Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea och Ryssland: Kim Jong-Un och Putin träffas i Ryssland inom de närmaste dagarna

Uppdaterad 11.09.2023 14:48.
Nordkoreas ledare Kim Jong Un vid en ceremoni den 6 september vid lanseringen av en nybyggd kärnvapenförsedd ubåt.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vid en ceremoni den 6 september vid lanseringen av en nybyggd kärnvapenförsedd ubåt.
Bild: Kim Jae-Hwan / AOP

Kim tros ha inlett sin resa i ett bepansrat specialtåg. På mötet väntas vapenfrågor vara viktiga punkter på agendan.

Ryssland och Nordkorea bekräftar att den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un kommer att besöka Ryssland.

I ett kort uttalande på Kremls webbplats sägs det att Kims besök sker på inbjudan av president Vladimir Putin och att det kommer att äga rum ”under de kommande dagarna”.

Också Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA har meddelat att Kim kommer att träffa Putin.

Kim tros vara på väg till Ryssland i ett bepansrat specialtåg. Resan skulle vara Kims första besök utomlands på mer än fyra år och det första sedan coronapandemin.

Ett toppmöte hålls troligen på tisdag mellan Kim och Putin. Anonyma amerikanska källor sa tidigare till New York Times att mötet kommer hållas i Vladivostok vid den ryska Stillahavskusten. President Putin uppges på måndagen ha rest till Vladivostok för att delta i ett ekonomiskt forum.

De båda ledarna väntas diskutera försäljning av nordkoreanska vapen till Ryssland. Det har spekulerats i att Ryssland vill köpa artillerigranater och pansarvärnsvapen.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina slukar stora mängder ammunition och den ryska produktionen har svårt att hålla jämna steg med förbrukningen.

Kim Jung-Un är sin tur intresserad av rysk robot- och ubåtsteknologi.

Relationerna mellan Ryssland och Nordkorea har fördjupats sedan Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina. Ryssland har blivit mer isolerat och den ryska ekonomin kämpar med hårda sanktioner.

USA har uttryckt oro över vapenförhandlingarna

USA har uttryckt sin oro över Nordkoreas och Rysslands vapenförhandlingar.

Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har uppmanat Kim att inte förse Ryssland med vapen ”som leder till att ukrainare blir dödade”.

Det är oklart om Nordkorea har levererat vapen till Nordkorea. Både Ryssland och Nordkorea har förnekat påståendena om vapenaffärer, men de har lovat att fördjupa sitt försvarssamarbete.

Analytiker säger att Nordkorea har enorma förråd av artillerigranater, raketer och ammunition som kan hjälpa Ryssland fylla på de lager som har förbrukats under mer än 18 månaders krigande i Ukraina.

Ryssland kan också erbjuda spannmål, olja och militär teknik som Nordkorea behöver för att utveckla till exempel kärnkraftsdrivna ubåtar och militära spaningssatelliter.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu var i juli i Pyongyang och besökte bland annat en vapenutställning med bland annat ballistiska missiler. Han stod senare bredvid Kim då missilerna rullades förbi under en militärparad.

Det finns farhågor om att potentiell rysk teknologi kommer att öka hotet från Kims växande arsenal av kärnvapen och missiler som är utformade för att rikta in sig på USA, Sydkorea och Japan.

Källor: Reuters, AP, AFP

(Uppdatering kl. 14.10 med Rysslands bekräftelse)