Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Snöpligt slut på segersviten i EM-kvalet – Finland föll mot Danmark efter sent baklängesmål: ”Det här suger”

Uppdaterad 11.09.2023 00:03.
Programmet är inte längre tillgängligt
Här avgör Danmark kvalmötet i slutminuterna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland var på väg mot en ny nolla och en poäng mot Danmark i EM-kvalet. Men i 86:e minuten sänktes Finland av Pierre-Emile Højbjerg. Alla spelare gav allt på planen och det handlar om små marginaler, säger Lukas Hradecky.

Förhoppningen för den här kvalsamlingen var minst fyra poäng, men det blev bara tre pinnar för Finland. Efter segern borta mot Kazakstan i torsdags var Finland nära ett kryss men det blev till slut 0–1 inför fullsatta läktare på Olympiastadion.

Samtidigt tog också Finlands fina svit slut. Efter 1–3 mot Danmark i mars hade Finland vunnit fyra raka och inte släppt in ett mål.

Den här gången var det inte Rasmus Højlund som säkte Finland utan Pierre-Emile Højbjerg. Då Finland såg ut att klara ett kryss sköt Tottenhamproffset in ett sent segermål.

– Det är en stor besvikelse. Vi jobbade hårt och krysset som vi hade greppet om försvann. Vi höll 0–0 länge men det gick inte till slut, säger Benjamin Källman till Yle.

För Danmark betydde det här första bortasegern i kvalet samtidigt som laget också passerade Finland och gick upp i topp i gruppen.

Ingenting är förlorat i kvalet men Finland halkade ner på tredje plats i gruppen senare på kvällen. Slovenien besegrade planenligt jumbon San Marino.

– Om man ser till helheten så är vi ändå i ett bra läge i kvalet. Vinsten mot Kazakstan var stor för oss, det är svårt att hitta positiva saker just nu men läget är bra, säger Källman.

Läget i grupp H
LagVinst–kryss–förlustPoäng
Danmark4–1–113
Slovenien4–1–113
Finland 4–0–212
Kazakstan3–1–112
Nordirland1–0–53
San Marino0–0–60

Finland satsade på kontringar

Finland trycktes tillbaka direkt i början av matchen, men då laget klarade av den första anstormningen jämnade spelet snabbt ut sig. Efter några trevande minuter kunde hemmaspelarna också börja etablera lite tryck på offensiv planhalva.

Det skedde främst via snabba anfall och kontringar då det tidigt blev tydligt att Danmark lämnade stora ytor som öppnade för Finland att slå bollar i djupled.

Anfallarna Teemu Pukki och Benjamin Källman sprang på bollarna som matades fram men Finland kom aldrig till något riktigt vasst läge före paus. Nikolai Alhos skott utanför i 23:e minuten blev Finlands bästa målchans i första halvlek.

Andreas Christensen och Teemu Pukki kämpar om bollen.
Bildtext Teemu Pukki fick några bollar att löpa på i första halvlek.
Bild: Lehtikuva

Danmark höll mycket boll i första halvlek men skapade inte speciellt mycket. Robert Ivanov städade undan det mesta i straffområdet och Lukas Hradecky räddade då Jesper Lindstrøm och Christian Eriksen sköt från distans.

– Det var väntat att Danmark skulle hålla i bollen. Grabbarna försvarade väldigt bra framför mig, säger lagkaptenen Lukas Hradecky.

Højbjerg avgjorde

Starten på andra halvlek blev sedan nästan en kopia på inledningen av matchen, med ny dansk press. Och nu fick gästerna också matchens första vassa målchans.

Eriksen sköt en frispark i ett bra läge men Hradecky gjorde en strålande räddning med vänsterhanden. Med kvarten kvar att spela gjorde Hradecky en stor räddning till då Christan Nørgaard avlossade en kanon.

Programmet är inte längre tillgängligt
Lukas Hradecky höll Finland i matchen med flera parader - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Men då Pierre-Emile Højbjerg sköt ett lågt skott i 86:e minuten kunde Hradecky inte stå emot längre. Bollen gick in i mål och sänkte Finland.

– Jag lyckades rädda några skott men tog inte det viktigaste. Resultatet är vi missnöjda med men inget annat. Alla spelare gav allt på planen och det handlar om små marginaler. Det här suger men kvalet fortsätter, säger Hradecky.

Finland fick aldrig till någon slutforcering efter det danska målet. Precis som i första halvlek slog laget bollar i djupled i andra halvlek, men det blev aldrig riktigt farligt framför gästernas mål – inte före den danska fullträffen och inte efter heller.

– Danmark var det bättre laget, men vi kämpade. Vi försvarade bra med undantag av några lägen. Mot lag av den här kalibern är det inte lätt att skapa chanser men vi hade några via kontringar.

– Vi var nära ett kryss, men det är fyra matcher kvar av kvalet. Det blir jämnare i gruppen men vi tror på våra möjligheter, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Resutat:

Finland–Danmark 0–1 (0–0)
86´1–0 Pierre-Emile Højbjerg

Finland (5–3–2): Lukas Hradecky (mv) – Nikolai Alho (62´Pyry Soiri), Arttu Hoskonen, Robert Ivanov, Matti Peltola, Ilmari Niskanen (11´Jere Uronen) – Kaan Kairinen, Rasmus Schüller (62´Oliver Antman), Glen Kamara – Teemu Pukki (62´Joel Pohjanpalo), Benjamin Källman (84´Robert Taylor)

Kazakstan–Nordirland 1–0 (1–0)
27´ 1–0 Maxim Samorodov

San Marino–Slovenien 0–4 (0–2)

Diskussion om artikeln