Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svårt att förutspå åtgången på kaffe när konsumenterna springer efter erbjudanden – Meira gör sig redo för permitteringar

Uppdaterad 09.09.2023 19:31.
Kaffepaket av märket Kulta Katriina står i rad på ett löpande band på Meiras fabrik i Vallgård i Helsingfors.
Bildtext Ett av Meiras kaffemärken är Kulta Katriina.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Alla 180 anställda på Meira kan påverkas av permitteringar. Kafferosteriet tror ändå att finländarna fortsätter dricka kaffe och installerar som bäst en rostare värd fyra miljoner euro.

Kaffe- och kryddhuset Meira meddelar att man inleder omställningsförhandlingar som omfattar hela personalen på 180 anställda. Bakom beskedet finns produktionsskäl och ekonomiska orsaker, heter det.

Omställningsförhandlingarna gäller eventuella permitteringar på 1–2 veckor. Uppsägningar har Meira inte planer på.

Enligt Meiras vd Raimo Sinisalo är den grundläggande orsaken till situationen konsumenternas beteende som gör det svårt att förutspå hur mycket kaffe som går åt.

– Kampanjköpandet har ökat och det betyder att utsikterna framåt har blivit kortare, alltså i fråga om leveranser under de kommande månaderna.

– Förr var andelen hyllförsäljning större och då kunde man bättre bedöma åtgången. Kampanjer kommer man överens om ganska sent, så det går inte längre att förutspå hur läget blir som man kunde göra förr, säger Sinisalo.

Kaffedrickarna dricker rabattkaffe

Butikernas kaffeerbjudanden får alltså marknaden att fluktuera på ett sätt som är svårare att förutspå. Konsumenterna slår till när kaffe säljs med rabatt och fattar i allt högre grad sina konsumtionsbeslut enligt erbjudanden.

– Sannolikt dricker konsumenten samma mängd kaffe som förut, men konsumtionen blir mer cyklisk enligt om det är en kaffekampanj på gång eller inte och om folk köper kaffe för att ha ett lager hemma. Tidigare kunde man bättre förutspå hur mycket kaffe som går åt i hyllan och då hade man ett bättre hum om förestående månader.

Någon ändring i finländarnas kaffesmak har inte orsakat den nya situationen, för favoriten är fortfarande rätt så ljusrostat arabica-kaffe som är bryggmalet.

– I flera år gick trenden mot det mörkare hållet, men i år har det varigt ganska lika. Det traditionella ljusrostade kaffet är fortfarande störst bland det bryggmalda och finländarna konsumerar fortfarande mest bryggkaffe.

Meiras produktionschef Ilkka Rissanen och vd Raimo Sinisalo står iklädda vita skyddskläder i Meiras lager för kaffebönor. Sinisalo har handen på en lastpall med en hög kaffesäckar och bakom de två männen står högre staplar med kaffe..
Bildtext Meiras vd Raimo Sinisalo (till höger) tror att finländarna fortsätter dricka kaffe. Arkivbild.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Meira håller inte på att slänga yxan i sjön på grund av specialerbjudanden på kaffe. Sinisalo säger att bolaget inte är ute efter att minska på personalen och att permitteringarna fortfarande kan påverkas om utsikterna för slutet av året klarnar under förhandlingarnas gång.

På Meiras kafferosteri i Vallgård i Helsingfors håller man som bäst på att ställa upp en rost med en prislapp på fyra miljoner euro.

– Vi tror att kaffekonsumtionen i Finland fortsätter, även om prognoser och utsikter görs på kortare sikt. Vi tror fortfarande att det lönar sig att investera, säger Sinisalo.

Meira är en del av den italienska koncernen Massimo Zanetti Beverage. Till Meiras kaffevarumärken hör Saludo och Kulta Katriina. Kaffets utgör en andel på cirka 80 procent av Meiras omsättning. Meira producerar ungefär en fjärdedel av det kaffe som säljs i Finland.

Iltalehti var först med nyheten om att Meira inleder omställningsförhandlingar.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel ”Kahvin menekkiä on vaikeaa ennustaa, kun kuluttajat juoksevat tarjousten perässä – Meira varautuu lomautuksiin” av Jari Strömberg. Översättningen gjordes av Sara Torvalds.