Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsvetare och ekonom letade efter ett fritidshus – nu bor de på landsbygden och gör 30 000 liter äppelmust

Karin Ringbom och Wilhelm von Nandelstadh gör 30 000 liter äppelmust per år - Spela upp på Arenan

Allt började som en fix idé om en herrgård utanför Tammerfors. Tack vare envishet och Youtube har Vanhakylä gård på fyra år vuxit till ett eget litet äppelmustimperium.

Karin Ringbom, 34, och hennes man Wilhelm von Nandelstadh, 44, bodde i en liten lägenhet i Helsingfors. Ringbom jobbade som Eva Biaudets assistent i riksdagen och von Nandelstadh hade en byggnadskonsultbyrå. På fritiden drömde von Nandelstadh om ett fritidshus och Ringbom funderade på vad hon vill bli som stor.

Wilhelm von Nandelstadh och Karin Ringbom.
Bildtext Herrgården i Sastamala i Birkaland är från 1751.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

År 2018 förälskade sig von Nandelstadh i en herrgård i Sastamala i närheten av Tammerfors och sen gick allt ganska fort.

– Det var meningen att det skulle bli vårt ”landeställe”, men vi insåg snabbt att vi tillbringade alla helgerna här och samtidigt fick vi upp ögonen för de stora mängder frukt våra äppelträd producerade, säger Ringbom.

Musteriet på Vanhakylä gård.
Bildtext Gårdens musteri är en kamouflerad container.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Äppelångest och Youtube

Paret började googla hur man gör äppelmust och blev nästan besatt av idén.

– Karin hade äppelångest och ville inte slänga bort de enorma mängderna äpple och jag var ivrig att grunda ett nytt företag.

Musteriet på Vanhakylä gård
Bildtext Äppelsäsongen pågår från augusti till oktober.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

De började med de minsta maskinerna och lärde sig främst via Youtube hur maskinerna fungerar.

– Vi besökte också Bornemanns musteri utanför Åbo och det besöket gav oss slutligen modet att påbörja vår verksamhet, säger Ringbom.

Wilhelm von Nandelstadh
Bildtext Mäsken förvandlas till mull på en närliggande gård.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Första året plockade de alla sina egna äpplen och åkte runt till grannar och plockade deras äpplen som de sedan pressade till saft.

– Första året exploderade maskinen och vi hade mäsk i taket. Just då kom en hälsoinspektör på besök, berättar von Nandelstadh och skrattar.

Karin Ringbom, Wilhelm von Nandelstadh och deras son August.
Bildtext Tre månader gamla August är redan med i musteriet.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Katastrofår ifjol

I dag, fyra år senare, producerar de cirka 30 000 liter äppelmust varje år och har hundra återförsäljare, däribland caféer, restauranger och matbutiker.

– Vi gjorde många misstag i början men yrkeskunskapen har vuxit för varje år, säger von Nandelstadh.

I dag har de inte längre tid att plocka andras äpplen, utan de plockar sina egna och köper in både äpplen och rabarber av andra i närheten för sina egna produkter.

Dessutom gör de äppelmust direkt till kunder som hämtar sina äpplen till musteriet. Det handlar om cirka 10–40 ton äpplen per säsong.

Karin Ringbom
Bildtext Paret Ringbom von Nandelstadh driver också ett café och erbjuder övernattningsmöjlighet.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

– Hur mycket kunder vi har varierar mycket. I fjol var det ett katastrofår med lokalt väldigt lite äpplen. Mustning som tjänst är väldigt lokalt och dessutom är säsongen kort, säger von Nandelstadh.

Vanhakylä gård
Bildtext De förra ägarna totalrenoverade karaktärshuset innan paret flyttade in.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Inga äppelodlare

Själva äppelsäsongen pågår från augusti till oktober. Då står paret länge i musteriet och producerar både egen och kunders saft hemma på egen gård.

I slutet av oktober flyttar de sina maskiner till ett produktionsutrymme inne i Vammala centrum och fortsätter verksamheten där under vintern.

Hunden Pricken
Bildtext Hunden Pricken hör också till familjen.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Utöver äppelmust producerar de bland annat rabarbernektar och rabarberglögg. På sensommaren flyttar de maskinerna tillbaka till gården igen.

Äppellunden på Vanhakylä gård
Bildtext I år är det ingen brist på äpplen i Birkaland.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

– Men vi är inte äppelodlare som många verkar tro. Vi har bara en extra stor äppellund på vår gård. Vi är äppelmustare, säger Ringbom.

– Rik blir man inte, men musteriet gör det möjligt för oss att bo på ett så här fint ställe, säger von Nandelstadh.

Många drömmer om att flytta ut till landsbygden och sadla om, men alla lyckas inte lika bra som ni. Vad är ert framgångsrecept?

– Det handlar mycket om att bara våga. Det får bära eller brista helt enkelt. Man får jobba mycket och göra sitt bästa och hoppas att det bär frukt, säger Ringbom.

Äpplen
Bildtext Närmatsdagen uppmärksammas i hela landet och många gårdar har öppet för alla.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

På lördag firas den årliga närmatsdagen. Under dagen får alla som vill bekanta sig med lokala producenter och företag, och köpa färska råvaror och produkter direkt från producenterna själva.