Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

20 år sedan mordet på Anna Lindh – Li Hellström var på plats minuterna efter dådet

Journalisten Li Hellström vid Sveriges Radio berättar om hur hon råkade vara på köpcentret NK samtidigt som utrikesminister Anna Lindh blev knivhuggen. - Spela upp på Arenan

Det har gått 20 år sedan ett Sverige i chock tog emot nyheten om att landets utrikesminister mördats. Journalisten Li Hellström berättar om minuterna efter knivdådet.

Den socialdemokratiska utrikesministern Anna Lindh förutspåddes en framtid som ny partiordförande för landets största parti. Men den 10 september knivhöggs hon på köpcentret NK och dog dagen därpå, för i dag 20 år sedan.

Journalisten Li Hellström från Sveriges Radio råkade av en slump vara på plats minuter efter att mördaren Mijailo Mijailović attackerat Lindh i klädbutiken Filippa K.

Li Hellström tittar in i kameran. Står utomhus - i bakgrunden träd.
Bildtext Li Hellström var precis som Anna Lindh ute för att köpa kläder den 10 september 2003.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

– Jag får hög puls bara av att prata om det här. Det var chockartat. Jag hamnade också i någon slags chock, det kändes helt overkligt, säger Hellström, som i dag är pensionär efter flera år som programledare för Sveriges Radios aktualitetsprogram Studio Ett.

Säpo: Förhöjd hotbild mot statsledningen

Efter attacken mot Anna Lindh blev det faktum att hon gick på staden utan livvakt ett stort samtalsämne.

Den livstidsdömde mördaren Mijailo Mijailović har i ett polisförhör erkänt att han knappast hade attackerat den dåvarande utrikesministern om hon varit omgiven av vakter, enligt SVT.

Mordet ledde till en rad förändringar när det kommer till Säkerhetspolisens arbete. Bland annat anställdes fler poliser till arbetet med personskydd för statsråd, riksdagsledamöter och kungafamiljen.

Utrikesministern Anna Lindh
Bildtext Anna Lindh var ute för att köpa kläder till en stundande tv-debatt om EMU när hon attackerades.

Dessutom förändrades sättet att analysera hotbilder. Bland annat såg man på hur medieexponering kan påverka en hotbild, skriver Sveriges Radio.

Anna Lindh var vid mordtillfället ett av Socialdemokraternas stora affischnamn i kampanjen för euron i folkomröstningen som skedde bara några dagar senare.

Enligt Säkerhetspolisen har hotbilden mot den svenska statsledningen ökat på senare år. I ett mejl till Svenska Yle skriver presstalesperson Karin Lutz:

”De senaste åren har hotbilden mot våra skyddspersoner, det vill säga den centrala statsledningen, ökat. Både i form av hot via exempelvis sociala medier, och i form av underrättelsehotet från främmande makt, men det kan även handla om hot från enskilda hotaktörer eller från våldsbejakande extremism. Detta är något vi tar höjd för i vårt arbete”.

Sverige minns Anna Lindh

På årsdagen av mordet på Anna Lindh hålls en minneshögtid i Katarina Kyrka i Stockholm. Bland talarna finns politiska höjdare såsom de tidigare statsministrarna Göran Persson och Carl Bildt samt den tidigare utrikesministern Margot Wallström.

Enligt journalisten Li Hellström lämnade Anna Lindh ett stort hål efter sig.

– Hon var inte alltid oomstridd, men hon var en politiker som verkligen syntes och ville mycket. Hon var en som väldigt många pekade på som efterträdare till Göran Persson, säger Hellström och fortsätter:

– Hon hade väldigt mycket ljus på sig, verkligen.