Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Livstids fängelse för svartsjukemord i Helsingfors – rätten tror inte människosmugglare eller iranska staten ligger bakom mordet

Tingsrätten som text på en vägg.
Bildtext Lillhoplaxmordet har behandlats i Helsingfors tingsrätt sedan mitten av augusti. Den 11 september föll domen.
Bild: Matti Myller / Yle

En man döms till livstids fängelse för att ha skjutit sin ex-partner i huvudet på nära håll. Domen föll i Helsingfors tingsrätt på måndagen.

Roohullah Khaleqi, 49 år, döms till livstids fängelse för mord på sin tidigare partner. Domen gavs på måndagen av Helsingfors tingsrätt..

Han hade tagit tre dagar ledigt från jobbet och skaffat sig en olovlig pistol för att döda sin tidigare partner. Hon satt i framsätet på en bil och sköts i bakhuvudet.

Hon hittades medvetslös i bilen i ett garage i Lillhoplax ett dygn senare och dog på sjukhus två veckor senare.

Åklagare anser att motivet var svartsjuka eftersom kvinnan skilt sig från mannen. Åklagaren anser inte att det handlade om ett hedersmord.

Nekade till mordet

Polisen utredde till en början fallet som dråpförsök, men brottsrubriceringen ändrades till mord.

Ett skjutvapen hittades i närheten av brottsplatsen. Enligt åklagaren hade gärningsmannen kastat vapnet i en damm som ligger 700 meter ifrån brottsplatsen. Han hade också försökt gömma sin jacka i ett sopkärl vid en busshållplats i närheten.

Mannen nekade i rätten till att ha dödat kvinnan. Han förklarade att orsaken till att ha inte kommit på jobb onsdagen den 19 april då mordet skedde var att hans son inte kommit hem.

Uppgav tre alternativ till vem som dödat henne

Mannen hade i åtta år haft ett muslimskt äktenskap med kvinnan. Han anser själv att han inte hade några motiv till att göra henne illa.

Han uppgav i rätten tre alternativa händelseförlopp. Det första alternativet är att en annan man som kvinnan varit gift med har dödat henne. Polisen utredde det här spåret men kom fram till att mannen inte rört sig i Lillhoplax under morddagen.

Det andra alternativet är att människosmugglare tagit livet av henne eftersom hon ska ha hjälpt att smuggla in sina släktingar till Finland. Det finns ändå inga bevis på det här annat än mannens berättelse. Tingsrätten anser därför det vara osannolikt.

Det tredje alternativet som förts fram under utredningen är att den iranska staten är skyldig. Men enligt tingsrätten finns heller inga bevis för det här.

Ska betala skadestånd till barnen

Om kvinnan har blivit lönnmördad förklarar det inte varför det funnits krut på den åtalades jacka och varför han gjort sig av med jackan genom att gömma den i ett sopkärl.

Det som kommit fram under rättegången pekar på att kvinnans ex-partner mördat henne med berått mod. Därför döms han till livstids fängelse.

Han ska också betala skadestånd till kvinnans döttrar på 12 och 14 år som bodde tillsammans med mamman tills hennes död.

Domen har inte vunnit laga kraft.