Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Benjamin Källman charmade landslaget med sin läckra assist – Joel Pohjanpalo beskriver strikern med skämtsam passning: ”Typisk Åbobo, behöver väl inte säga mer”

Benjamin Källman tackar publiken efter en landslagsmatch.
Bildtext Ekenäsbördige Benjamin Källman fick hoppa in mot Kazakstan.
Bild: Alex Nicodim/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Det blev inte värst många timmar sömn på flyget hem från Kazakstan för fotbollsherrarna. Men med tre poäng i bagaget var det lätt att le på fredagen ändå. Inte minst med tanke på vad som står i tur på söndag.

Över 30 000 fans. Och en chans att riva upp en fempoängslucka ner till gruppens stora förhandsfavorit i EM-kvalet.

Det är lätt att förstå varför inte ens en lite jobbig och hackig natt med flyg från Astana, via Istanbul, till Helsingfors får fotbollslandslagets spelare att hänga läpp.

Det finns helt enkelt för mycket att vara ivrig över just nu.

– Det kommer att bli väldigt, väldigt roligt, säger Benjamin Källman till Yle Sporten på fredagen.

– Och jag tror att fansen också har eldat upp sig. Jag tror inte det funnits en större match för ett finskt landslag på ganska länge. Det kommer att bli ett fint spektakel på Olympiastadion.

Benjamin Källman firar.
Bildtext Benjamin Källman trivs i alla roller i landslaget. ”Kan tycka det är kul att få hoppa in mot trötta försvarare också”, beskriver han attityden.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Oliver Antman håller med. Matchhjälten mot Kazakstan talar om en av karriärens hittills största matcher. Och Joel Pohjanpalo håller i princip med – men slänger in en brasklapp:

– Men så är det alltid då man spelar i landslaget. Senast mot Slovenien, nu mot Kazakstan. Det känns otroligt att få uppleva det här. När vi tar tre poäng mot Danmark så börjar det se ganska bra ut.

”Inte riktigt som Litmanen, ännu”

Tack vare segern över Kazakstan leder Finland nu gruppen med två poäng ner till både Danmark och Slovenien.

Och det var firma Källman–Antman som såg till att det blev tre poäng på den kritiserade konstgräsplanen i Astana.

Källman stod för assisten och Antman för finishen.

Här ger Oliver Antman Finland ledningen i EM-kvalet - Spela upp på Arenan

– Kommentatorn (på finska reds.anm.) jämförde väl honom med Jari Litmanen? Kanske inte riktigt där ännu, men en fantastisk spelare som både kan göra mål och tydligen passa också, beskriver Antman passningen.

Benjamin Källman, vad sa Markku Kanerva åt dig innan du hoppade in?

– Gör ett mål. Nä, men en del taktiska grejer och jag hade en tydlig uppgift. Men då jag får hoppa in så känner jag att förväntningen är att det ska bli mål. Och även om jag kanske inte direkt är känd för mina passningar så känns en assist lika bra, säger ”Ekenästjuren” och ler brett.

Joel Pohjanpalo la också till passningens kvalitet.

– Ett väldigt fint mål. Som person är Benjamin inte direkt den mest högljudda men han är väl en typisk Åbobo. Jo, en typisk Åbobo. Mer än så behöver man väl inte säga, säger Pohjanpalo om den tidigare FC Inter-anfallaren.

”Minimal fördel för Danmark”

Det gäller ändå att blicka vidare snabbt. Nästa kvalmatch spelas redan om två dagar, den här gången på hemmaplan och den här gången mot det enda motståndet som lyckats göra mål mot Finland under det pågående kvalet.

Danmark har dessutom mött gruppens slagpåse San Marino och bara tvingats flyga till Helsingfors från Köpenhamn då lagen ställs mot varandra.

– Den fördelen är rätt minimal, tror ändå Källman.

Danmark firar mål.
Bildtext Danmark slog San Marino med 4–0.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Trots den fysiskt tunga bortaresan tror han nämligen att Finland kommer in i matchen med precis så högt självförtroende som behövs för att slå danskarna.

– Det vi kan ta med oss är att vi nu har förmågan att vinna också de jobbiga matcherna. Vissa taktiska saker fungerade inte optimalt, underlaget var en utmaning i sig, men ändå lyckas vi vinna, säger Källman och får medhåll av Antman:

– Vi vet att vi kan slå vem som helst. Då spelet rullar på så här så får vi mer självförtroende. Inte ens Danmark kan få oss på fall om vi spelar som vi vill.

”Känner en rejäl press”

Antman, till vardags i FC Nordsjælland, har också en unik insyn i exakt hur stor pressen på det danska landslaget är just nu. Inte minst efter bortaförlusten mot Kazakstan sågades laget vid fotknölarna.

– Spelarna känner en rejäl press. Det har blivit helt klart för mig när jag snackat med olika personer där. Och det är ju en väldigt bra sak för oss.

Pohjanpalo lyfter ändå ett varningens finger:

– På pappret är förutsättningarna inte de bästa för dem, men de har förmågan att utnyttja pressen och använda den som tändvätska. Det här kommer inte att bli lätt. De tog vara på varje misstag vi gjorde senast vi möttes.

Joel Pohjanpalo.
Bildtext Joel Pohjanpalo gjorde Finlands enda mål mot Danmark i EM 2021.
Bild: Alex Nicodim/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Därför vill han se att slutsålda Olympiastadion hjälper hemmalaget på traven.

– Det kommer att koka. Fansen kommer att få de danska benen att darra.

Finland–Danmark kör igång kl. 19.00 på söndag. Yle sänder matchen direkt i TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln