Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vandalismen ökar i Finland – filmförevisning utomhus i Letala måste avbrytas

Personer sitter en sommarkväll på en stor idrottsplan och ser på en filmförevisning utomhus. Himlen börjar redan bli gråsvart i det tilltagande mörkret.
Bildtext Cirka 770 personer i Letala deltog i utomhusfilmförevisningen som avbröts på fredag kväll.
Bild: Tero Vinterbäck / Laitilan kaupunki

Skadegörelse på allmänna platser har ökat i Finland. Kommunerna spenderar miljontals euro varje år på att reparera skador som orsakats av vandalism.

Det framgår av en enkät (på finska) som Yle skickat till större städer.

”I Åbo har skadegörelse på gatu- och grönområden redan i år kostat cirka 330 000 euro, och då talar vi enbart om allmänna platser och parker. Dessutom kostar skadegörelse på byggnader och konstverk oskäligt mycket”, säger underhållschef Mari Helin vid Åbo stad.

Helin konstaterar att vandalismen tyvärr har ökat.

Till exempel hamnar lösa bänkar i Aura å om de inte binds fast. I år har också lekredskap gått sönder, och det dröjer ofta länge innan man får dem reparerade eller ersatta.

”Planteringar, som sommarblommor, utsätts också för vandalism. Med andra ord, exakt vad stadsborna gillar och mest vill ha”, säger Helin.

Vandalism på utomhusfilmförevisning

I Letala avbröts på fredag kväll en utomhusfilmförevisning strax före slutet på grund av vandalism.

Cirka 770 personer hade samlats på centralidrottsplanen för gratisevenemanget, där filmen Ruby – Havsmonstret visades. Men någon minut innan filmen skulle ta slut kollapsade den uppblåsbara filmduken eftersom elledningarna hade kopplats loss.

– Det är fjärde gången vi ordnade utomhusfilmförevisning, och första gången som något sådant här har hänt. I dag ska vi diskutera vad som hänt med våra samarbetsparter och säkerhetsansvariga. Sedan beslutar vi om saken ska polisanmälas, säger bildningschef Susanne Laaksonen till Yle.

Det fanns ingen fara för åskådarna vid filmförevisningen, men Laaksonen säger att man noga måste överväga hur man i framtiden kan garantera en fin kulturupplevelse för alla.

Prideflaggor brändes i Masku

Också på mindre orter förekommer mer skadegörelse.

Under prideveckan i Masku hissade någon ner prideflaggorna flera gånger och brände dem.

Någon har också klottrat hakkors på en skolvägg, och någon hade dessutom vandaliserat badstrandens pontonbrygga och vattenhinderbana. Någon hade också utfört skadegörelse mot fönstren till ett daghem, busshållplatser, glasväggar och många lekparker.

Saken polisanmäldes och kommundirektör Miira Raiskila önskade att man i hemmen skulle tala om vandalismen och också att man i offentligheten skulle sluta prata om att ”ungdomen gör si och så” då man inte vet vem som ligger bakom skadegörelsen.

Diskussion om artikeln