Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Så här ska Finland definitivt försvara” – Yle Sportens expert hittar ljusglimtar mot Danmark, tröttkörda Teemu Pukki ett samtalsämne efter tunga samlingen

Teemu Pukki i match mot Danmark.
Bildtext Teemu Pukki kom inte loss tillräckligt ofta.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Ingen tvekan om vilken del av spelet som Yle Sportens expert Jani Lyyski ger Finland applåder för mot Danmark. Anfallsspelet led – och Benjamin Källman medger att rollen var väldigt tung.

Absolut ingen orsak att avvakta med rysartabellen i EM-kvalet. Finlands kvalgrupp har nämligen utvecklats till något alldeles extra.

Läget i grupp H
LagVinst–kryss–förlustPoäng
Danmark4–1–113
Slovenien4–1–113
Finland4–0–212
Kazakstan4–0–212
Nordirland1–0–53
San Marino0–0–60

Då fyra omgångar återstår kan man verkligen damma av klyschan getingbo för att beskriva läget.

– Just nu är det svårt att vara positiv, men vi har allt i våra egna händer fortfarande. Segern över Kazakstan var väldigt viktig – vi har egentligen vunnit matcherna som vi förväntas vinna och fortsätter vi så tar vi vår EM-plats, säger Benjamin Källman till Yle Sporten efter 0–1-förlusten mot Danmark.

Det är bara att titta på tabellen här ovanför för att begripa hur viktig Finlands nästa match borta mot Slovenien blir.

– Jag ser väldigt positivt på Finlands läge trots förlusten. Slovenien borta är inte alls omöjligt, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Mycket plus för försvaret

Pierre-Emile Højbjerg blev stor dansk hjälte då han avgjorde EM-kvalet på Olympiastadion med ett sent segermål. Namnstarka Danmark dominerade – precis som förväntat – matchbilden.

– Vi hade problem med att skapa tillräckligt många bra chanser, eftersom de är duktiga på att stå lågt och försvara, konstaterade Kasper Hjulmand i stadions katakomber då han träffade medier.

Programmet är inte längre tillgängligt
Här avgör Danmark kvalmötet i slutminuterna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Lyyski sätter ett stort plustecken efter Finlands försvarsspel.

– Finland försvarade egentligen starkt i nittio minuter. Tittar man på matchen som helhet fanns det mycket positivt trots att förlusten är bitter med det sena målet – särskilt i defensiven.

Är det så här Finland ska spela mot de på pappret klart starkare landslagen?

– Så här ska Finland definitivt spela i försvarsspelet. I det egna spelet med boll hade vi behövt lite mer vila med boll och lite mer trygghet. Mot slutet blev Finland lite för rädd om sin poäng och försvarade mer än våga hålla i. Med lite mer krydda i anfallsspelet hade det varit en riktigt bra insats.

Markku Kanerva applåderar.
Bildtext Markku Kanervas landslag har tappat poäng sent i båda kvalmatcherna mot Danmark.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Förbundskaptenen Markku Kanerva var också fullt medveten om att Finland var för trubbigt framåt.

– Deras lag är värderat till 400 miljoner euro, vårt ligger på 30 miljoner. Det syns också någonstans, exempelvis i grundspelet.

Pukki: Krafterna tog slut

Källman var en av tre nya spelare i startelvan i jämförelse med torsdagens kvalmatch mot Kazakstan. Han medger att anfallarnas roll blir rätt otacksam mot ett bollskickligt Danmark.

– Vi springer så mycket att det inte finns så mycket energi kvar för att gå framåt. Det blir en väldigt tung och annorlunda roll när man försvarar så mycket. Vi hade en del farliga lägen i första halvlek, men man kan debattera om det hänger på val vi gör eller att krafterna sinar när de inte resulterar. I stort var vår prestation bra.

Källman klev av i 84:e minuten. Efter en dryg timme tackade anfallskollegan Teemu Pukki för sig – och han var helt slutkörd.

– Tung plan, tung match. Krafterna tog slut.

Teemu Pukki i match mot Danmark.
Bildtext Teemu Pukki åker hem mållös från de två kvalmatcherna.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Det här var första gången som Pukki kom till en landslagssamling som MLS-spelare. Det blev en extrem variant med långa flyg, men Finlands målkung var inte sitt skarpaste jag varken mot Kazakstan eller Danmark.

– Ingen spelare eller tränare skulle medge det fullt ut, men Pukki var väldigt trött. Hans resor tog på krafterna, säger Lyyski.

Lyyski ställer sig däremot mer tveksam till att Kanerva bytte ut Rasmus Schüller.

– Schüller är jättebra, en balanserande vattenbärare på mitten. Han är en av spelarna som verkligen visar att de ska spela mer i höst. Sedan var hela fembackslinje riktigt stark – och det är nästan onödigt att nämna Lukas Hradecky som den supermålvakt han är.

Matchprogrammet

  • 14 oktober: Nordirland–San Marino, Slovenien–Finland, Danmark–Kazakstan.

  • 17 oktober: Finland–Kazakstan, Nordirland–Slovenien, San Marino–Danmark.

  • 17 november: Kazakstan–San Marino, Finland–Nordirland, Danmark–Slovenien.

  • 20 november: Nordirland–Danmark, San Marino–Finland, Slovenien–Kazakstan.

Diskussion om artikeln