Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Huvudåtalade i terrorismfall medger grovt skjutvapenbrott – nekar till terroristiskt motiv

Uppdaterad 11.09.2023 16:02.
En förhörssituation över videolänk med fyra olika personer på en skärm. Två av personerna har anonymiserats genom pixelering.
Bildtext Två av de åtalade i terrorismfallet följde med den förberedande rättssessionen på distans.
Bild: Jesse Mäntysalo / Yle

Tre män med ytterhögersympatier åtalas för brott med terroristiskt syfte när rättegången i Päijänne-Tavastland inleds i dag. De åtalade både medger och bestrider brotten.

I tingsrätten i Päijänne-Tavastland inleddes på måndagen behandlingen av terrorismåtal som har väckts mot tre finländska män.

Enligt åklagaren förberedde sig en del av de åtalade med nynazistiska kopplingar för en beväpnad konflikt kring etnicitet.

Av stämningsansökan framgår det att det centrala i åtalet är de skjutvapen som de åtalade ska ha 3D-printat själva och med vilka man gjorde sig färdiga för ett så kallat raskrig.

Åklagaren yrkar på minst två år och åtta månaders ovillkorligt fängelsestraff för den huvudmisstänkta i terrorbrottfallet.

Uppviglar till ”raskrig” som ska leda till demokratins fall

Enligt åklagaren har den 28-åriga misstänkta tillverkat, försökt tillverka, skaffat, innehaft och överlåtit skjutvapen, delar av dem och patroner i terroristiskt syfte.

Den misstänkta ska ha anammat en accelerationistisk nynazistisk ideologi, där man uppviglar till ett ”raskrig” som leder till det demokratiska samhällets förfall.

Enligt åklagaren har mannens avsikt varit att delta i, utrusta sig och psykiskt förbereda sig för ett raskrig.

För det ändamålet har den åtalade tillverkat och försökt tillverka skjutvapen. Man har hittat fyra vapen av modellen FGC-9 i den åtalades besittning.

Den åtalade medger sig ha tillverkat två skjutvapen och han medger grovt skjutvapenbrott. Han nekar ändå till brott i terroristiskt syfte.

Diskuterade attack mot Sanna Marin

Av polisens förundersökningsmaterial framgår bland annat att två av de åtalade diskuterade en möjlig attack mot en av Socialdemokraternas tillställningar i Lahtis. Det rapporterar Yle Uutiset.

Två av männen delade uppgifter i meddelandeappen Telegram om att dåvarande statsminister Sanna Marin (SDP) skulle uppträda under evenemanget.

Under ett polisförhör specificerade en av de åtalade att en attack betydde skjutning.

En av de två bortförklarade det ändå som ”vanligt dravel” om hur lätt det vore att genomföra ett attentat mot någon ledande finländsk statschef, och att det handlade om att få utlopp för illamående.

Åtalad misstänks ha skjutit mot en familjs postlåda

Enligt åklagaren har två av de åtalade haft för avsikt att förbereda sig för våldsdåd med syfte att påskynda eller orsaka inledandet av ett så kallat raskrig och samhällskollaps.

För en 26-årig åtalad yrkar åklagaren i första hand på dom för grovt skjutvapenbrott i terroristiskt syfte. Åklagaren anser att också 26-åringen anammat en accelerationistisk ytterhögerideologi och att han ska ha förberett sig för raskrig.

26-åringen ska ha fått tillgång till ett vapen under några dagar av den 28-åriga misstänkte och med det skjutit på en familjs postlåda. Motivet till skottlossningen ska enligt åklagaren ha varit invånarnas hudfärg.

26-åringen medger vapeninnehav för en kort tid, men nekar till terroristiskt motiv.

En av de misstänkta åtalas för medhjälp till terrorbrott.

De terroråtalade medger en del skjutvapenbrott, men nekar till att det ligger terroristiska motiv och nynazistisk ideologi bakom dåden.

Misstankar om att brott har begåtts i terroristiskt syfte

Behandlingen inleddes i rättssalen på måndagen. Två av de åtalade följde enligt Yle Uutiset med den förberedande sessionen på distans.

De misstänkta männen är sammanlagt fyra och de är 21, 26, 28 respektive 66 år gamla. De har bestridit merparten av åtalen. 66-åringen misstänks för medhjälp till terrorismrelaterade brott.

Männen greps under hösten 2022, misstänkta för grovt skjutvapenbrott. De åtalade misstänks ha tillverkat skjutvapen med 3D-skrivare.

Under polisutredningen framkom ändå misstankar om att brottet begåtts i terroristiskt syfte.

De misstänkta brotten har genomförts i Lahtis och på andra orter.

Den huvudmisstänkta har kandiderat för Sannfinländarna

Den huvudmisstänkta 28-åringen är den enda som är skriven i Päijänne-Tavastland. De övriga har adresser i Nyland, Egentliga Finland och Norra Österbotten.

Samma huvudmisstänkta har kandiderat för Sannfinländarna i kommunalvalet och tillhör den rasistiska och fascistiska blåsvarta rörelsen. Han har också fungerat som ordförande för en studentorganisation som kallar sig nationalistisk.

Enligt polisen planerade de åtalade att attackera nyfinländare, invandrare och svarta personer, och polisen anser att också judar var ett av männens mål.

Övriga misstänkta mål var politiska eller ideologiska aktörer som enligt de åtalade förhöll sig till invandring på ”fel sätt”.

De misstänkta ska också ha planerat attacker mot infrastruktur, bland annat spårtrafiken och elnätet.