Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Kanske jag upplever ett slags rus som lägger sig, men det är inte otänkbart att bo i Raseborg” – stadens kampanj för nya raseborgare fortsätter i höst

Tre kvinnor i en grön lummig trädgård. Två sitter på varsin trädgårdsstol och lyssnar på den tredje som står och förklarar något
Bildtext Nästa år tar Nora Garusi emot en distansarbetare som Raseborgs stad betalar boendet för. I mitten Tina Cavén som har njutit av en vecka distansjobb i Ekenäs och till höger marknadsföringskoordinator Martina Rosenqvist som skapat kampanjen.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Raseborg fortsätter sin kampanj med att locka icke-ortsbor att distansjobba och bekanta sig med olika byar och platser i staden. Deras lokala värdar ska sprida tips var de bästa ställena finns.

– Jag plockade champinjoner mitt i stan, utbrister Helsingforsbon och kulturjournalisten Tina Cavén, som i början av september har fått tillbringa en arbetsvecka i ett gammalt trähus i Gamla stan i Ekenäs.

Två kvinnor står på en balkong i ett gammalt trähus. De ser glada ut
Bildtext Eftersom husägaren och hyresvärden inte bor i Ekenäs har Martina Rosenqvist varit Helsingforsbon Tina Cavéns lokala guide och inspiratör till kvällsdopp, middagar och promenader.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Tina Cavén är en av de tre icke-ortsbor som vann fjolårets tävling Landskapskontoret, en kampanj som Raseborgs stads marknadsföringskoordinator Martina Rosenqvist har hittat på och finslipat.

– Alla raseborgare är jättebra marknadsförare och det är viktigt att alla delar med sig av sina pärlor, säger Martina Rosenqvist, som har varit Tina Cavéns guide och delvis också kvällssällskap under Cavéns distansarbetsvecka i Ekenäs.

En kvinna sitter i ett kök, vid köksbordet, och jobbar vid en dator.
Bildtext Tina Cavén har jobbat i köket och ute på den lilla balkongen i trähuset som finns i Gamla stan i Ekenäs. Hon har bland annat klippt ihop ett radioprogram som går i Yle Radio 1.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Tanken är att de icke-raseborgare som får chansen att distansjobba och bo gratis i en stuga, ett hus eller hotellrum någonstans i Raseborg, ska bli så förtjusta i platsen, byn eller orten att de eventuellt flyttar till Raseborg eller åtminstone söker ett fritidsboende i staden.

I år har tre personer fått kombinera distansjobb med turistande i Billnäs, Bromarv och Ekenäs.

Martina Rosenqvist säger att personen som bodde i Billnäs har efter sin arbetsvecka i det gamla bruksområdet lockat sina jobbkompisar till Billnäs och nu letar hon också efter ett hem i trakten.

Helsingforsbon Tina Cavén kan tänka sig att lämna Helsingfors för att flytta till Raseborg

3:48

Också Helsingforsbon Tina Cavén kan tänka sig att flytta västerut, till Raseborg. Staden är ingalunda obekant för henne eftersom hon varit bland annat i Fiskars och Bromarv, men Ekenäs har hon oftast kört förbi, förutom enstaka, snabba torgbesök.

– Kanske jag upplever en slags förälskelse, ett rus som lägger sig småningom, men det är nog inte otänkbart att bo i Raseborg i framtiden, säger Tina Cavén.

Ny kampanj med nya boenden i nya byar

Marknadsföringskampanjen och tävlingen Landskapskontoret får en fortsättning redan i november. Då satsar Raseborgs stad på en lokalt producerad videokampanj som kommer att visas i huvudstadsregionen och Egentliga Finland. Staden kommer också att ha en betald kampanj på sociala medier, berättar marknadsföringskoordinator Martina Rosenqvist.

Den här gången kommer man att erbjuda gratis boende och delvis också gratis mat i Skogby, Åminnefors i Pojo och Dönsby i Karis.

– Vi vill lyfta fram byar och mångfalden i Raseborg, säger Martina Rosenqvist.

Den geografiska spridningen är ändå inget självändamål. Det viktigaste är att besökaren ska få en positiv upplevelse, tillägger Rosenqvist. Det är här den lokala värden har en viktig roll.

Nora Garusis bondgård deltar i Raseborgs nya marknadsföringskampanj: ”Dönsby är exotiskt för många”

5:15

Karisbon Nora Garusi kommer nästa år att ta emot en av vinnarna i Landskapskontoret. Hon driver sedan 14 år tillbaka bed & breakfast i Dönsby.

– Önskemålen är att det ska finnas frukost och att jag ska fungera som en slags ambassadör för staden, säger Nora Garusi.

Hon tillägger att hon kommer att göra så som hon gjort under alla år, med både inhemska och utländska gäster.

En ung kvinna med bomullsmössa sitter i en grön, lummig trädgård. hon ser glad ut.
Bildtext Nora Garusi bor på sina morföräldrars gamla bondgård i Dönsby och ett hus används för inkvartering. Efter covidpandemin har både de inhemska och utländska turisterna minskat och Nora jobbar numera också utanför gården.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Jag lyssnar vad människan själv behöver. Alla har olika behov. Vissa låser in sig på sina rum men så finns det gäster som gärna tar kontakt, vill upptäcka staden och vill höra mina erfarenheter, förklarar Nora Garusi.

Vissa övernattande gäster vill också ha sällskap. Det har hänt att Nora Garusi bjudits in för att dricka ett glas vin och ibland har en del gäster överraskats av att det faktiskt blir ganska mörkt om nätterna på den gamla bondgården.

– Det finns sådana som inte är vana vid att bo i ett stort hus på landsbygden och då kommer jag över och sover i ett annat rum.

Tyst och folktomt i Ekenäs

Kulturjournalisten Tina Cavén som packade ihop sina pinaler och återvände till lägenheten i Helsingfors i fredags (8.9) är jättenöjd med sin distansarbetsvecka i Ekenäs.

– Det här är en otroligt bra marknadsföringskampanj och ett smart drag av Raseborgs stad, tycker Tina Cavén.

Hon skulle inte ha fått så här många unika upplevelser och minnen för livet som en vanlig turist, tillägger hon.

Däremot förundras Tina Cavén över de folktomma gatorna i Ekenäs och att väldigt många hus i Gamla stan står tomma under veckorna.

Fasaden på ett gammalt trähus i beigegrön färg. Siffran/årtalet 1810 på väggen. Solsken.
Bildtext Också det här huset i Gamla stan i Ekenäs där Tina Cavén bodde står ofta tomt om det inte är uthyrt till övernattande gäster.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Fast å andra sidan ser man inte så mycket folk i deras hem eller på kvällspromenader på vardagar i Helsingfors heller, konstaterar hon.

Idéer, orter och boenden för flera år framöver

Marknadsföringskoordinator Martina Rosenqvist är mer än nöjd över den avslutade första kampanjen och tävlingen Landskapskontoret. Hon är därför eld och lågor över den kommande satsningen i november, som ska resultera i tre nya distansarbetande icke-ortsbor nästa vår eller höst.

Martina Rosenqvist om Raseborgs marknadsföring: ”Vi vill lyfta fram byarna och mångfalden”

10:01

Förutom utgifter för videoproduktionen och betalda kampanjer i olika tidningar, radiosändningar och sociala medier, kostar det Raseborgs stad cirka 1 500 euro att ordna boende och delvis också mat för de tre personer som vinner tävlingen och får komma till Raseborg för att distansjobba och bekanta sig med orten.

En blomkruka med pelargoner vid en husknut i en grön trädgård.
Bildtext Många icke-ortsbor skulle gärna komma till Raseborg för att provbo under sommarmånaderna, men reglerna för Landskapskontoret är uttryckligen att boendet sker under lågsäsong. Man ska också jobba en del av dagen och inte enbart fira gratis semester på stadens bekostnad.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Jag hoppas jag får göra det också om ett år och kanske också året därpå. Det här konceptet utvecklas hela tiden och vi får feedback av både dem som varit här och dem som står för inkvarteringen.

Att hitta inkvartering är lätt.

– Vi har så mycket att välja mellan, säger Martina Rosenqvist och återkommer till den mångfald som en geografiskt vidsträckt stad som Raseborg har att erbjuda.

Många rörande brev

Raseborgare får tyvärr inte delta i tävlingen. Kampanjen riktar sig uttryckligen till icke-ortsbor som ska lockas att flytta till Raseborg eller i alla fall tala gott och varmt om staden efter sin distansarbetsvecka.

– I fjol fick vi många långa och rörande brev av människor som ville komma hit för att distansjobba. Det var en helt otrolig vidd av olika yrken, branscher och personer som fick och kunde jobba på distans och det är bra och smart att folk inte behöver köra till jobbet varje dag, säger Martina Rosenqvist.

Trädgårdstolar i en grön och lummig trädgård. Soligt väder.
Bildtext I stället för att använda flera timmar per dag i bil, tåg eller buss kan distansarbetaren stänga datorn när arbetsdagen är slut och genast vara hemma, eller som här; kliva ut i trädgården i huset Tina Cavén fick bo i första veckan i september.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

En nackdel är att tävlingen inte fungerar för yrkesfolk som helt enkelt inte kan distansjobba, till exempel sjukskötare och byggnadsarbetare.

– Det är sant, men tänk om det kunde gå att vidareutveckla. Vi har ett sjukhus som har brist på personal och vi har ju redan byggnadsarbetare som kommer längre ifrån, hyr boenden i Raseborg och jobbar på olika byggen här, säger Martina Rosenqvist.

Diskussion om artikeln