Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Självmorden i USA har nått nya rekord – ”Pandemin lämnade djupa sår i samhället”

Theresas son är en av de många amerikaner som begått självmord. - Spela upp på Arenan

Cirka 49 500 amerikaner begick självmord i fjol. Det är den högsta siffran som någonsin har registrerats i USA. Självmorden ökar mest bland vita män över 45 år.

– Pandemin isolerade många människor och isolation orsakar långsiktiga psykiska problem. Det förvånar mig inte att antalet självmord har ökat.

Det säger Alan Heck från Maryland. Som ung student kände han sig ensam och misslyckad. Han beslöt att ta sitt liv men överlevde självmordsförsöket.

Alan Heck står med armarna i kors och ser mot kameran.
Bildtext Alan Heck uppmanar folk att våga söka hjälp.
Bild: Daniel Olin / Yle

Idag är han av en de frivilliga inom organisationen American Foundation för Suicide Prevention som jobbar med att förebygga självmord. En grupp av frivilliga som i huvudsak består av människor som försökt begå självmord eller förlorat någon nära.

Han berättar hur han i decennier omgärdades av stigma.

– Vi vill öka kunskapen om att förebygga suicid, självmord skapar bara sorg, det löser inget. Jag förstod det inte som ung men inser det idag.

Experter säger att det finns flera orsaker till antalet självmord ökar i USA. En är den ökande tillgången till skjutvapen, hälften av självmorden år 2022 begicks med ett vapen.

En annan är att många inte har tillgång till vård. Alan Heck anser att systemet är orättvist.

– För mig är det inte särskilt svårt alls att söka professionell vård, jag har möjlighet att betala för det. Men många människors försäkring täcker inte det eller så har de inte råd att betala för professionell hjälp. Det är fel!

En grupp personer står på en gräsmatta och talar.
Bildtext Organisationen American Foundation for Suicide Prevention (AFSP) ordnar olika evenemang runt om i delstaten Maryland för att uppmärksamma det suicidpreventiva arbetet.
Bild: Daniel Olin / Yle

På olika håll i USA strävar man nu efter att utöka resurserna, både med skattemedel och privata donationer. Men ett problem är att tröskeln för att söka hjälp fortfarande är hög i USA.

– Jag uppmanar folk att våga söka hjälp, det finns hjälp att tillgå. Vi är här för att hjälpa.