Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ortodox korsvandring och tacksägelse i Helsingfors i samband med patriarkbesök

Trångt i Uspenskijkatedralen i Helsingfors när flera hundra personer har samlats i kyrkan. Ur ett folkhav sticker svarta prästhattar upp här och där.
Bildtext Alla som deltog i korsvandringen rymdes inte in i Uspenskijkatedralen för bön.
Bild: Charlotta Buchert / Yle

Flera hundra ortodoxa samlades på lördagen i centrum av Helsingfors för en korsvandring till Uspenskijkatedralen på Skatudden. I katedralen förrättades en tacksägelsebön av patriark Bartholomeos I av Konstantinopel.

Enligt vissa bedömningar kan upp till tusen finsk-ortodoxa troende ha deltagit i lördagens korsvandring från Heliga Treenighetskyrkan i kvarteret intill Helsingfors domkyrka till Uspenskijkatedralen på Skatudden.

I katedralen förrättades en tacksägelsebön av patriark Bartholomeos I, som besöker Finland med anledning av Finlands ortodoxa kyrkas hundraårsjubileum.

Patriark Bartholomeos i Helsingfors.
Bildtext Patriark Bartholomeos I i Helsingfors på lördagen.
Bild: Lehtikuva

Charlotta Buchert, en av dem som deltog i vandringen och tacksägelsebönen, säger till Svenska Yle att det var en varm dag och att stämningen under patriarkens besök också var varm.

– I sitt tal nämnde och fördömde patriark Bartholomeos Rysslands oprovocerade anfall av Ukraina. Han berömde Finlands ortodoxa kyrka för att ha lyckats upprätthålla en bra kontakt med staten, men ändå värna om sin egen integritet, säger hon.

Enligt Buchert utstrålade patriarken en äkta värme och uppskattning för Finlands ortodoxa kyrka.

Ortodox korsvandring med flaggor och ikoner till Uspenskijkatedralen i Helsingfors.
Bildtext Korsvandringen samlade bortot tusen människor. Här är en del på väg upp för trapporna till Uspenskijkatedralen.
Bild: Lehtikuva

Söndagen den 8 oktober visas tacksägelsebönegudstjänsten som firades i Uspenskijkatedralen på lördagskvällen i Yle TV1 och på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan