Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den 13 år långa titeltorkan är över i Borgå – Butchers skrällde i finalen och säkrade FM-guldet i amerikansk fotboll

Butchers firar FM-guld.
Bildtext Borgå Butchers fick äntligen lyfta bucklan igen.
Bild: Lehtikuva

Seinäjoki Crocodiles var bäst i grundserien – men Borgå Butchers lyckades ändå hålla dem till en touchdown och fick lyfta Lönnbucklan för första gången sedan 2010 på motståndarnas hemmaplan.

Borgå Butchers var grenens dominant på 2000-talet.

Borgålaget tog sex raka FM-guld mellan 2005 och 2010 – men efter det har det gått sämre i FM-ligan i amerikansk fotboll, Vaahteraliiga.

Den här säsongen skruvades förväntningarna upp igen då Butchers slutade tvåa i grundserien. I semifinalen slog man ut Helsingfors Roosters, men finalmotståndet var klart tuffare.

Seinäjoki Crocodiles vann grundserien och slog Borgålaget båda gångerna de möttes.

– Vi kommer att stjäla titeln, slog ändå Butchersstjärnan Mikko Seppänen fast efter semifinalen. Och hade inte fel.

Nagelbitare fram till den sista perioden

Finalen visade sig inledningsvis bli en defensiv duell. Det stod 0–0 efter den första perioden och 7–0 till Butchers i halvtidspausen.

Båda lagen satte in en touchdown var i matchens tredje quarter – och i då titeln skulle delas ut i den sista perioden rann Butchers iväg med segern. Slutsiffrorna skrevs 27–7.

– Det här går inte att förklara. Alldeles otroligt. Obeskrivligt. Jag hittar inga andra ord. Jag tror jag fällde någon tår när slutsignalen gick, säger en uppenbart rörd Luukas Eerola i Ruutus tv-intervju efteråt.

Eerola tog emot tre touchdownpassningar av quarterbacken Brandon Gwinner. Han är den åttonde spelaren som gjort lika många touchdowns i en FM-final.

– Det kändes som att jag var vidöppen varje gång, och sådana är de mest skrämmande då man har ett helt säkert mål på gaffeln. Men samtidigt litade jag på mig själv. Och hela laget. Alla har gjort ett grymt jobb. Brandon, hela anfallslinjen, hela försvaret. Helt otroligt, fortsätter 18-åringen.

Diskussion om artikeln