Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Följ med stafett-FM direkt: Vem tar hem segrarna på 4x100 meter?

Uppdaterad 09.09.2023 15:06.

Att friidrottssäsongen är inne på målrakan innebär att stafett-FM står på programmet. I år ordnas tävlingarna i Åbo där publiken och deltagarna bjuds på sommarväder.

Visst lever den enträget kvar bland så många stafettvänner i Finland. Drömmen om att stafett-FM ändå igen kunde gå i början av juli och inte efter all annan friidrott i september.

I dag och i morgon kan den som bara vill ändå lätt föreställa sig att det är juli månad. I Idrottsparken i Åbo kommer det att vara sensommarvärme och stafettväder. Om någon enstaka liten skur hittar fram lär det inte störa alls.

Omkring 600 olika lag kommer att tävla på de småningom världskända soliga banorna.

Lördagens dam- och herrgrenar är de korta stafetterna på 4x100 meter och distansstafett med sträckor av olika längd. De olika juniorklasserna handlar i dag om 4x100 meter, 800-metersstafetter och i någon mån också häcklöpning.

Lång historia

Åbo är nu värd för stafett-FM för tionde gången. År 1913, för 110 år sedan, arrangerade Åbofriidrotten sitt första FM i stafett. De färskaste Åboupplagorna är från 1995 och 2007. Minnesvärda mästerskap bådadera.

Idrottsparken 1995 gick till historien som dagar med väldigt stark juniorbredd. Då introducerades också den ”nya” klassindelningen, den internationella, i finländsk juniorfriidrott. Fortfarande är tävlingsklasserna just 19-, 17- och 15-åringar.

I juli år 2007 sågs en nästan knasigt stark uppgörelse på 17-åringarnas 4x300 meter, mellan TuUL:s hemmalag och HKV från Helsingfors. Det blev Åboseger, ankaret Ville Wendelin klockades för obegripliga 33,3 och tiden 2.21,94 är naturligtvis fortfarande ett oslaget nationsrekord.

Samma år stod förövrigt Annimari Korte (Viipurin Urheilijat, seger) och Linda Sällström (HKV, tvåa) på samma prispall efter de äldsta damjuniorernas häckstafett i Åbo.

Också den här sommarsäsongens stafettupplaga kommer att innehålla en lång räcka tilldragelser och sensationer som på olika nivåer blir en del av stafett-FM:s långa historia.

Färsk juniormästare ställer upp

I de dramatiska sprintstafetterna på 4x100 meter kan möjligheten gry för fjolårets tvåor att nu vinna så det står härliga till.

Polvijärven Urheilijat från Norra Karelen och Helsingfors IFK är vad det handlar om. Santeri Örns lag samt Lotta Kemppinens, Viivi Lehikoinens och Nora Lindahls lag...

Hon är i Finland och hon kommer igen att löpa ankarsträckan i finalen för HIFK – Europamästaren för juniorer, Nora Lindahl.

I Jerusalem i augusti vann hon helt spektakulärt 200 meter för Sverige efter det perfekta EM-loppet, den dubbla medborgaren Nora Lindahl, som för några år sedan valde att internationellt representera Sverige.

Efter landskampen senaste veckoslut kände hon av en eventuell skada, men är nu undersökt och kan löpa i Åbo. JKU och Espoon Tapiot utmanar.

Blir det en sprintseger för lilla Polvijärvi på herrsidan så är alltså även JKU från Jyväskylä plötsligt besegrade. Ingen enkel match, men realistisk. Polvijärvi har 4 000 invånare.

Den nya generationen på väg

I distansstafetterna med sträckor på 1 200, 400, 800 och 1 600 meter, som finns på programmet för fjärde gången, lutar det mot att segrarna går till samma adresser som senast. Lahden Ahkera, som vunnit varje gång, har nu också Kristiina Mäki på startlistan.

I herrarnas match försöker Åbo och HKV utmana Lempäälä, som försvarar segern. Lempääläs fixstjärna Santtu Heikkinen sprang igår 3 000 meter hårt i Tyskland men är redo för att avgöra i Idrottsparken.

SFI-föreningarna finns som alltid på plats med ett stort antal lag, från Gamlakarleby IF i norr till Akilles i sydost. Förutom HIFK:s talrika, starka damlag i olika klasser finns en lång rad juniorlag från olika orter som också i dag kan göra riktigt väl ifrån sig.

Petra Stenman, SFI-friidrottens sportchef, sa igår att hon nu på riktigt börjar vänta på att också hela ”den nya generationen” kommer.

Vasa IS flick- och pojkidrottare i den yngsta klassen har i sommar tilldragit sig ett allt växande intresse. För några årtionden sedan – och nu i somras igen – så framgångsrika namn som Bäck, Kastrén, Wallin och Lithén finns i Åbo med i Vasaföreningens yngsta stafettlag.

Lördagens tävlingar (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

FM i stafettlöpning sänds på Arenan klockan 15.05–18.30 och i TV2 klockan 16.00–18.30. Leif Lampenius kommenterar på svenska.