Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland gillar ”balanserad” G20-deklaration – Lavrov: Mötet en succé

Uppdaterad 10.09.2023 13:53.
Indiens premiärminister Narendra Modi och Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov på G20-toppmöte.
Bildtext Indiens premiärminister Narendra Modi och Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov på G20-toppmötet i New Delhi.
Bild: EPA-EFE

Ryssland hyllar G20-ländernas deklaration som inte innehåller någon direkt kritik mot den ryska invasionen i Ukraina.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov beskriver G20-toppmötet i Indien som en framgång.

Han är nöjd med att mötet inte överskuggades av Rysslands ”militära operation” i Ukraina och han håller inte med om västländernas konstateranden om att det handlar om ett krig.

– Vi kunde förhindra västvärldens försök att ”ukrainisera” toppmötets agenda, sa Lavrov när det två dagar långa toppmötet avslutades.

Rysslands G20-förhandlare Svetlana Lukash kallar den gemensamma G20-deklarationen ”balanserad” och är nöjd med att ”alla medlemmar i G20 har gått med på att agera för fred, säkerhet och konfliktlösning runt om i världen”.

G20-mötet, som pågår i New Delhi i Indien, inleddes på lördagen och avslutades på söndagen.

Ukraina en svår fråga för G20

G20-länderna antog på lördagen en konsensusförklaring där de undvek att fördöma Ryssland för invasionen i Ukraina. I stället uppmanades alla stater att inte använda våld för att inta territorium.

Vidare konstateras det att användningen av kärnvapen och hot om användning av kärnvapen inte är tillåtet.

Ukrainas utrikesministerium sa genast på lördagen att Delhi-deklarationen inte var något som G-20 kunde vara stolt över.

Talesman Oleg Nikolenko delade ett inlägg på Facebook och citerade uttalandet med korrigeringar markerade i rött. Bland korrigeringarna fanns hänvisningar till Ryssland och ersättning av termen ”krig i Ukraina” med ”krig mot Ukraina”.

Deltagare i G-20-toppmöte i Indien
Bildtext Indiens premiärminister Narendra Modi, Frankrikes president Emmanuel Macron, Indonesiens president Joko Widodo, Brasiliens president Lula da Silva och USA:s president Joe Biden vid minnesmärket för Mahatma Gandhi.
Bild: EPA-EFE

Före toppmötet uppges G20-länderna ha kämpat i flera veckor för att hitta konsensus om Ukrainakonflikten.

Ryssland hade meddelat att landet skulle blockera varje resolution som inte speglade dess ståndpunkt, medan väst krävde att Ryssland skulle fördömas för invasionen i Ukraina.

En anonym EU-tjänsteman sa på söndagen att diskussionerna kring G20-mötets deklaration fortsatte till sista stund och att Ukrainakriget var den mest omtvistade frågan innan enighet nåddes.

I G20-deklarationen uppmanas Ryssland och Ukraina också att genomföra det så kallade Svartahavsinitiativet för ett säkert flöde av spannmål, mat och konstgödsel från Ukraina och Ryssland. EU-tjänstemannen sa dock att det inte fanns ett enda ord från Ryssland om spannmålshandel på Svarta havet. Enligt EU-tjänstemannen är Ryssland nu efter toppmötet ännu mer isolerat.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa på söndagen att han inte ser någon diplomatisk seger för Ryssland. Också Macron sa att Ryssland framstod som isolerat.

På Bali förra året fördömde G20-medlemmarna starkt ”Ryska federationens aggression mot Ukraina” samtidigt som de noterade invändningar från vissa nationer mot denna uppfattning.

Kina och Indien växer

EU-tjänstemannen berömmer Indiens starka ledarskap och tillade att också Brasilien och Sydafrika spelade en avgörande roll för förhandlingarna.

Värdlandet Indiens premiärminister Narendra Modi har försökt spela en avgörande roll i balanserandet av olika globala intressen.

Asien betraktas nu allt mer som en klar drivkraft bakom den globala tillväxten.

Internationella valutafonden IMF förutspår att Kina och Indien tillsammans kommer att stå för ungefär hälften av den globala tillväxten i år. Indiens unga, blivande befolkning växer fram både som en stor producent och konsument för världen.

De rika ländernas G20-toppmöte i New Delhi 9-10.9.2023

  • G20-länderna utgörs av världens 19 rikaste länder + EU.

  • Toppmötet präglades av frånvaron av Rysslands Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping.

  • Afrikanska unionen har välkomnats som permanent medlem i G20.

  • Toppmötet presenterade en gemensam deklaration. Ukraina uttryckte sin besvikelse över slutdeklarationen som inte direkt kritiserar Ryssland för dess intrång i Ukraina.

  • På söndagen besökte ledarna – bland annat USA:s president Joe Biden, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, Frankrikes president Emmanuel Macron och Japans premiärminister Fumio Kishida – minnesmärket över den indiska självständighetshjälten Mahatma Gandhi.

  • Efter mötet överlämnades G20-presidentskapet till Brasiliens president Luiz Inácio ”Lula” da Silva. Han sa att Rysslands president Putin inte grips om han deltar i G20-mötet i Rio de Janeiro nästa år. Internationella brottsmålsdomstolen ICC har utfärdat en arresteringsorder på Putin vilket betyder att han riskerar att bli gripen utomlands.

Källor: Reuters, AFP, AP, BBC, The Guardian