Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hård kamp om Almska gården i Lovisa på nätauktion – budgivningen hettade till mot slutet

Ljusgult trähus med röda fönsterkarmar i en småstad.
Bildtext Almska gården väckte intresse på nätauktion och högsta budet landade på 51 800 euro.
Bild: Leo Gammals / Yle

Nätauktionen av Almska gården i Lovisa tog slut på fredag eftermiddag den 8 september. Under de sista timmarna gick det vilt till och summan höjdes flera gånger.

Ännu på fredag morgon låg det högsta budet på 15 300 euro, men under de två sista timmarna hettade det till och slutligen landade slutsumman på 51 800 euro.

Nätauktionen skulle sluta klockan 14, men varje gång någon lade ett nytt bud förlängdes tiden med tre minuter. In i det sista höjdes summan och slutligen stängdes budgivningen klockan 14.11.

Tre anonyma budgivare var med på slutsträckan, allt som allt hade 26 olika personer lagt ett bud på det gula huset från 1910.

Skylt med texten "Almska gården"
Bildtext Huset har bland annat fungerat som konstcentrum. Det får inte omvandlas till bostäder.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Den tidigare ägaren Kari Markkula sökte företaget bakom Almska gården i konkurs i somras, så han har inte längre något att säga till om ifall summan är tillräcklig eller inte. Det gör banken.

– Slutsumman känns både lite komisk och oroväckande. Jag förväntade mig att den skulle stiga till 100 000 euro men jag hade verkligen fel, säger Markkula.

Om man tar i beaktande situationen i världen och läget i Lovisa så kanske det ändå inte är en så stor överraskning, funderar han vidare.

En äldre man står utanför en dörröppning. Inne i rummet syns färggranna tavlor på väggarna.
Bildtext Kari Markkula säger att det blev för tungt att betala bort lånet när räntorna steg. Arkivbild.
Bild: Yle / Mira Bäck

Det är juristen Aarni Oksanen som förvaltar konkursboet och också han följde spänt med budgivningen.

– Alltid hoppas en försäljare förstås att det skulle ha funnits ännu mera intresse för huset. Många har ringt och frågat om huset och många har varit och bekantat sig med det, säger Oksanen.

Nästa vecka ska banken som äger huset och Oksanen diskutera hur de ska gå vidare. Banken har inte meddelat en lägsta gräns, så han vet inte vad de anser om budet på 51 800 euro.

Budet kan alltså ännu avvisas. Inte heller Oksanen vet vem det var som lade högsta bud på huset, webbsidan anonymiserar budgivarna.

Vy över ett stort ljust rum med tavlor på stafflin och väggar.
Bildtext I övre våningen finns ett stort öppet rum där många konstnärer fått ställa ut sina verk. Arkivbild.
Bild: Yle / Mira Bäck

Det är femte gången huset är till försäljning på tio år.

Ägare Kari Markkula köpte det illa medfarna huset i början av 2010-talet och satte mycket pengar på att renovera det. Det fungerade som ett konstcentrum i många år, ibland med mera och ibland med mindre stöd från staden.

Då stödet från staden slutade helt och hållet blev det ohållbart att hålla igång verksamheten i Almska gården, enligt Markkula.

Almska gården på 570 kvadratmeter består av tio rum, tre kök och tre toaletter i två våningar. I huset finns två lägenheter, men den nuvarande detaljplanen kräver att en del av huset måste användas som exempelvis affärslokal eller för utställningar.