Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rättegången mot nynazister som förberedde ett raskrig inleds – männen ska ha 3D-printat vapen

Ingången till Päijänne-Tavastlands tingsrätt i Lahtis.
Bildtext Åtalen börjar behandlas i Päijänne-Tavastlands tingsrätt i Lahtis på måndagen.
Bild: Juha-Petri Koponen / Yle

Rättegången mot de fyra finländska männen som misstänks för brott som begåtts i förberedelse för en väpnad konflikt inleds i tingsrätten i Päijänne-Tavastland på måndagen.

Tre av de misstänkta åtalas för terroristbrott, som bland annat omfattar utbildning i att begå brott i terroristiskt syfte samt grova skjutvapenbrott i misstänkt terroristiskt syfte.

Biträdande riksåklagaren Jukka Rappe säger att de åtalade misstänks ha förberett sig för en väpnad konflikt mellan folkgrupper. Målet var att påskynda en utveckling som leder till en samhällelig kollaps, bland annat med hjälp av egenhändigt tillverkade skjutvapen, säger Rappe.

De åtalade männen misstänks ha tillverkat skjutvapen med 3D-printrar. Man har ändå inte kunnat bevisa att de hunnit så långt att de skulle ha förberett ett konkret terrordåd, säger Rappe.

Till vänster två nynazister som heilar o bränner regnbågsflagga, till höger vapen och ammunition som beslagtagits.
Bildtext Till vänster eldar en av de misstänkta en prideflagga i Uleåborg. Till höger syns vapen som printats med hjälp av en 3D-printer.
Bild: poliisi

De åtalade nekar till brott

De misstänkta männen är 21, 26, 28 och 66 år gamla. De har bestridit merparten av åtalen.

Männen greps under hösten 2022, misstänkta för grovt skjutvapenbrott. Under polisutredningen framkom ändå misstankar om att brottet begåtts i terroristiskt syfte.

Bara en av männen är skrivna i Päijänne-Tavastland. De övriga har adresser i Nyland, Egentliga Finland och Norra Österbotten.

Enligt polisen hade de åtalade männen planerat att attackera nyfinländare, invandrare och svarta personer. Undersökningsledare Sanna Springare vid Centralkriminalpolisen säger att de misstänkta också fört diskussion om judar, samt om politiker som förhåller sig till invandring på ”fel sätt” enligt gruppen.

De misstänkta ska också ha planerat attacker mot infrastruktur, bland annat spårtrafiken och elnätet.

Källa: STT