Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Otroliga tennisresan fick glimrande slut – Harri Heliövaara och Anna Danilina vann US Open

Harri Heliövaara och Anna Danilina jublar.
Bild: Lehtikuva

De kände inte varandra för några veckor sedan, men nu är de US Open-mästare. Harri Heliövaara och Anna Danilina vann finalen i mixed dubbel med 2–0 i set.

Harri Heliövaaras första turnering tillsammans med kazakstanskan Anna Danilina kan inte beskrivas på något annat sätt än som en succé.

De har på nolltid hittat ett gemensamt vinnande spel och paret gick hela vägen i US Open. I finalen i mixed dubbel slog de hemmaspelarna Jessica Pegula och Austin Krajicek.

– Anna är orsaken till att vi står här. Vi kände inte varandra för två veckor sedan men nu känner vi varandra väldigt väl, säger Heliövaara efter segern.

Heliövaara är nu den andra finländska spelaren på seniornivå som vinner en av tennisens fyra stora turneringar. Henri Kontinen har gjort det tidigare i dubbel och mixed dubbel.

– Jag vill tacka alla runt omkring här. Framför allt min fru, vår tvååriga dotter och vår son som är sex veckor. De är alla här i New York.

– Jag är väldigt glad över att få lyfta den här pokalen, säger Heliövaara.

I finalen i New York inledde Heliövaara och Danilina starkt. De spelade enkelt hem första set med 6–3.

Det andra blev betydligt jämnare. Det finsk-kazakstanska paret tog de två första gemen, men sedan vann Pegula och Krajicek tre raka.

Heliövaara och Danilina lyckades ändå utjämna och sedan följdes paren åt fram till 4–4. Den avgörande sekvensen kom i nionde gemet då Heliövaara och Danilina bröt amerikanernas serve och de vann sedan setet och titeln efter 6–4.

– Jag kan inte beskriva det här. Det har varit ett nöje att spela med dig Harri, sa Danilina.

Diskussion om artikeln