Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hon förvaltar arvet efter konstnären Rafael Wardi – ”Min far var den bästa vän jag kan tänka mig”

Konstnärens dotter Eva är nu den som för kulturarvet vidare - Spela upp på Arenan

Rafael Wardi målade fram till sin död för två år sedan och många av verkena har aldrig tidigare visats offentligt. Den unika konstutställningen öppnar imorgon.

Som finlandssvensk konstnär beskrev Rafael Wardi livet via målandet och satte färg på det osynliga. Det var Wardi själv som började planera utställningen på Didrichsens konstmuseum under sin sista sommar.

Under en lång konstnärsbana blev Rafael Wardi en av det moderna Finlands mest kända bildkonstnärer och dottern Eva är nu den som för kulturarvet vidare.

Konstnärens självporträtt, Rafael Wardi
Bildtext Konstnärens självporträtt
Bild: Rauno Träskelin / Didrichsens konstmuseum

Först målade Rafael Wardi stilleben och familjeliv, senare samhällsteman. Han vågade arbeta med personliga teman och målarkonsten var hans uttrycksform.

Färgprakten under det tidigare konstnärskapet gick över i gult och sedan mot nyanser i vitt då konstnären greppade sin utsatthet i och med åldrandet. Blommor och studier i ljus präglade hela konstnärsbanan.

Mytologi, djurmotiven och Davids kamp mot Goljat hör till de sista tavlorna. Som konstnär gladde sig Wardi åt att de verk som blev hans sista skulle få en större publik.

Rafael Wardin teoksia Didrichsenin taidemuseon näyttelyssä.
Bildtext Bild från Rafael Wardis jubileumsutställning hösten 2023.
Bild: Rinna Härkönen / Yle