Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kasperi Kapanen åkte fast för grovt rattfylleri, bad om ursäkt – och lär inte bestraffas av NHL: ”De vill sopa sådant här under mattan”

Kasperi Kapanen.
Bildtext Kasperi Kapanen är i blåsväder.
Bild: Jeff Curry/USA TODAY Sports/All Over Press

Yle kunde på torsdagen avslöja att Kasperi Kapanen misstänks för grovt rattfylleri i Norra Savolax. Spelaren bad offentligt om ursäkt – och mer än så behöver han knappast göra i St. Louis Blues ögon.

Kasperi Kapanen misstänks för grovt rattfylleri. Ärendet kommer upp i tingsrätten i Norra Savolax i februari och innan det tänker åklagaren inte kommentera fallet ytterligare.

Kapanen bad själv om ursäkt för det skedda i ett pressmeddelande av hans klubb St. Louis Blues på fredagen.

– Förra månaden gjorde jag ett oacceptabelt fel i bedömningen och tar fullt ansvar för mina handlingar. Jag ber min familj, Blues-organisationen, mina lagkamrater och fansen om ursäkt, sa Kapanen och fortsatte:

– Jag förstår allvaret i mitt misstag och är fast besluten att göra allt jag kan för att vinna tillbaka deras förtroende.

Klubbchefen Doug Armstrong konstaterade i samma meddelande att klubben ”litar på att Kapanen gör de nödvändiga förändringar för att undvika liknande fall i framtiden”.

”Blir inte mer än så”

Utöver tingsrättens dom är klubben med andra ord nöjda med en smäll på fingrarna. Och ligan lär inte heller bestraffa honom ytterligare. Det tror åtminstone tre spelaragenter som Yle Urheilu pratat med.

– NHL försöker sopa sådant här under mattan så långt det går. Åtminstone tills det blir offentligt. Efter det får han kanske en tillsägelse, men inget mer än så, säger en av dem som får tala anonymt.

NHL har ett vårdprogram för spelare med alkohol- eller narkotikaproblem, men det lär inte heller bli aktuellt.

– Det är inte något som finns på bordet efter ett första fall, säger en agent.

– Han har fått ta ett samtal med klubbledningen, mer än så blir det inte. Eftersom det inte hänt på arbetstid så ser de knappast något problem med det. Det är först då det blir ett problem under säsongen som vård blir aktuellt, fortsätter han.

Enligt agenterna finns det inte heller klausuler i kontraktet som skulle tillåta klubben att exempelvis bötfälla Kapanen.

– Man går inte in på konkreta saker i dem. Det handlar bara om att vara kapabel att sköta sitt jobb, säger en av agenterna.

Flera fall

Det är verkligen inte den första gången som en NHL-spelare är i rubriken för rattfylleri heller. Dave Hunter åkte till exempel fast tre gånger under ett halvår i början av 90-talet, blev dömd till en veckas fängelse – men stängdes inte av.

Inte ens dödsfall har lett till sanktioner. Både Tim Horton (1974) och Craig MacTavish (1984) var involverade i dödliga bilolyckor och körde med alkohol i blodet.

Den svenska målvakten Pelle Lindbergh och NHL-veteranen Steve Chiasson dog båda i bilolyckor efter att ha festat med sina respektive lag.

Och så sent som i fjol åkte svenske backen Sebastian Aho fast för rattfylleri. Och tränaren Andrew Brunette körde en golfbil berusad i samband med den förra All stars-helgen.

Det handlar delvis om kulturskillnader, tror agenterna.

– I Nordamerika är det inte alls ovanligt att man kör hem efter en kväll på krogen. Attityden gentemot rattfylleri är helt annorlunda än i Finland. NHL anser också att det finns allvarligare problem att ta itu med, säger en agent.

– Det känns som att det är tillåtet att köra berusad där, bara du inte skadar någon. Men om du väl skadar någon så kan domstolen vara sträng, kompar en annan.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel NHL päästänee Kasperi Kapasen vähällä – pelaaja-agentit kertovat lepsusta linjasta rattijuopumuksiin: ”Ikävät asiat hyssytellään hiljaiseksi” skriven av Tommi Seppälä.

Diskussion om artikeln