Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nancy Pelosi: Jag ställer upp i kongressvalet 2024

Nancy Pelosi i röd jacka och rött halsband.
Bildtext Nancy Pelosi blev invald i representanthuset år 1987.
Bild: Lehtikuva

Den amerikanska politikerveteranen Nancy Pelosi är inte alls redo att gå i pension. Trots en ålder på 83 år har hon nu meddelat att hon vill bli omvald nästa år.

Nancy Pelosi, den första kvinnliga talmannen i den amerikanska kongressens representanthus, har på fredagen meddelat att hon tänker ställa upp i kongressvalet nästa år.

I flera decennier har Pelosi från Kalifornien varit en stark röst i Demokratiska partiet i USA. Hon har varit Demokraternas ledare i representanthuset och talman när partiet hade majoriteten i kammaren, men efter att hon lämnade talmansposten i januari i år var det många som väntade sig att hon skulle gå i pension.

Efter flera månader av spekulationer – bland annat om att dottern Christine Pelosi skulle ställa upp i moderns ställe – kom beskedet på fredagskvällen finsk tid:

– Jag har beslutat mig för att söka omval, meddelade Pelosi på ett evenemang i sin hemstad San Francisco.

– Vårt land behöver att Amerika visar hela världen att vår flagga fortfarande vajar, med frihet och rättvisa för alla. Därför ställer jag upp för omval – och ber om era röster.

Trots att Pelosi är 83 är hon inte äldst i kongressens representanthus. Det finns en handfull äldre medlemmar och äldst just nu är Pelosis partikamrat Grace Napolitano, 86.

Källa: New York Times, BBC