Kristinestadselever gör stenåldersfynd i Dagsmarksskogarna: ”Det kan vara en vanlig sten också”

Alexandra Engelholm, Ellen Svens och Nova Bergkulla deltar i en arkeologikurs som Kristinestads gymnasium ordnar. I våras fick de lära sig teori och den här veckan fick de lite praktisk kunskap i skogarna i Dagsmark.
– Vi gräver lite ur jorden åt gången och så silar vi det och ser om det är några grejer där, säger Alexandra Engelholm.
Och några fynd har det redan blivit. De har hittat benbitar, krukbitar och lite kvarts vid utgrävningarna i Dagsmark.
– Det är nog riktigt spännande och då man hittar något så blir det roligare, säger Engelholm.
– Det är intressant att gräva och se vad man hittar från förr i tiden, konstaterar i sin tur Nova Bergkulla.
Men det är inte alltid så lätt att avgöra vad som är ett fynd.
– Det kan vara en vanlig sten också, säger Engelholm med ett skratt och fortsätter.
– Vi frågar arkeologen som vi har med oss för att vara riktigt säker.
Arkeologen som Alexandra Engelholm syftar på heter Jan Fast och har en lång erfarenhet av arkeologi och av att jobba med ungdomar. Men det är första gången som han själv får delta i utgrävningar vid Rävåsens stenålderboplats i Dagsmark.
– Det här är en alldeles i särklass fin fornlämning också ur nationellt perspektiv. Det är inte bara trevligt att vara här med skoleleverna utan det är en stor ära som arkeolog att få vara här och gräva, säger Fast.
– Mina kollegor har varit här och vi står på en plats där min kollega Vesa grävde år 2001. Jag har alltid önskat att jag hade haft möjlighet att delta i någon grävning. Jag har jobbat på Museiverket, men då tog inte heller vägarna hit, så det här är ganska unikt för mig personligen under min karriär som arkeolog.
Att det finns arkeologiskt värdefulla platser i Kristinestad var en orsak till att gymnasiet ville ordna en kurs i arkeologi.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att eleverna får testa på en sådan här utgrävning. Det som är kul med en sådan här kurs är att eleverna får förena teori med praktik. Vi har haft lite föreläsningar med Jan under våren och nu på hösten gräver vi.
– Det har varit intressant att följa med hur pedagogisk Jan är och att eleverna faktiskt inser att det här är vetenskap de sysslar med. Det är inte något som vi gör för skojs skull, utan det här är riktig vetenskap som de deltar i och som vi får vetenskapliga resultat ifrån.
Har då ungdomarna blivit bitna av arkeologi och är det något de kunde tänka sig syssla med i framtiden också?
– Jag vet inte om framtiden, men det var ganska kul att få uppleva det, säger Bergkulla.
– Kanske, det var nog jätteintressant, konstaterar Ellen Svens.