Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Små klimpar av kalk kan ha löst gåtan om Åbo domkyrkas ålder: ”Vi har levererat något som arkeologerna kan dra nytta av”

Uppdaterad 11.09.2023 10:12.
Åbo domkyrka
Bildtext Åbo domkyrka fick sitt nuvarande torn efter Åbo brand 1827.
Bild: Arash Matin / Yle

I hundratals år har Åbo domkyrka varit en del av Åbobornas vardag. Men exakt hur gammal är vår nationalhelgedom? Det ville en grupp forskare utreda med hjälp av murbruksdatering.

Forskarna tog små bitar ur murbruket från den äldsta delen av kyrkan, en bit vägg som finns nära altaret. De här bitarna tidsbestämdes sedan med hjälp av den så kallade kol 14-metoden.

Resultatet av studien presenterades i maj i år.

– Vi petade ut små, små vita klimpar av kalk som vi antog var okontaminerade. Bitarna hettades upp i vissa temperaturer. I ett visst temperaturintervall, som ska representera den mineral som ska åldersbestämmas, fick vi en serie med samma åldrar, berättar forskare Alf Lindroos vid Åbo Akademi.

En person pekar på ett papper med en bild på en kyrka.
Bildtext Den äldsta delen av Åbo domkyrka finns nära altaret och den informationen har man haft redan länge. Det var alltså ingen svår uppgift att ta reda på vilken vägg man skulle ta proverna från.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Enligt Lindroos gav alltså nästan alla mätningar samma åldrar.

– Dessutom lyckades vi göra mätningar på en liten trästicka som fanns inne i provet och som också gav samma ålder, fortsätter Lindroos.

Enligt Lindroos har en liknande studie om Åbo domkyrkas ålder gjorts redan 2009, med samma resultat. Nu var resultatet mer noggrant.

En man i grön skjorta.
Bildtext Forskare Alf Lindroos vid Åbo Akademi.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Åbo domkyrka har fått stå ut med mycket – och det måste tas i beaktande då murbruket åldersbestäms

Den första versionen av Åbo domkyrka var betydligt mindre och av trä. Domkyrkan utvidgades så småningom och fick till stora delar sin nuvarande form i slutet av 1400-talet.

Domkyrkan har alltså byggts om och också brunnit flera gånger. Den kanske mest kända gången var under Åbo brand 1827, då både kyrkans interiör och torn förstördes. Bränderna var något som forskarna måste ta i beaktande.

– Det finns en risk för att murbrukskarbonatet som ska åldersbestämmas har bildats på nytt på ytan. Så vi kunde inte ta proverna på ytan av murbruket. Och om man går in för djupt i murbruket så kan det också bli knepigt. Vi lyckades alltså peta ut våra prover några centimeter i väggen och det var lösningen.

Bild av artaltavlan och mittgången i Åbo domkyrka.
Bildtext Åbo domkyrka har brunnit och byggts om flera gånger.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Men hur gammal är då Åbo domkyrka enligt studien?

– Vi har kommit fram till att det måste vara mellan 1276 och 1296. Vilket passar bra in i uppgifterna om att biskop Magnus l valdes till biskop år 1292 i Åbo domkyrkas sakristia, säger Lindroos.

Alf Lindroos är nöjd med resultatet.

– Jag hoppas att man inte ska behöva diskutera domkyrkans ålder ytterligare. Jag vet att man kommer att göra det, men vi har levererat någonting som arkeologerna kan dra nytta av.

Hur gammal är Åbo domkyrka?

5:47

Diskussion om artikeln