Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny veterinär behövs för att klara arbetet med fågelinfluensan i Mellersta Österbotten

Miljöhälsovården i Mellersta Österbotten behöver mer personal för att hantera det extra arbetet som fågelinfluensan har fört med sig. Nu vill man inrätta en ny tjänst som tillsynsveterinär och anställa två–tre tillfälliga assistenter för att ta prover på pälsfarmer.

Fågelinfluensa har hittills hittats på 19 pälsfarmer inom Mellersta Österbottens miljöhälsovårds område.

Sedan tidigare söker man en tillsynsveterinär till en av de nuvarande två ordinarie tjänsterna. En tjänst som smådjursveterinär är också ledig.

Karleby stadsstyrelse har möte på måndagen och väntas då fatta beslut om en ny tjänst ska inrättas.

Relaterat

En person i regnjacka leder sin röda cykel över ett övergångsställe förbi en röd bil. En polisbil har parkerat på trottoaren vid övergångsstället.

Får polisbilar parkera hur som helst? Vi redde ut vilka regler som gäller

I Vasa bötfälls inte utryckningsfordon.

Fortfarande låg vaccinationsgrad av HPV-vaccin i Österbotten

De Österbottniska landskapen ligger i botten då det gäller HPV-vaccin för ungdomar.

I landet som helhet har 8 av 10 flickor och 7 av 10 pojkar som är födda år 2010 fått HPV-vaccin, uppger institutet för hälsa och välfärd, THL.

Lägst är vaccinationstäckningen i Päijänne-Tavastlands välfärdsområde (63 procent) och de tre österbottniska välfärdsområdena (Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten) där cirka 65 procent av ungdomarna (födda 2010) har fått vaccinet.

HPV-vaccinet förebygger flera cancerformer som orsakas av papillomvirus. De vanligaste formerna är livmoderhalscancer och tonsillcancer.

Papillomvirus smittar vid hudkontakt och sexuellt umgänge. Cirka 80 procent av alla människor får papillomvirussmittan någon gång under sitt liv.

I Finland har flickor fått HPV-vaccin sedan hösten 2013 och pojkar sedan hösten 2020.

Bild av hybridarenan i Karleby.

Byggandet av hybridarenan i Karleby skjuts upp igen: ”Det finns fortfarande mycket arbete att göra”

Förseningen äventyrar inte statsstödet på 1,2 miljoner euro.

Mellersta Österbottens välfärdsområde siktar på plusresultat nästa år

Ett överskott på knappt två miljoner euro; det visar den budget för 2024 som välfärdsområdesstyrelsen i Mellersta Österbotten skickar vidare till fullmäktige.

Välfärdsområdet belastas ändå av det negativa resultatet för år 2023. Underskottet i år beräknas bli mellan 8 och 10 miljoner euro.

Mellersta Österbottens välfärdsområde står inför flera stora investeringar, inte minst den nya social- och hälsocentralen i Karleby där byggstarten är planerad till 2024. Projektet beräknas kosta omkring 60 miljoner euro.

Nästa år investerar välfärdsområdet 30 miljoner och under åren 2025–2028 totalt 82 miljoner euro.

Antalet arbetslösa fortsätter öka i Östterbotten och Mellersta Österbotten

Arbetslösheten fortsätter öka i Österbotten och Mellersta Österbotten, det visar färska siffror från Närings-, trafik- och miljöcentralen.

I slutet av oktober fanns det drygt 6 900 arbetslösa i Österbotten och Mellersta Österbotten, det är drygt 750 fler än för ett år sedan. Jämfört med månaden innan ökade också antalet arbetslösa. Mest ökade arbetslösheten i Jakobstadsregionen och Vasaregionen.

Arbetslösheten ökade mest i gruppen byggnads-, reparations- och tillverkningsarbetare. Samtidigt minskade antalet arbetslösa bland jordbrukare och skogsarbetare.

Andelen arbetslösa arbetssökande i Österbotten och Mellersta Österbotten är 6,1 procent och är därmed fortfarande den lägsta i Fastlandsfinland. Motsvarande andel i hela landet är 9,7 procent.