Eleverna ville själva att polisen ingriper i hoten i det nya lärcentret i Pargas – på fredag har fler lärare närvarat i korridorerna
Polisen utreder hot mellan elever i högstadie- och gymnasieåldern i Pargas. Sedan i höstas finns de finsk- och svenskspråkiga högstadierna och gymnasierna i Pargas i samma byggnad, i Brava lärcenter.
Eleverna själva önskade att polisen skulle komma till Pargas nya lärcenter i torsdags så att de inblandade fick diskutera igenom vad som har hänt. Det berättar Brava lärcenters säkerhetsansvariga Jeanette Lindroos.
– Det verkar som om det handlade om verbalt våld. I Jodel-appen har det förekommit diskriminering, rasistiska uttryck och osaklig diskussion. Det har lett till situationen som eskalerade i onsdags, säger Lindroos.
I applikationen Jodel kan användarna skriva inlägg anonymt. Pargas Svenska Gymnasiums rektor Annika Gustafsson berättade tidigare till Yle Åboland att det också finns högstadieelever bland dem som har skrivit och att polisen nu reder ut vem som har skrivit vad.
På skolgården träffar Yle Åboland elever som säger att hoten skulle handla om spänningar mellan språkgrupperna. Samma rykten har också nått Lindroos och hon påminner om att polisen just nu tar reda på vad som ligger bakom konflikten.
– Jag har svårt att tro att det skulle vara någon större språkstrid på gång. Det är grupperingar som eventuellt har olika åsikter om hur saker ska lösas, säger Lindroos.
Enligt Lindroos kan beteendet i skolan ha speglat av sig från politiken efter rapporteringen om flera ministrars osakliga uttalanden.
– Jag hoppas att ministrar och de på riksdagsnivå ser konsekvenserna som nu speglas av i andra sammanhang. Jag hoppas de tar sitt ansvar och visar hur man ska lösa problem, så att vi också har exempel på hur man går vidare om något har skett.
Stämningen är inte dålig, men inte heller bra
Rasmus Forsman och Tobias Tuomala går i Paraisten lukio och säger först att torsdagens spänning i skolan inte har påverkat stämningen i skolan så mycket. Men under intervjun kommer det fram att det skaver i förhållanden mellan studerandena i de två gymnasierna.
– Stämningen mellan de finsk- och svenskspråkiga studerandena är inte dålig, men inte kan man säga att den är bra heller, säger Rasmus Forsman.
– Vi är inte så pratsamma med varandra, men nu kanske man funderar mera över vad man säger till varandra, säger Tobias Tuomala.
Spänningen verkar märkas av vid sofforna som finns i det nya lärcentret. Enligt Forsman får de finskspråkiga sällan plats i sofforna eftersom de svenskspråkiga studerandena är flera.
– Förhållandet till dem är inte så bra och det gör att vi inte har någonstans att sitta. Det är kanske det största problemet just nu.
Kan man säga att de svenskspråkiga studerandena kör över era rättigheter?
– Det kan man egentligen säga. De är så mycket fler än vi så det finns inte mycket vi kan göra, säger Forsman.
– De brukar ta över sofforna först. Ingen brukar vilja gå dit sedan då det finns så mycket fler svenskspråkiga än finskspråkiga. De yngre eleverna är rädda att de ska säga något till dem, säger Tuomala.
”Jag tror det berör en mindre grupp”
Alina Myhrberg, Sofia Våg, Michelle Virta, Moa Gustafsson går i Pargas Svenska Gymnasium och kände inte till hoten eller att det pågått en konflikt mellan studerande och elever i de olika skolorna.
– Jag tror det berör en mindre grupp och inte hela skolan. För oss har det inte varit några problem, säger Alina Myhrberg.
– Vi visste inte om konflikten förrän rektorn skickade meddelande om det på kvällen, säger Sofia Våg.
Enligt studerandena kändes det konstigt att polisen kom till skolan då de inte förstod varför. Det säger också elever till Yle Åboland ute på skolgården som vill vara anonyma.
Trots händelsen kände Myhrberg, Våg, Virta och Gustafsson att det var tryggt att komma till skolan på fredag.
– Lite går jag och funderar på det men det påverkar inte stämningen så mycket. Jag tycker vi har det bra. Det känns som förut, säger Moa Gustafsson.
– Man kan gå och prata med lärare. Vi känner ju dem och de känns trygga att ha runt sig, Michelle Virta.
Strävar efter en lugn miljö
Under fredagen har personalen i de svenska och finska skolorna diskuterat vad man kan göra för att öka tryggheten i skolan. En konkret åtgärd som tas till är att öka kustodieringen. På det viset är fler lärare närvarande bland ungdomarna samtidigt som eleverna lättare kan ta kontakt med lärarna, säger Jeanette Lindroos.
– Vi har tagit upp vikten av att man berättar om man känner sig otrygg i skolan eller om man har upplevt hot. Vi har diskuterat vad en trygg person är och vem man kan ta kontakt med i skolan. Vi har också uppmanat dem att diskutera hemma.
Lindroos har pratat med elever i skolan under morgonen och enligt dem känns det inte otryggt i skolan.
Nästa vecka fortsätter arbetet att se till att vardagen i Brava lärcenter är trygg. Enligt Lindroos kommer man ha möten med utbildningschefer, skolhandledare och samla Sams-grupperna från alla skolor.
– Vi behöver se på en större helhet, vi kommer inte att ha en lösning på det här till måndag. Nu handlar det först om att trygga skolvardagen och att eleverna ska få gå i en bra skola. De har bra lärare här, det är här de ska lära sig saker. Det är en lugn miljö vi nu strävar efter.
Artikeln uppdaterad den 8 september klockan 15.55 med det korrekta namnet Brava lärcenter, istället för Campus Brava.