Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nedsläpp i FM-ligan: Kan tränarna Ville Peltonen och Lauri Marjamäki leverera under press? Hur bra är målvaktsnyförvärven Jussi Olkinuora och Filip Lindberg?

Tränarna Ville Peltonen och Lauri Marjamäki samt målvakterna Jussi Olkinuora och Filip Lindberg.
Bildtext Tränarna Ville Peltonen och Lauri Marjamäki samt målvakterna Jussi Olkinuora och Filip Lindberg.
Bild: All Over Press

FM-ligan i ishockey är redo att köra i gång. På tisdagskvällen står premiären Lukko–HPK på programmet och på onsdag presenterar sig tolv andra lag. Yle Sporten går igenom förutsättningarna inför säsongen.

HIFK: Överlever Ville Peltonen en tidig kris?

HIFK fick en mardrömsstart på säsongen 2022–23 och låg sist i slutet av oktober. Såväl tränaren Ville Peltonen som sportchefen Tobias Salmelainen var kritiserade, men duon lyckades rida ut stormen med arbetsplatserna i behåll. HIFK spelade så småningom upp sig och var otroligt formstarkt efter årsskiftet.

För första gången på länge har HIFK ligans på pappret bästa lag.

Under sommaren har HIFK storsatsat och på pappret finns det inga brister. Backsidan har förstärkts med Petteri Lindbohm (Frölunda), Luke Martin (Colorado Eagles) och Tony Sund (Rögle) – anfallet med Jori Lehterä (Tappara) och Leo Komarov (Luleå).

Att Komarov inför säsongsstarten drog på sig en skada är ett avbräck, men samtidigt gör han störst skillnad först då det drar sig ihop sig till slutspel.

Mera: Stora avbräcket för en av favoriterna i hockeyligan – Leo Komarov hälsar att operationen gick bra

Spelare i ishockeyrink.

HIFK har inte imponerat på försäsongen och saldot i de fem träningsmatcherna mot ligamotstånd är fem gjorda mål.

Vad händer om HIFK inte levererar direkt från start? Alla blickar kommer i så fall att vara riktade mot rödtröjorna – och klarar laget då under maximal press av att vända trenden? Ifjol fick klubbikonen Peltonen behålla jobbet, men i år är klubbledningens tålamod knappast lika stort.

Ville Peltonen står i båset.
Bildtext Ville Peltonen har tränat HIFK sedan hösten 2021.

HPK: Poängligavinnaren Michael Joly går inte att ersätta

HPK slutade tolva ifjol och har inte blivit bättre under sommaren. Ligans klara poängligavinnare Michael Joly (25+39) försvann till Schweiz. Ersättaren Danick Martel från AHL-klubben Laval kan producera framåt, men levererar inte med samma frekvens som Joly.

Danick Martel glider runt på isen.
Bildtext Danick Martel spelade AHL-hockey i fjol. Saldot på 26 matcher: 4+8=12 poäng.
Bild: All Over Press

HPK har matchat Martel som center, även om han måhända passar bättre som ytter. Utan Martel skulle HPK ha ligans sämsta centrar, alternativen är Heikki Huttunen, Juho Järvelä, Veikko Loimaranta, Aleksi Mustonen, Sami Päivärinta och Artturi Toivola.

HPK har en förlust på 822 000 euro i bagaget och möjligheterna att förstärka truppen är begränsade.

Matias ”Maso” Lehtonen är bara 35 år gammal och ny chefstränare för HPK. I Mestis har Lehtonens lag imponerat stort: tränaren har vunnit två guld med Ketterä (2019, 2021) och två brons med RoKi (2022, 2023). Året 2020 hann Lehtonen vinna grundserien med Ketterä innan coronan satte punkt för säsongen.

Nu slår Lehtonen ur underläge med sitt begränsade spelarmaterial. En slutspelsplats vore succé.

Ilves: Antti Pennanens första hela säsong

Förra säsongens stora snackis var Jouko Myrräs avsked. I oktober ledde Ilves ligan, men bestämde sig ändå för att kicka sin tränare.

Orsaken var att Antti Pennanen blev tillgänglig på tränarmarknaden. Pennanen skulle träna Jokerit i KHL, men klubben drog sig ur den ryska ligan på grund av kriget i Ukraina.

Under Pennanens ledning slutade Ilves tvåa i grundserien. I slutspelet blev det en semifinalförlust mot Pelicans och en bronsmatchseger mot HIFK.

Antti Pennanen visar upp taktiktavlan.
Bildtext Antti Pennanen lotsade HPK till ligaguld våren 2019.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Under sommaren har det varit omsättning i spelartruppen.

Ilves har bland annat tappat hela sin centerkvartett: Petri Kontiola (slutat), Balazs Sebok (Iserlohn), Tommi Tikka (HV71) och Jarno Koskiranta (slutat). Ersättarna heter Oula Palve (Brynäs), Petr Kodytek (Plzen) och Jeremy Gregoire (Vienna).

På målvaktssidan finns det frågetecken efter att Marek Langhamer, som hörde till ligans bästa burväktare, flyttade till Oskarshamn. Ersättaren, Jonas Gunnarsson från HV71, är ett oskrivet kort.

Ilves har ligans klart vassaste backbesättning och på pappret hör laget fortsättningsvis till de bästa klubbarna. Pennanen har förutsättningarna att lotsa Ilves till sitt första guld sedan 1985.

Jukurit: Hur bra är Konsta Helenius?

Konsta Helenius är en 17 år gammal anfallare och kommer att reserveras tidigt i NHL-draften sommaren 2024. The Athletics Scott Wheeler rankade för en månad sedan Helenius som draftens sjätte bästa spelare.

Helenius är fostrad i Tappara men blev i fjol utlånad till Jukurit. Saldot på 33 ligamatcher: 3+8=11 poäng.

Konsta Helenius spelar ishockey.
Bildtext Konsta Helenius har spelat andracenter under försäsongen.
Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press

Den tidigare NHL-stjärnan Olli Jokinen inleder sin tredje, och möjligen sista, säsong som tränare för Jukurit. Jokinen reserverades som trea sommaren 1997 och vet vad som krävs för att bli en NHL-spelare.

Om Helenius ska reserveras tidigt måste han fortsätta att leverera på liganivå. Är 30 poäng att ta i?

Finländska anfallare som gått i första rundan

Så här producerade spelarna i FM-ligan före de reserverades av NHL-klubbar i den första omgången:

2022: Joakim Kemell 39. 15+8=23
2022: Brad Lambert 49. 4+6=10
2020: Anton Lundell 44. 10+18=28
2019: Kaapo Kakko 45. 22+16=38
2018: Jesperi Kotkaniemi 57. 10+19=29
2018: Rasmus Kupari 39. 6+8=14

JYP: Vassa backnamn och stabil målvakt

JYP satsade inför säsongen 2022–23 men det gick inget vidare. Det blev en trettonde plats under den nya tränaren Jukka Rautakorpi.

Nu siktar laget på att nå slutspelet med en aningen förnyad backbesättning som hör till de bättre i ligan. Teemu Eronen (Pelicans) och Juuso Vainio (Fribourg) förstärker de bakre leden där den tidigare NHL-spelaren Sami Niku fortsättningsvis är det tyngsta namnet.

Teemu Eronen lyfter på klubban.
Bildtext Den puckskickliga backen Teemu Eronen lämnade i somras Pelicans för spel i JYP.
Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press

Även målvaktsduon Veini Vehviläinen–Eetu Laurikainen håller hög nivå.

I anfallet är bredden ett frågetecken, men materialet är tillräckligt för en plats bland de tio bästa. Lyckas JYP med det får klubben spela slutspel för första gången sedan våren 2019.

KalPa: Valuta för pengarna och ungdomar med potential

I Kuopio levererar kontoret trots begränsade resurser. Förra året blev det en femteplats i grundserien och sedan en knapp kvartsfinalförlust mot silverlaget Pelicans.

Under sommaren har chefstränaren bytts ut: Tommi Miettinen flyttade till TPS och ersattes av Petri Karjalainen från A-juniorlaget.

Med en anspråkslös spelarbudget på 2,1 miljoner euro har sportchefen Anssi Laine igen byggt ihop ett slagkraftigt lag.

Oliver Kapanen spelar ishockey.
Bildtext I vintas var Oliver Kapanen Finlands förstacenter i JVM. I klubblaget KalPa noterades han på 55 matcher för 12+15=27 poäng.
Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press

KalPa har det väl ställt på centerpositionen med Jarkko Rissanen och Aapeli Räsänen som beprövade alternativ.

KalPa har inte värvat en enda anfallare. Orsaken är att laget har en hel hög unga spelare som kan ta stora kliv på kort tid, bland dem Benjamin Korhonen (22 år), Juuso Mäenpää (21), Kasper Simontaival (21) och Oliver Kapanen (21).

Förstemålvakten Juha Jatkola, som fyller 21 på tisdag, har en förträfflig säsong i bagaget och reserverades i somras av Nashville.

KooKoo: Bra tränare och smart sportchef räcker långt

KooKoo gjorde comeback i FM-ligan hösten 2015. Efter att ha missat de fyra första slutspelen har KooKoo höjt sig. Våren 2022 blev det en semifinalförlust mot guldlaget Tappara. Våren 2023 slog KooKoo ut Kärpät i slutspelskvalet före kvartsfinalförlusten mot mästarna Tappara.

Jarno Kultanen har gjort ett förträffligt jobb som sportchef för KooKoo och har igen med begränsade resurser byggt ihop ett lag som håller måttet.

Lagkaptenen och poängettan Heikki Liedes försvann till Tappara, medan Joose Antonen skrev på för Kärpät. Kultanen har värvat profilstarka och rutinerade ersättare i Arttu Ilomäki (TPS), Ville Leskinen (Kärpät) och Otto Paajanen (HIFK).

Olli Salo och Otto Paajanen står uppställda för fotografi.
Bildtext Tränaren Olli Salo och centern Otto Paajanen är redo för säsongen.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Nick Malik och Oskari Setänen är målvaktspar för tredje säsongen på raken. Malik var förträfflig säsongen 2021–22, men dålig 2022–23.

Även chefstränaren Olli Salo inleder sitt tredje år i klubben och sett till sitt spelarmaterial har han gjort väl ifrån sig. Blir det slutspel igen?

Kärpät: Håller Lauri Marjamäki måttet?

Tränaren Lauri Marjamäki skördade stora framgångar under sin första sejour i Kärpät. Saldot: två guld (2014, 2015) och ett brons (2016).

Sedan februari 2022 har Marjamäki varit tillbaka i Kärpät. Våren 2022 blev det en kvartsfinalförlust mot Ilves.

Säsongen 2022–23 var Kärpät topptippat, men laget säckade ihop i slutet av grundserien och fick nöja sig med en sjundeplats. Därefter blev det en förlust i slutspelskvalet mot KooKoo.

Det är länge sedan Marjamäkis lag har levererat. De två landslagssäsongerna (2016–17 och 2017–18) var en flopp och betyget för de fyra säsongerna i KHL-Jokerit (2018–19 till 2021–22) är inte mer än godkänt.

Marjamäki lever på att leverera resultat, tråkhockeyn som hans lag spelar säljer inga extrabiljetter.

Lauri Marjamäki instruerar spelare i avbytarbåset.
Bildtext Efter ligabronset 2015–16 har Lauri Marjamäki inte tagit någon medalj.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Kärpät har ett vasst lag på pappret. Målvaktssidan är det stora frågetecknet, då Niclas Westerholm ska hålla i förstaspaden. Westerholm har spelat för SaiPa i sex raka säsonger och har varit svajig under de senaste åren.

Förra säsongens målvakter håller till i NHL: Joel Blomqvist i Pittsburghs organisation och Leevi Meriläinen i Ottawas.

Håll koll på anfallaren Ville Koivunen som är utlånad till Kärpät från NHL-klubben Carolina. Förra säsongen noterades den nu 20-årige Koivunen på 52 matcher för 12+16=28 poäng. Nu kan det bli betydligt mer.

Lukko: Tvillingarna gör comeback – Tomi Lämsä tar över

De svenska succétvillingarna Ponthus Westerholm och Pathrik Westerholm är tillbaka i Lukko. De representerade Lukko säsongen 2019–20 då de snittade 0,71 poäng var. Efter det blev det tre raka säsonger i Malmö.

Tomi Lämsä ger råd till spelarna som är samlade.
Bildtext Tränaren Tomi Lämsä är tillbaka i FM-ligan. Han ersätter Marko Virtanen som fick sparken efter kvartsfinalförlusten mot HIFK.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Lukko har en ny tränare i Tomi Lämsä. Han var i vintras chefstränare för Juniorlejonen som åkte ut i JVM-kvartsfinalen mot Sverige. Den nu 43-årige Lämsä har i FM-ligan misslyckats som chefstränare för Jokerit och Pelicans.

Mellan 2017 och 2022 tränade han Salavat Julajev Ufa i Ryssland. De två sista säsongerna var han chefstränare och saldot blev två uttåg i den andra slutspelsomgången.

Pelicans: Hur är det med Jussi Olkinuora?

Pelicans var förra säsongens stora utropstecken då Tommi Niemelä lotsade laget till final, där Tappara var vassare med 4–1 i matcher.

Laget har tappat viktiga pjäser, men även värvat tunga namn. Två anfallare ansluter från Frölunda: HIFK-bekantingen Patrik Carlsson och Ryan Lasch. Lasch har hunnit bli 36 år gammal, men vann så sent som säsongen 2021–22 SHL:s poängliga. Saldot på 52 matcher var hisnande 13+53=66 poäng.

På backsidan får Pelicans en tung förstärkning i tjecken Michal Jordán. Värvningen har även kritiserats eftersom Jordan inledde säsongen 2022–23 i ryska Amur Chabarovsk. Han hade förlängt med KHL-klubben i maj 2021.

Jussi Olkinuora sitter i omklädningsrummet.
Bildtext Jussi Olkinuora är tillbaka i Pelicans omklädningsrum. Han spelade senast för klubben säsongen 2018–19.
Bild: Jarno Kajova / Yle

Den vassa tjeckiska förstemålvakten Patrik Bartosak har återvänt hem och ersätts av landslagets Jussi Olkinuora.

Olkinuora har en bedrövlig säsong i bagaget. Han lyckades inte ta en NHL-plats i Detroit och var därefter dålig i farmarlaget Grand Rapids. Under säsongen flyttade han vidare till svenska Brynäs som degraderades från SHL.

Andramålvakten Jasper Patrikainen är 23 år gammal och på uppgång. Han kan bjuda Olkinuora på en match om förstaspaden.

SaiPa: Vad hittar Harri Aho på?

SaiPa har lite av ett trovärdighetsproblem då ingenting har klaffat på flera år. Laget tog sig till slutspel våren 2019 och därefter skrivs placeringarna 12, 13, 14 och 15. Säsongen 2022–23 var SaiPa ligans klart sämsta lag med futtiga 48 poäng på 60 matcher.

Harri Aho, pappa till NHL-stjärnan Sebastian, var sportchef för Kärpät 2009–2023 och låg bakom guldbyggena 2014, 2015 och 2018. I somras flyttade Aho till SaiPa där han med en betydligt tunnare plånbok får visa vad han går för.

Aleksi Anttalainen spelar ishockey.
Bildtext Backen Aleksi Anttalainen flyttade i somras från TPS till SaiPa. I sin nya klubb kan han räkna med en stor roll.
Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press

Förra säsongens bleka anfall har förstärkts med fyra relativt tunga namn: Adam Helewka (Innsbruck), Otto Kivenmäki (Pelicans), Miska Siikonen (KooKoo) och Jonne Tammela (TPS).

Trots tillskotten är spelarmaterialet fortsättningsvis svagt och i en stor del av förhandstipsen ligger SaiPa på sista plats.

Sport: Styrelseordföranden rör upp känslorna

Heikki Hiltunen är ordförande för såväl Sport som FM-ligan. Han har i egenskap av ligaordförande i flera repriser uttalat sig skeptiskt till Kiekko-Espoos förutsättningar att bli ligadugligt.

Hiltunens kommentarer har tolkats som arroganta och rört upp känslorna på många håll. För Sport öppnades ligadörren samtidigt som Jokerit flyttade till KHL och nu har ligan svällt upp till en 15 lag stor serie – samtidigt som både Kiekko-Espoo och Jokerit knackar på dörren.

De flesta är överens om att seriesystemet behöver reformeras, men tyckarna har olika intressen. Sett till den sportsliga framgången är Sport ligans sämsta klubb. Sports snittplacering är 12,8 (14–10–14–15–11–15–10–12–14). Om ligan skulle bantas kan Hiltunens Sport ligga risigt till.

Heikki Hiltunen håller tal.
Bildtext Heikki Hiltunen bestämmer i Sport.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Sport har en ny sportchef i Herkko Koski som har fortsatt på en internationell linje med blågul prägel. I laget spelar nio svenskar, två kanadensare, två slovener och en tjeck.

En bidragande orsak är att Sports juniorverksamhet har svårt att producera.

I det svenska lägret finns både tunga och mindre tunga namn, den nya anfallaren Carl Mattsson noterades förra säsongen för 0+2 i Luleås tröja.

Laget har en oerhört vass helsvensk förstakedja (Simon Hjalmarsson–Axel Holmström–Jens Lööke) och en potentiellt bra tjeckisk målvakt (Miroslav Svoboda). Som helhet är Sport ändå ett av ligans sämsta lag.

Tappara: Rautakorpi–Tapola–Rautakorpi–Tapola–Grönborg

Under de elva senaste säsongerna har två tränare lotsat Tappara: Jukka Rautakorpi och Jussi Tapola. Rautakorpi 2012–2014, Tapola 2014–2017, Rautakorpi 2017–2020, Tapola 2020–2023.

Efter förra säsongens trippel (grundserievinst, CHL-seger, ligaguld) lämnade Tapola Tappara för schweiziska Bern. Rautakorpi inleder i sin tur sin andra säsong som JYP-tränare.

Rikard Grönborg coachar laget i avbytarbåset.
Bildtext Rikard Grönborg var tränare för schweiziska ZSC Lions i fyra säsonger. I december 2022 fick han sparken.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Det innebär att Tappara går in i en ny era. Den nya tränaren är svensk, heter Rikard Grönborg och är välkänd. Han lotsade Tre Kronor i tre säsonger mellan 2016 och 2019. Saldot blev två VM-guld (2017, 2018) på tre försök.

Tappara har igen ett vasst lag som går för ett tredje raka ligaguld.

TPS: Vart försvinner pengarna?

TPS dras med kroniska ekonomiska problem och förra säsongen blev det en förlust på hisnande 2,9 miljoner euro. Klubben meddelade ett en bidragande orsak var en sportslig satsning.

Säsongen 2022–23 resulterade satsningen i en tiondeplats och inför säsongen 2023–24 har Åbolaget den sjätte största spelarbudgeten: 2,8 miljoner euro.

På pappret ser TPS, med sin lite trubbiga spets, ändå inte särskilt imponerande ut.

Filip Lindberg vaktar målet.
Bildtext Målvakten Filip Lindberg, fågel eller fisk?
Bild: All Over Press

Framför allt målvaktssidan är ett stort frågetecken. Toppmålvakten Lassi Lehtinen flyttade till svenska Modo och ersätts av 24-årige Filip Lindberg. Lindberg har spelat i Nordamerika under de fem senaste säsongerna och inleder sin första säsong i Finland på seniornivå.

Tommi Miettinen är ny tränare. Han lotsade KalPa förra säsongen och ersätter Jussi Ahokas som har flyttat till Kanada.

Ässät: Svenskar i nyckelroller

Säsongen 2022–23 fick Ässät spela kvartsfinaler för första gången på fem år. Orsaken stavas Niklas Rubin.

Den svenska målvakten inleder nu sin andra säsong i Ässät. Den 27-årige Rubin hör till ligans bästa målvakter och om succén fortsätter lär säsongen bli den sista för honom i Björneborgsklubben.

Niklas Rubin tar sig en klunk vatten.
Bildtext Niklas Rubin såg ifjol till att Ässät tog sig till slutspel.

Ässät var oerhört målsnålt förra säsongen och Roope Talaja vann lagets poängliga med sina 16+15=31 poäng. De svenska bröderna Jonathan och Marcus Davisson har under sommaren värvats från Tappara för att producera framåt.

Den nya tränaren Jere Härkälä får svårt att upprepa Karri Kivis sjundeplats från i våras.

Diskussion om artikeln