Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sjutton söker tjänsten som överdirektör för THL – en del namn är bekanta från pandemitiden

Mika Salminen i Yle:s tv-studio.
Bildtext Mika Salminen är i dag chef för hälsosäkerhetsavdelningen på THL men hör till dem som har sökt toppjobbet. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Mika Salminen, chef för hälsosäkerhetsavdelningen på Institutet för hälsa och välfärd, är en av de 17 som har sökt jobbet som institutets överdirektör.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) ska få en ny överdirektör och har fått in 17 ansökningar inom utsatt tid på fredagen.

Bland de sökande finns namn som är bekanta från coronapandemin, som Mika Salminen, chef för hälsosäkerhetsavdelningen på THL, och Otto Helve, avdelningsdirektör på THL:s avdelning för hälsosäkerhet.

Bland de sökande finns också Taneli Puumalainen, avdelningschef på social- och hälsovårdsministeriets avdelning för säkerhet och hälsa.

Från social- och hälsovårdsministeriet söker också kanslichef Päivi Sillanaukee, som bland annat varit biträdande stadsdirektör i Tammerfors.

Markku Tervahauta utomhus i blå jacka.
Bildtext Den nuvarande överdirektören Markku Tervahauta har lett Institutet för hälsa och välfärd sedan början av 2019. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Tjänsten som överdirektör för THL är ett femårigt uppdrag från och med början av 2024.

THL:s nuvarande överdirektör Markku Tervahauta, 61, finns i sin tur bland de sökande till chefsposten för regionförvaltningsverket i Östra Finland.

Tervahauta har varit högsta chef på THL sedan 2019. Han bor både i Helsingfors och i Leppävirta i Norra Savolax. Regionförvaltningsverket i Östra Finland har hand om landskapen Norra Savolax, Södra Savolax och Norra Karelen.

Källa: STT, Yle Uutiset