Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Han är en guldklimp för Finland” – Yle Sportens expert öser beröm över kvalhjälten, men ringar in avgörande justeringar till stormötet med Danmark

Uppdaterad 08.09.2023 17:33.
Danska och finska spelare.
Bildtext Pierre-Emile Højbjergs Danmark hade inga problem att slå San Marino och stöter på Finland i den andra kvalmatchen i september.
Bild: EPA & Tomi Hänninen/Yle

Oliver Antman säkrade Finlands fjärde raka seger i EM-kvalet, men landslaget måste hitta sin röda tråd i spelet för poäng mot Danmark, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Tre landslag vann i H-gruppen i EM-kvalet i går kväll – trion som med stor sannolikhet slåss om de två direktplatserna till slutspelet nästa sommar.

Finland, Danmark och Slovenien är de förväntade tätlagen, med extrakryddan att Finland leder gruppen då kvalet är halvvägs. Landslaget har tagit fyra raka segrar och Yle Sportens expert Jani Lyyski lyfter på hatten åt full pott från den svårhanterade konstgräsmattan i Astana.

– Det var en dålig fotbollsmatch och spelmässigt hade jag önskat mer av Finland, men det här var tunga poäng och nu har Finland ett otroligt bra läge. Landslaget kommer att vara med och fajtas om en EM-plats hela vägen.

Efter 1–3-förlusten i Köpenhamn i mars har Finland hållit nollan i fyra raka kvalmatcher.

– Det är väldigt starkt att vinna de här svåra bortamatcherna, säger Lyyski och syftar på 1–0-segrarna över Nordirland och Kazakstan.

Tabellen och matchprogrammet

Grupp H
LagVinst–kryss–förlustPoäng
Finland4–0–112
Danmark3–1–110
Slovenien3–1–110
Kazakstan3–0–29
Nordirland1–0–43
San Marino0–0–50

Matchprogrammet:

  • 10 september: Kazakstan–Nordirland, Finland–Danmark, San Marino–Slovenien.

  • 14 oktober: Nordirland–San Marino, Slovenien–Finland, Danmark–Kazakstan.

  • 17 oktober: Finland–Kazakstan, Nordirland–Slovenien, San Marino–Danmark.

  • 17 november: Kazakstan–San Marino, Finland–Nordirland, Danmark–Slovenien.

  • 20 november: Nordirland–Danmark, San Marino–Finland, Slovenien–Kazakstan.

Antmans fart imponerar

Oliver Antmans första år i landslaget har varit en lång succé. Han kom in och glänste i slutet av Nations League förra hösten, i år har han etablerat sig som en startspelare.

Mål mot Danmark, Slovenien och Kazakstan förvånar inte Lyyski.

– Han växer fram som en av Finlands viktigaste spelare. Om han håller sig skadefri är han en guldklimp för landslaget. Hans godkända mål i går var en strålande prestation: förstaberöringen i den farten och sedan en iskall bredsida.

Här ger Oliver Antman Finland ledningen i EM-kvalet - Spela upp på Arenan

22-årige Antman bidrar framför allt med fart i Finlands offensiva spel, anser Lyyski.

– Han kan spela i hög fart och ha bollkontroll. Det innebär praktiskt taget att han skapar flera målchanser eller gör mål själv i varje landskamp. Han har det mesta som en offensiv spelare behöver och dessutom verkar han vara väldigt ödmjuk.

Borde Finland göra byten?

Finland flög till Helsingfors direkt efter matchen i Kazakstan och har kort om tid för att ladda batterierna till nästa stora landskamp.

Danmark startade med största delen av den ordinarie elvan hemma mot San Marino, men med 3–0 i paus kunde Kasper Hjulmand spara krafter hos flera nyckelspelare – bland annat mittfältaren Pierre-Emile Højbjerg byttes ut och anfallaren Rasmus Højlund spelade bara sista halvtimmen.

– De kommer att vara nöjda med ett kryss. De är samspelta efter många år och spelar en okomplicerad fotboll, men vi ska visa att vi är bättre, säger Hjulmand enligt DR.

Enligt Lyyski behöver Finland hitta röda tråden i sitt spel till söndagens match på Olympiastadion.

– Jättemycket måste förbättras, men jag tror att det sker automatiskt. Det allra mest akuta är avståndet mellan lagdelarna. Det fanns stora luckor i Finland och de skulle Danmark utnyttja direkt. På vänsterkanten hade Finland också problem och där behövs en bättre balans.

Rasmus Höjlund i danska landslaget.
Bildtext Rasmus Højlund förväntas starta mot Finland.
Bild: EPA-EFE

– I försvarsspelet kommer Finland att möta Højlund, en komplett anfallare. Robert Ivanov har varit stark och stabil, och det gäller att samspelet med de andra i backlinjen fungerar. Det finns inte så många alternativ, eventuellt kan man kasta in Jere Uronen till vänster.

Finns det andra byten att göra i startelvan?

– Jag har alltid gillat Glen Kamara och skulle gärna få in hans lugn och löpstyrka. Det är också svårt att bänka Benjamin Källman på nytt, men det skulle nästan betyda en bänkning av Teemu Pukki. På de offensiva positionerna har Kanerva delikata bekymmer.

Finland–Danmark sänds i TV2 och på Arenan på söndag. Studiostart klockan 18.15 och avspark klockan 19.00.

Diskussion om artikeln