Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mäktig finish av svenska storlöftet då HIFK tog efterlängtat guld – Vasakillar imponerade i stafett-FM med finskt rekord: ”Väldigt glad”

Uppdaterad 09.09.2023 17:04.
Programmet är inte längre tillgängligt

HIFK var favoriten som höll på damernas 4x100 meter i stafett-FM. Men det krävdes en superinsats av Nora Lindahl för att laget skulle ta guldet. På herrsidan blev det ett brons för Borgå Akilles.

Fyra år i rad har HIFK:s damer fått nöja sig med silver på 4x100 men den här gången lyckades laget kamma hem den ädlaste medaljen.

Kvartetten Lotta Kemppinen, Viivi Lehikoinen, Nea Mattila och Nora Lindahl löpte på den fina tiden 44,79 och slog Jyväskylän Kenttäurheilijat med nio hundradelar.

– Vi visste att vi har ett bra lag och många gånger har vi varit tvåa. Så det här känns väldigt bra, säger Viivi Lehikoinen till Yle efter segern.

Men det krävdes en superinsats av Sveriges färska junioreuropamästare Nora Lindahl på sista etappen för att HIFK skulle vinna.

Då Lindahl, som har dubbelt medborgarskap, fick pinnen låg HIFK tvåa. Hon gick en stenhård kamp mot JKU:s ankare Heidi Salminen och drog till slut det längre strået.

– Det var skönt att ha någon att gå på, då blir det lättare att springa. Man dras med och det är härligt att jag kunde passera henne på slutet, säger Lindahl.

På herrarnas korta stafett blev det också en SFI-medalj. Borgå Akilles med laget Viktor Thor, William Thor, Jonathan Brace och Elliot Schmidt slutade på tredje plats.

Bra dag för Vasa IS

Segern gick till till JKU före Polvijärven Urheilijat. Jyväskykälaget noterades för tiden 40,07 som är tangerat finskt rekord. Senast ett lag sprang lika snabbt var för 25 år sedan.

– Det är tangerat rekord men det fanns ändå lite att förbättra i vår insats. Nästa gång ska tiden börja på 39, säger startmannen Santeri Kuusiniemi.

I 15-årsklassen hade Vasa IS en väldigt lyckad dag på 4x100 meter. Det blev guld för föreningens flickor och pojkar.

Pojkarna sprang på 44,01 och slog Borgå Akilles sju år gamla finska rekord.

– Det är en bra tid, jag vet inte vad annat jag ska säga. Vi löpte snabbt och jag är väldigt glad, säger startmannen Eeli Bengs.

Förutom Bengs ingick också Melwin Moliis, Jonas Braxén och Nikola Bäck i laget. I det vinnande flicklaget tävlade Ingrid Kass, Lotta Lithén, Meya Kastrén och Ella Wallin.

Samtliga resultat från stafett-FM hittar du här.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln