Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges afrikanska svinpest också ett problem för grannländerna, varnar svensk veterinär

Ett improviserat trafikmärke som varnar för vildsvid: silhuetten av ett vildsvin i en gul triangel med röda kanter.
Bildtext Afrikansk svinpest ses inte bara som ett lokalt problem i Sverige, utan det påverkar även Sveriges grannländer.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Afrikansk svinpest är extremt smittsam med stora konsekvenser för vår grisproduktion, säger Sveriges biträdande statsveterinär Karin Olofsson-Sannö om smittan som har nått Sverige och som också kan utgöra ett hot mot grannländer.

Tre fall av afrikansk svinpest har bekräftats i svenska Fagersta, som ligger cirka 150 kilometer nordväst om Stockholm.

Biträdande statsveterinär Karin Olofsson-Sannö vid den svenska myndigheten Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) säger till SVT att det är chockartat för veterinärer och jägare i Sverige att veta att det finns afrikansk svinpest i landet.

– När vi fick det första fallet så misstänkte vi att vi skulle få fler. Det här är flockdjur som smittas och sprider smittan bland sig. Så vi förväntade oss att vi skulle hitta fler djur.

Den svenske statsepizootologen Karl Ståhl ansvarar för frågor om infektionssjukdomar bland djur. Han är inne på samma linje.

– Det här har vi sagt från början. Det kommer finnas många infekterade vildsvin i den här skogen, säger Ståhl till SVT.

Tre fall har alltså bekräftats och ytterligare fem döda vildsvin har testats som man väntar på provsvar för. Dessutom har man lokaliserat två djur som man kommer att ta prover på under söndagen, uppger Olofsson-Sannö.

Enligt Ståhl har de nya fallen hittats bara någon kilometer från det första som uppdagades i onsdags. Att de testade positivt förändrar ingenting, enligt Karl Ståhl, eftersom det är den geografiska spridningen som är det viktiga och inte antalet fall.

Olofsson-Sannö säger att terrängen där de två döda vildsvinen finns är väldigt svårtillgänglig och att djuren har ruttnat, så de är svåra att ta prover på.

Mera: Afrikansk svinpest nu också i Sverige – förbjudet att jogga, jaga eller plocka bär i stängda skogar

Grisar i en inhägnad krafsar i höet.

”En smitta man absolut inte vill ha”

– Det här en smitta som vi absolut inte vill ha i landet. Den är extremt smittsam, med stora konsekvenser framför allt för vår grisproduktion, säger biträdande statsveterinär Karin Olofsson-Sannö.

– Det ger stora konsekvenser för hur vi får röra oss i skog och mark så att vi inte sprider den här vidare. Den måste stoppas snabbt, vi måste agera väldigt, väldigt snabbt, för det här sprids väldigt snabbt om det får fäste.

– Det är därför det är av högsta rang just nu att vi får stopp på den och agerar här på plats.

Vildsvin i en inhängnad. På bilden syns såväl vuxna som unga individer.
Bildtext Vildsvin är flockdjur. Bildens vildsvin finns på en vildsvinsgård och har inte afrikansk svinpest.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Enligt Olofsson-Sannö är den afrikanska svinpesten inte bara ett lokalt problem i Sverige eller ens bara ett svenskt problem, utan det påverkar även Sveriges grannländer.

– Vi har täta kontakter med exporter och vi har mycket folk som rör sig över våra gränser. Därmed är det ett jätteproblem för Sverige i helhet.

Hon konstaterar att det förekommer mycket kommunikation som går mellan grisgårdar och jägare som rör sig mellan olika områden. Det gör smittan till ett problem för hela Sverige.

Jägare letar efter smittade djur

Under lördagen har ett 40-tal jägare arbetat med att hitta vildsvinskadaver i den drabbade regionen och det arbetet kommer att fortsätta under söndagen.

– Vi har en jägarkår som verkligen vill hjälpa till och vi är extremt tacksamma för det, säger Olofsson-Sannö till SVT.

– Just nu är det ingen jakt, det är bara att hitta kadaver. Vi jagar inga vildsvin, vi vill inte att de flyttar ur området, utan nu är det att hitta kadaver och eventuellt avliva sjuka djur.

Hon konstaterar att det gäller för jägarna att komma ihåg att det handlar om en smittsam sjukdom som man kan få med sig.

– Man behöver inte vara orolig för sin egen hälsa, påpekar Olofsson-Sannö.

Det gäller i stället att se till att man inte får med sig smittan på stövlar eller på annat sätt.

– Skyddsutrustningen just nu handlar om att det är material man antingen kan bränna eller tvätta och hantera på rätt sätt, säger hon.

Tamgrisproduktionen hotas

Susanna Stenberg Lewerin, professor på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och epizootolog, är orolig för att smittan ska sprida sig utanför det område som nu är avspärrat för andra än förvarnade jägare och yrkespersonal.

– Jag är orolig att det ska etablera sig i vildsvinspopulationen i Sverige över ett stort område. Då blir det väldigt svårt för tamgrisägarna att hålla det borta från sina grisar, säger hon till SVT.

Enligt Stenberg Lewerin skulle ett sådant scenario hota hela den svenska grisproduktionen.

Källa: SVT