Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Christian Eriksen möter Finland för första gången sedan hjärtinfarkten – men bryr sig inte om det: ”Säkert mer speciellt för publiken”

Uppdaterad 09.09.2023 20:09.
Christian Eriksen.
Bildtext Christian Eriksen spelade 90 minuter mot San Marino.
Bild: Kim Price/CSM/Shutterstock/All Over Press

Finland och Danmark kämpar båda om en EM-biljett – då vill alla veta vad Christian Eriksen tänker om det som hände under EM för två år sedan. Men det tänker stjärnan inte längre på.

Det var scener som ingen kommer att glömma i första hand. Christian Eriksen föll livlös ner på gräset under EM-premiären mot Finland på hemmaplan och fick återupplivas på plan.

Finland och Danmark möttes förvisso i EM-kvalpremiären också, men då kunde Eriksen inte spela. Det kan han göra då landslagen möts på nytt på söndag, den här gången på Olympiastadion i Helsingfors.

En speciell stund, kunde man kanske föreställa sig.

– Kanske för fansen, svarar Eriksen då han får den väntade frågan på presskonferensen före matchen.

– Jag har spelat många matcher efter det och efteråt väntar också speciella matcher. Jag har glömt allt annat kring det, fortsätter han.

Efter presstillfället fick Yle en pratstund med Eriksen och då upprepar han samma mantra:

– Varje landslagsmatch är speciell. Det som hände på Parken hände oavsett vem vi råkade spela mot. Det viktigaste är att jag kan spela fotboll igen. Jag är lycklig då jag kan spela, säger han.

Inga bortasegrar – men tränaren skakar av sig pressen

Efter att ha besegrat Finland i premiären har EM-kvalet visat sig bli jobbigt för de danska förhandsfavoriterna. Mot Slovenien blev det bara en poäng borta, och borta i Astana kammade rödvitt noll.

I hemlandet har landslaget sågats rejält – men det betyder inte att pressen skulle bli för stor. Åtminstone om man frågar tränaren Kasper Hjulmand.

– Vi känner av pressen i varje match vi spelar. Vi har själv satt oss i den här sitsen då vi spelat på en så hög nivå de senaste åren. Vi har visat att vi håller hög kvalitet och fansen förväntar sig med all orsak att vi ska fortsätta göra det, säger han.

Kasper Hjulmand och Christian Eriksen på presskonferens.
Bildtext Kasper Hjulmand och Christian Eriksen var på gott humör på presskonferensen på lördagen.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Med det sagt kommer varken Hjulmand eller Eriksen att underskatta Finland på söndag.

– Det är iögonfallande hur mycket Finland har gått framåt på 2-3 år, säger Hjulmand.

– Alla vet hur de spelar. Ett välorganiserat försvar och så har de killar som Oliver Antman som gått framåt rejält. De kontrar snabbt och gör livet surt för oss då vi har boll. Med det sagt gjorde vi tre mål mot dem senast, tillägger han.

Eriksen väntar sig också en jämn dust.

– Finland är ett utmanande motstånd. De har också sett till att det är vi som jagar dem i tabellen, säger han.

Över 30 000 biljetter har sålts till matchen, varav 1 600 har gått åt danska ”roliganer”. Joel Pohjanpalo hoppades att de danska benen kommer att darra då de blåvita fansen kommer igång. Hjulmand tycker i sin tur att det är kul med ett så stort bortafölje.

Och Eriksen ser fram emot att få göra sin första match på Olympiastadion.

– Jag hoppas och tror att stämningen är bra här, säger han.

Yle sänder matchen direkt i TV2 och på Arenan kl. 19.00 på söndag med svenskspråkiga kommentatorer.

Diskussion om artikeln