Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minister i Bayern får fortsätta på sin post trots anklagelser om antisemitism

Bayerns vice regeringschef Hubert Aiwinger talar i mikrofon på en scen.
Bildtext Bayerns vice regeringschef och finansminister Hubert Aiwanger får fortsätta med sina jobb trots kopplingar till antisemitiska uttalanden i sin ungdom.
Bild: snapshot/Future Image/P Back/Shutterstock/All Over Press

Bayern skakas sedan några veckor tillbaka av en politisk skandal. Förbundslandets vice regeringschef Hubert Aiwanger kopplas till ett antisemitiskt flygblad och antisemitiska uttalanden han ska ha fällt i sin ungdom. Trots det fortsätter han som minister.

– Många unga judar i Bayern har nog förlorat en del av sitt förtroende för politiken. Det verkar nu som att det är okej att ha sysslat med de här sakerna under sin skoltid och att senare bara försöka sopa allt under mattan, säger Michael Movchin som är ordförande för de judiska studenternas förening i Bayern.

Skandalen kring den bayerske finansministern och vice regeringschefen Hubert Aiwanger tog fart då tidningen Süddeutsche Zeitung skrev om ett antisemitiskt flygblad som Aiwanger ska ha författat.

Senare har politikerns bror meddelat att det var han som stod bakom flygbladet, men samtidigt har broderns bekännelse ifrågasatts efter att tidigare skolkamrater har talat ut om Aiwangers antisemitiska skämt och nazisthälsningar.

Michael Movcin.
Bildtext Michael Movchin är ordförande för de judiska studenterna i Bayern.
Bild: Lydia Bergida

Ser sig som offer

– Egentligen handlar det här ändå inte om vad som har hänt för 35 år sedan utan hur Aiwanger i dag förhåller sig till det hela, säger Movchin som själv hade förväntat sig att ministern skulle ha förklarat sig och bidragit till att reda ut det som har hänt.

Då skulle man enligt Movchin ha kunnat tro Aiwanger när han nu säger att han inte längre tänker på det här sättet.

– Att man har gjort misstag som man senare ångrar skulle man ha kunnat ha förståelse för, men i stället har Aiwanger främst sett sig som ett offer för en politisk smutskampanj, fortsätter Movchin.

Kampen mot antisemitismen lider

Affären kring Hubert Aiwanger sätter för tillfället sin prägel på det delstatsval som hålls i Bayern i början av oktober. Finansministern är nämligen samtidigt ordförande för partiet Freie Wähler.

Det konservativa partiet har sina rötter i den bayerska kommunalpolitiken och kan, trots skandalen kring partiledaren, inte stämplas som högerextremt.

Michael Movchin hade visserligen förväntat sig ett visst avståndstagande från partiets sida, men samtidigt konstaterar han att Freie Wähler på delstatsnivå kan ses som något av Hubert Aiwangers ”enmansshow”.

– Det som är mest irriterande är ändå att Aiwangers parti enligt opinionsmätningarna verkar gå framåt tack vare den här skandalen, säger Movchin.

Bayerns vice regeringschef Hubert Aiwinger sitter vid ett bord.
Bildtext I början av september fick Aiwanger svara på frågor om de antisemitiska kopplingarna.
Bild: EPA-EFE

”Skulle inte ha varit möjligt för tio–femton år sedan”

Att Bayerns sittande regeringschef Markus Söder valde att hålla fast vid sin finansminister, trots alla beskyllningar och frågetecken kring hans förflutna, är enligt Movchin en klar signal för att regeringssamarbete och politisk makt ses som viktigare än värderingar och Bayerns anseende.

Han tycker att hela skandalen samtidigt är ett tecken på en förändring i Tyskland.

– Jag tror inte att det här skulle ha varit möjligt för tio till femton år sedan. Då skulle en politiker inte ha kunnat klamra sig fast vid sin ministerpost med de bortförklaringar som Aiwanger nu har presenterat, säger Movchin.

Han anser vidare att fallet är ett tecken på att den politiska diskursen har förskjutits högerut och delvis hänger det här enligt honom förstås ihop med ytterhögerns politiska framgångar i landet.

– När man nu från politikerhåll säger att det inte finns någon plats för antisemitism i samhället, så är de här orden inte lika trovärdiga som tidigare, slår Michael Movchin fast.