Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Usla vägar och dumdristiga åskådare fredagens snackisar i grekiska VM-rallyt – Rovanperä trea inför helgens specialsträckor

Kreikan rallissa on nähty vauhdikkaita tilanteita! - Spela upp på Arenan

Extremvädret i Grekland hotade hela rallyt – och förarna får nu istället hålla tungan rätt i mun på de milt sagt guppiga vägarna. Åskådare orsakade i sin tur att den fjärde specialsträckan avbröts.

– Det var hemskt. Löst grus överallt.

Kalle Rovanperä var inte direkt nöjd efter den femte specialsträckan i Akropolisrallyt, där han tappade nästan 15 sekunder till ledande Thierry Neuville och samtidigt också mycket mark i kampen om segern.

Fram till det hade dagen varit bra för den regerande världsmästaren. Han var snabbast av alla på den tredje etappen och ledde fortfarande rallyt. Sen gick det mesta snett.

Den fjärde specialsträckan hann han tappa några sekunder på innan den avbröts helt och hållet. Orsaken: åskådare som befann sig oerhört farligt nära banan i en kurva.

Åskådare stod farligt nära banan i Greklands VM-rally - Spela upp på Arenan

– Det är fruktansvärt farligt. Det behöver inte vara bilen som träffar dig, en sten kan slungas iväg och pricka dig rakt i huvudet. Det är hemskt också för föraren, säger Yles expert Henri Haapamäki.

Efter den bedrövliga femte specialsträckan var Rovanperä också långsammare än täten på dagens sista etapp – han ligger 25,5 sekunder efter belgaren inför de återstående nio specialsträckorna.

– Det fanns inte mycket vi kan göra. Vi tappade mycket tid då vi var tvungna att ploga i dag, konstaterade Rovanperä efter dagens sista målgång.

Lappi nära landsmannen trots tekniska problem

Esapekka Lappi hade det inte bättre på de grekiska grusvägarna. Vägarna, som tagit rejält med stryk till följd av veckans massiva skyfall, var oerhört guppiga och Lappis bil åkte på flera smällar.

Se video på Lappis och Rovanperäs nära ögat-situationer genom att klicka på artikelns huvudbild!

Efter den fjärde specialsträckan berättade Lappi att hans kylare slutat fungera.

– Jag försökte vara försiktig. Också för att spara på däcken.

Han lyckades ändå hålla sig på slagkraftigt avstånd – Lappi ligger femma, sju sekunder bakom Rovanperä.

Akropolisrallyt fortsätter med sex specialsträckor på lördag.

Greklands VM-rally 6/15 specialsträckor:

1. Thierry Neuville, Hyundai 55.10,4
2. Sebastien Ogier, Toyota +2,8
3. Kalle Rovanperä, Toyota +25,5
4. Elfyn Evans, Toyota +31,0
5. Esapekka Lappi, Hyundai +32,1
6. Takamoto Katsuta, Toyota +41,7
7. Dani Sordo, Hyundai +48,6