Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu kan du ta blodprov i Åbo centrum – nytt serviceställe ska göra laboratoriebesök till ÅUCS smidigare

Uppdaterad 12.09.2023 07:58.
Ett sjukhuslaboratorie med provrör.
Bildtext Nu kan man göra ett laboratoriebesök i Åbo centrum.
Bild: Egentliga Finlands välfärdsområde

Det går att ta laboratorieprover på 38 ställen i Egentliga Finland. Den nyaste mottagningen i Åbo centrum på Eriksgatan är mer tillgänglig och fokuserar på att skydda kundens integritet.

Nu kan man ta laboratorieprover vid Åbo universitets centralsjukhus ÅUCS också i Åbo centrum.

I början av september öppnade ett nytt serviceställe i FPA-huset på Eriksgatan 26 och nu ska det bli smidigare att ta sig laboratorietjänsterna. Lokalen erbjuder bättre tillgänglighet åt sina användare.

– Det är lätt att komma hit både med buss och med bil. Allting är splitternytt och bättre för både patienter och personal. Tillgängligheten har förbättrats bland annat genom en bättre hiss och bredare korridorer. Allting är genomtänkt ur en hälsovårdssynpunkt, säger Antti Hakanen som är överläkare på ÅUCS laboratorier.

En man i blå kostym poserar i vänterummet av ett sjukhus.
Bildtext Överläkare Antti Hakanen tycker att det nya laboratoriet är lyckat.
Bild: Erik Pietari Matilainen

Kundernas integritet har också tagits i beaktande på ett bättre sätt.

– Vi kallar inte längre in patienter med namn utan alla får ett anonymt könummer som ropas ut istället, säger översköterskan Maiju Manelius.

Tidigare var det en utmaning att patienterna inte kunde berätta om sina problem då de kom till mottagningen utan att någon annan lyssnade.

– Nu är patienten alltid på tu man hand med receptionisten i rum där även ljudisoleringen har beaktats bättre än förr, säger Manelius.

Reception på ett sjukhus
Bildtext På det nya servicestället är receptionen ljudisolerad och skild från vänterummet.
Bild: Erik Pietari Matilainen / Yle

Hittills har ungefär 350 personer per dag besökt mottagningen.

Senare i höst kommer man också införa en snabbprovtagning i centrum där kunder kan ta blodprov utan tidsbokning. En likadan mottagning finns redan vid ÅUCS stamsjukhus. Under coronapandemin öppnade en drive in-provtagning i ÅUCS parkeringshus, och i den kan man numera ta blodprov.

Laboratoriediagnoser är en viktig del av hälso- och sjukvården. Med hjälp av analyserna kan man utföra screening och behandling av sjukdomar, och handleda och följa upp vården.

Årligen tas nästan en miljon prover inom Egentliga Finlands välfärdsområde, det vill säga ungefär två prov per invånare.

Före ärets slut utvidgas ÅUCS Laboratoriernas elektroniska tidsbeställning till alla kommuner i Egentliga Finland. Med en laboratorieremiss kan man boka en tid vid det serviceställe som passar en bäst, per telefon eller via nätet.

Diskussion om artikeln