Läget på bostadsmarknaden ”värre än på 20 år” – inte ens havsutsikt i Lovisa går att sälja

Färsk statistik över bostadshandeln i augusti visar att det såldes en aning fler bostäder än månaden innan, men försäljningstiderna blir allt längre.
Jämfört med läget för ett år sedan går bostadsmarknaden fortfarande trögt. I augusti såldes 179 nybyggda bostäder, vilket endast är 37,5 procent av antalet bostäder som såldes i fjol. Det visar statistik från Fastighetsmäklarbranschens centralförbund.
När det gäller gamla bostäder var läget lite bättre. I augusti såldes 4 027 gamla bostäder, vilket är 29,2 procent färre än ett år tidigare.
Samtidigt ökade tiden som det tog att sälja en bostad, speciellt när det gäller höghuslägenheter. Endast försäljningen av enfamiljshus i huvudstadsregionen gick lite snabbare än månaden innan.
Tuomas Viljamaa är verkställande direktör för Fastighetsmäklarbranschens centralförbund.
Han bedömer att läget på bostadsmarknaden i år är värre än på 20 år.
– Vi förutspår att antalet sålda bostäder i år blir kanske 50 000. Senast vi sålde under 50 000 bostäder var 2003.
Många osålda lägenheter i nya hus
Nedgången på bostadsmarknaden har lett till att en stor del av de nybyggda höghuslägenheterna står tomma.
De stigande bolåneräntorna har minskat folks benägenhet att ta banklån. I tillväxtcentra är en annan orsak att det under senare år har byggts nya bostäder i snabbare takt än folk flyttar orten.
Nu har de osålda lägenheterna blivit ett problem för byggbolagen.
I de flesta fall har de tagit stora lån för att kunna bygga sina höghus. Nu när de behöver pengar för att kunna få igång nästa byggprojekt vill ingen köpa deras lägenheter.
– Frågan är hur de klarar sig genom krisen. Avgörande är i vilket läge de får sina lägenheter sålda, säger Tuomas Viljamaa.
Vi har redan sett några konkurser, jag ror att vi kommer att få se några till
Tuomas VIljamaa om byggbolagen
Nu har bygget av nya lägenheter till stor del stannat upp.
Därför räknar många med att läget på bostadsmarknaden så småningom balanseras och de nu byggda lägenheterna blir sålda.
Men ingen vet hur länge det räcker. Om det dröjer länge kan många byggbolag få problem.
– Vi har redan sett några konkurser. Jag ror att vi kommer att få se några till. Samtidigt kommer ändå byggbranschen som helhet att klara sig, bedömer Tuomas Viljamaa.
Byggbolagens problem kan drabba bostadsköpare
För dem som har köpt lägenhet i ett nybyggt hus är det inte alldeles oproblematiskt om byggbolaget går omkull innan de övriga lägenheterna är sålda.
– Husbolagens aktieägare ansvarar för hela bolagets skulder. Om en ägare går i konkurs måste de övriga dela på bolagets skulder. Om en ägare inte kan betala sitt vederlag måste de andra bostädernas ägare ta ansvar för det.
Peter Juslin, som är fastighetsförmedlare på Remax, säljer bland annat lägenheter i ett nybyggt höghus i Helsingfors där över hälften av lägenheterna ännu är osålda.
Han lyfter gärna fram att köparnas risk är mindre på en tillväxtort.
– Om det verkligen går så illa att byggaren eller andra ägare inte kan betala sina vederlag kan husbolaget ta lägenheterna i besittning och hyra ut dem för att täcka deras kostnader. I värsta fall kan de försöka sälja dem.
Han betonar att lägenheter aldrig byggs helt på skuld.
– Skuldandelen kan högst vara 70 procent av en lägenhets värde.
– Även om priserna har sjunkit på vissa ställen har de ännu inte sjunkit 30 procent. Så länge det gäller kan de övriga invånarna få sina pengar tillbaka genom att sälja lägenheterna i sitt hus.
De höga räntorna drabbade bostadsmässan i Lovisa
Det är inte bara tillväxtcentra som upplever problem med tomma nybyggen.
I Lovisa är flera lägenheter i bostadsmässans enda höghus osålda. I ett läge med höga låneräntor har inte ens en havsutsikt väckt tillräckligt intresse.

Leena Lindroos som är fastighetsmäklare i Lovisa har svårt att förstå varför efterfrågan är så liten.
– Vi är inte alls i samma läge som Helsingfors. Här har det inte byggts höghus på länge.
– Det här är det första höghuset på över tio år. Förutom bostadsmässan har det inte heller byggts många enfamiljshus. De flesta har föredragit att köpa gammalt.
Som Leena Lindroos upplever situationen har intresset för Lovisa ökat under senare år.
– Många hittade Lovisa under coronapandemin. Distansjobben kommer att bli kvar och tröskeln att flytta till Lovisa har blivit allt lägre. Många som aldrig hade besökt staden fick upp ögonen för Lovisa under bostadsmässan.
En ljusning?
Trots att försäljningstiderna blir längre och antalet sålda bostäder var lågt i augusti säger både Tuomas Viljamaa och Peter Juslin att de ser en liten ljusning.
Strängt taget var antalet sålda bostäder lite större än i juli, och Peter Juslin säger att han också annars ser tecken på att läget kan förbättras.
– Augusti var det här årets bästa månad. Sedan dess får vi fler förfrågningar på bostäder när de kommer till salu. Vi samarbetar med bankerna. Där frågar folk nu mera efter bostadslån än tidigare.
– Vi ser det som ett tecken på att folk börjar tro på att livet går vidare. Behovet att köpa lägenheter har inte försvunnit någonstans. I det nya läget måste många bara köpa en lite mindre bostad.