Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lyxindustrin mår bra trots dystert ekonomiskt läge – många redo att satsa på märkesväska och äta nudlar i gengäld, säger professor

Lyxklockor i en butik
Bildtext Lyx intresserar allt yngre människor världen över.
Bild: Dusan Kostic / Mostphotos

Trots att ekonomin går på knäna är allt fler redo att satsa på lyx. Traditionella lyxmärken lockar en allt större grupp människor, både åldersmässigt och geografiskt.

Lyxindustrin är på frammarsch och enligt en rapport från det amerikanska konsultföretaget Bain & Company kommer den att fortsätta växa med fem procent per år fram till år 2030.

Det kan handla om att äta nudlar en tid eller stå över en resa för att ha råd med just den väskan eller just de skorna

Professor Pekka Mattila

Det är många olika sorters produkter som kan falla under kategorin lyx. Bland annat kläder och accessoarer från lyxmärken, kosmetik, alkohol, bilar, båtar och hotell.

Kända lyxmärken är till exempel Chanel, Prada, Louis Vuitton och Cartier.

En man går framför en lyxbutik i en flygplats.
Bildtext Lyxbutikernas kunder sinar inte, det ekonomiska läget till trots.
Bild: Bruno Coelho

I fjol var omsättningen på lyxprodukter över 300 miljarder dollar världen över.

Här ingår omsättningen på så kallade personliga lyxprodukter, som kläder, väskor, klockor och smycken. Lyxbilar räknas inte med – de omsätter betydligt mer än så.

Den största lyxkoncernen i världen, franska LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton är för tillfället det mest lönsamma bolaget i Europa. Koncernens verkställande direktör Bernard Arnault är också världens rikaste person med sin förmögenhet på 211 miljarder dollar.

Men hur kan lyx vara så populärt samtidigt som de ekonomiska utsikterna är så dystra? Pekka Mattila, professor vid Aalto-universitetet förklarar.

Professor Pekka Mattila.
Bildtext Genom lyxen eftersträvar vi både samhörighet och försöker markera avstånd, säger Pekka Mattila, professor vid Aalto-universitetet.
Bild: Antti Lähteenmäki / Yle

1. Allt fler satsar på lyx

Allt fler människor – oberoende av inkomstnivå – är intresserade av lyxprodukter och -tjänster, trots att lyx traditionellt förknippas med stora tillgångar. För tillfället har lyxindustrin 400 miljoner kunder världen över och antalet väntas stiga till 500 miljoner under de närmaste åren.

Vad är vi ute efter med lyx?

– Lyx har blivit ett sätt att uttrycka sig och visa att man hör till någon grupp eller livsstil. Man försöker skilja sig från mängden och visa att man är lite bättre och mer medveten än andra.

Man eftersträvar alltså samtidigt samhörighet och avstånd, vilket är lyxens paradox, säger Mattila.

Lyx har som fenomen nått en allt större grupp människor både åldersmässigt och geografiskt. Allt yngre människor satsar på lyx, i vissa fall med pengar från sina föräldrar.

Väskor i Pradas skyltfönster.
Bildtext Många är redo att offra någonting annat för att ha råd med till exempel en dyr väska.
Bild: Arnulf Hettrich / AOP

Generation Z, det vill säga de som är födda åren 1997–2012, köper sina första lyxprodukter som 15-åringar, jämfört med millenniegenerationen (födda 1980–1995) som är 18–20 år då de köper sina första lyxprodukter.

Unga kommer att stå för en tredjedel av hela lyxmarknaden före år 2030, uppger Bain & Company.

Professor Pekka Mattila säger att allt fler människor är redo att offra någonting annat för att ha råd med lyx.

– Det kan handla om att äta nudlar en tid eller stå över en resa för att ha råd med just den väskan eller just de skorna.

En äldre man tittar åt sidan och höjer på ögonbrynet. Han står framför en blå vägg.
Bildtext Bernard Arnault som är vd för LVMH är i dag världens rikaste man.
Bild: EPA

2. Köpkraften hos de rika består

En stor del av den konsumentgrupp som konsumerar lyx berörs inte av konjunktursvängningar.

– Hos dem består inkomstnivån och egendomen. Den traditionella eliten konsumerar fortfarande lyx, men det är så kallad lyx i tystnad som man inte gör något nummer av, säger Mattila.

Ferrarin autoja merkin esittelytilassa Lontoossa.
Bildtext Lyxbilar omsätter ännu mer pengar än personliga lyxprodukter som kläder och accessoarer.
Bild: Andy Rain / EPA

Efter USA är Asien den största marknaden för lyxbranschen. Europa kommer på tredje plats och Indien är en växande marknad, säger Mattila.

Också vi finländare har fått upp ögonen för lyx, men vi satsar på praktiskt lyx och skryter inte i onödan, säger Mattila.

– Det märks särskilt bland de finländska männen som motiverar sina lyxuppköp med nytta framför nöje: de berättar att med den här tyska effektiva bilen kan man köra igenom en snövall som man kanske aldrig ändå kommer att köra i, eller att den här klockan håller också för nästa generation.

Finländarna har också börjat få upp ögonen för lyxservice, vilket syns bland annat i restaurangbranschen, säger Mattila.

Svart kaviar
Bildtext Finländarna vågar numera satsa mer på lyxmat genom restaurangbesök, säger Mattila.
Bild: Fancy/John Smith

3. Marknaden för begagnade lyxprodukter växer

Professor Pekka Mattila nämner också att andrahandsmarknaden för lyxprodukter har vuxit betydligt under de senare åren.

Det har blivit allt vanligare att märkesprodukter får en ny ägare genom loppmarknader på sociala medier eller webbplatser som säljer begagnade lyxprodukter.

Louis Vuitton-handväska.
Bildtext Andrahandsvärdet och efterfrågan på lyxprodukter stiger.
Bild: Michael Gstettenbauer / AOP

När återförsäljningsvärdet är bra minskar också tankarna på lyx som en riskinvestering.

– Tanken på lyx som flärd stämmer inte alltid. Det finns alltid någon som just då vill ha just den produkten. Och det i sig berättigar besluten att konsumera lyx och gör att de blir vettigare.

Mera: Många lyxföretag arbetar hållbart – men väljer att inte berätta om det

Handväska.

Det här är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel ”Luksusteollisuus porskuttaa, vaikka talous laahaa – moni on valmis syömään vaikka nuudeleita, että saa hankittua luksuslaukun, sanoo professori” av Minna Väisänen. Bearbetningen gjordes av Veronica Bogomoloff.

Diskussion om artikeln

Diskussionen stängs 9.10.2023.