Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Anette Karlsson från SDP i Borgå lämnar stadsstyrelsen och partiet

Uppdaterad 08.09.2023 18:55.
Personporträtt av Anette Karlsson som står i ett vardagsrum där det pågår en valvaka.
Bildtext Anette Karlsson på valvakan den 2 april 2023.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Anette Karlsson från SDP har tidigare berättat om interna konflikter bland socialdemokraterna i staden. I riksdagsvalet i våras fick hon näst flest röster i Borgå.

Anette Karlsson ansöker om att få lämna sin plats i stadsstyrelsen. Hon hoppar också av partiet och blir obunden medlem i fullmäktige.

Tidningen Uusimaa var först med nyheten.

Karlsson är andra viceordförande i stadsstyrelsen och styrelsen kommer att behandla hennes avskedsansökan på måndagens möte (11.9).

Anette Karlsson har varit Socialdemokraternas röstmagnet i Borgå och östra Nyland i flera av de senaste valen. Hon har varit aktiv i partiet i över 10 år.

I riksdagsvalet i våras fick hon näst mest röster i Borgå. Bara Mikaela Nylander från SFP fick fler personliga röster än hon.

Delvis personliga skäl bakom beslutet

Karlsson berättar att hon väntar sitt andra barn och att det här har lett till beslutet att sluta som andra viceordförande och att lämna partiet.

– I det här läget är samarbetet mellan mig och partiet inte på en så bra nivå. Partiet har inte åtgärdat något av den problematiken jag lyft fram under det senaste halvåret. Därför beslöt jag mig för att lämna partiet.

Mera: Osakligt beteende, hot och skrik – interna strider splittrar SDP i välfärdsområdet i östra Nyland

En kvinna med brunt hår

I april berättade vi att det råder en spänd och fientlig stämning mellan SDP-politiker och att det här har lett till att fullmäktigegruppen i Östra Nylands välfärdsområde har splittrats.

Anette Karlsson hoppas ändå få sitta bredvid Outi Lankia från Centern i fullmäktige, med vilken samarbetet löpt bra.

– Mina värderingar är helt samma som tidigare och ingenting har ändrats där, jag vill bygga ett bättre Borgå för oss alla.

I månadsskiftet januari–februari börjar Karlssons mammaledighet.

Röstmagnet för SDP

Karlsson har varit ett självklart val för många socialdemokrater i valtider.

I riksdagsvalet i våras fick Anette Karlsson 3 867 personliga röster och i det senaste kommunalvalet, år 2021 fick hon 742 personliga röster.

Socialdemokraterna och Samlingspartiet har båda 10 platser var i Borgåfullmäktige. Störst är SFP med 15 platser. Nu då Karlsson lämnar partiet blir SDP det tredje största partiet i staden.