Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förändrad mentalitet i mästarna då nya säsongen började – HIFK har poängavdrag att hämta in men bjöd på styrkebesked direkt: ”Finns inget utrymme för misstag”

Uppdaterad 09.09.2023 20:07.
HIFK-spelare jublar.
Bild: Lehtikuva

Förra säsongens finallag HIFK och Kiekko-Espoo drabbade samman i premiäromgången i damernas ishockeyligan. Och HIFK visade var skåpet ska stå. Det blev seger med stora siffror.

Kiekko-Espoo vann två raka ligaguld men i våras tog HIFK över tronen. Helsingforsdamerna slog då konkurrenten från Esbo med 3–0 i matcher i finalserien och tog sitt första FM-guld.

Den här säsongen får HIFK axla favoritrollen och är laget att slå. De regerande mästarna övertygade stort i premiären. Det blev hela 6–2 mot Kiekko-Espoo.

– Inom laget har inte så mycket förändrats jämfört med förra säsongen, men eftersom vi vann har vi ändrat mentaliteten en aning. Vi är det jagade laget och måste pusha oss själva, säger Michaela Pejzlová till Yle.

HIFK fick poängavdrag

Pejzlová var poängdrottning i HIFK förra säsongen, men nyligen blev det känt att hon saknade spelrätt. I torsdags beslöt disciplinnämnden att klubben ska betala 1000 euro i böter och laget får ett avdrag på sex poäng vid säsongsstarten.

– Det var en olycklig händelse och förhoppningsvis sker inget liknande i framtiden. Att inleda säsongen med minus sex poäng är tufft och vi måste jobba extra hårt för att ta oss till toppen.

– Det finns inget utrymme för misstag i grundserien. Det kommer att bli svårare men vi är mentalt och fysiskt starka, säger Pejzlová.

I premiären stod Pejzlová för 1+2. Hon gav HIFK ledningen med 2–0 strax före den första periodvilan och spelade sedan fram då Juulia Liikala gjorde 3–0 i mitten av matchen och 6–1 i början av sista perioden.

Tuominen vill lyfta bucklan igen

Kiekko-Espoo har fått in en tung förstärkning till den här säsongen då Minttu Tuominen återvänt till moderklubben. Tuominen spelade senast i nerlagda PHF-ligan i Nordamerika.

– Vi förlorade med 2–6 men vi kunde föra matchen och kämpade som ett lag till slutet. Där ligger också våra styrkor, att vi gör saker som ett lag, säger Tuominen.

Och för Tuominen finns bra en målsättning den här säsongen.

– Senast jag fick lyfta bucklan var 2019 och det vill jag uppleva igen, säger hon.

Resultat:

Kiekko-Espoo–HIFK 2–6

Kärpät–TPS 4–2

HPK–RoKi 3–1

Ilves–KalPa 1–0

Diskussion om artikeln