natten till fredag föll rekordstora mängder regn över den kinesiska sydkystens megastäder. Ovädret ledde till översvämningar, men de fulla konsekvenserna är ännu okända.

I området omkring Hongkong bor fler än 20 miljoner människor på en yta som är mindre än Korsholm och Malax kommun tillsammans.

I området finns bland annat megastaden Shenzhen, där man nu har uppmätt 526,3 millimeter nederbörd under ett dygn.

Det Hongkong-baserade nyhetsmediet South China morning post rapporterar om siffrorna, som är de högsta som någonsin uppmätts.

Enligt nyhetsbyrån AP uppmätte man i Hongkong 158,1 millimeter regn på bara en timme. Det gjorde man under torsdagens sista timme.

Tyfon över Taiwan, regn över Guangdong

På söndagen nådde tyfonen Haikui det närliggande Taiwan.

Tyfonens vindar på över 50 meter per sekund orsakade förödelse och personskador på ön, och när vädersystemet nådde fastlandet under natten till fredag bjöd den på de rekordstora mängderna nederbörd över Guangdong-provinsen.

Reservoaren töms, men för sent enligt expert

När vattenmassorna nu söker sig mot lägre områden har stadsstyrelsen i Shenzhen beslutat att börja släppa vatten ur stadens reservoar.

Till en början handlade det om en relativt blygsam mängd på 80 kubikmeter per sekund, med en avvägd risk för översvämningar nedströms. Reservoarens vatten rinner bland annat ut i floden som utgör gränsen mellan Fastlandskina och den numera särskilda administrativa regionen Hongkong.

Några timmar senare meddelades det att takten ökades med 50 procent.

– Reservoarvattenutsläppet kom med kort varsel, vilket innebar att det inte fanns tillräckligt med tid för att utfärda varningar, säger Xiong Yang, en ingenjör som tidigare jobbat med att utveckla stadens översvämningsskydd till SCMP.

Yang förespråkar bättre prognoser. Hade man vetat att sådana regnmängder skulle förekomma hade man kunnat tömma reservoaren på förhand.

– Detta kräver vår uppmärksamhet och förbättring, särskilt eftersom extremväder blir allt vanligare runt om i världen.

I dag, fredag, är flera metrolinjer stängda i Shenzhen. Orsaken är risk för översvämning i tunnlarna. För två år sedan omkom ett okänt antal personer när den kinesiska staden Zhengzhous tunnlar översvämmades.

Källor: SCMP, AP, BBC